Witam !
Mam pytanie: jestem nowicjuszem i dopiero co zdałem na kartę motorowerowa, i chciałbym abyście pomogli mi wybrać pierwszy motorower do jazdy po mieście: np. do szkoły.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi !
Pozdrawiam !
Witam !
Mam pytanie: jestem nowicjuszem i dopiero co zdałem na kartę motorowerowa, i chciałbym abyście pomogli mi wybrać pierwszy motorower do jazdy po mieście: np. do szkoły.
Dzieki za wszystkie odpowiedzi !
Pozdrawiam !
Jaki masz budżet? Automat czy Manual? Nowy czy używany? Duży Czy mały?
Kolejny taki niesprecyzowany temat z prośbą o pomoc w wyborze sprzętu, więc ja proponuję nową Vespe, dzisiaj widziałem zdjęcia, ciekawy ma design.
1. Moj budzet to ok. 5000zl
2. Co do skrzyni biegów to słyszałem, ze motorowery maja tylko manualna
3. Raczej chciałbym nowy ale mógłbym się skłonić do max. 3 letnich
4. Ostatnie jest mi obojetne poniewaz mam duzo miejsca w garazu :)
http://allegro.pl/romet-kadet-nie-motorynka-komar-ogar-wsk-bcm-i2778141654.html - Żart ;p
http://otomoto.pl/yamaha-tzr-50-2008r-M3443706.html - Może trochę starsza jest ale godna polecenia
1. Za taką kwotę to młody, mało używany, markowy sprzęt opłaca się kupić.
2. Mają zarówno manualną jak i automatyczną skrzynię biegów
4. Tu raczej chodzi czy jesteś niski czy wysoki, ma to znaczenie przy wyborze sprzętu.
Ja mam Yamahę TZR i muszę powiedzieć że daje mnóstwo frajdy z jazdy. Bezobsługowy silniczek Minarelli AM6 generujący ok 8 KM daje radę ;). V-max zależy od zębatek. Na orginalnych dość mocno zjechanych leciałem 87 z przyśpieszeniem wciskającym w siedzenie. Kiedy z tyłu usiadł trochę cięższy ode mnie kolega, przy ostrej przygazówie lekko podniosło się koło ;). Jedyny minus to spore spalanie. Ok 4l/100km. Ogólnie to na pierwszy motorower może to nie być najlepszy pomysł, bo zapewne zaliczysz na nim kilka gleb, a plastiki kosztują. Ja na swojej połamałem plastik jak wywalłem się na tartanie na śniegu ;). Wiesz, dziewczyny szły obok i chciałem się trochę popisać. Wystarczyło się obalić w miejscu a plastik poszedł. Tragedia z nimi. ;)
http://moto.allegro.pl/rieju-rs2-2008-ideal-tzr-rs-gpr-aerox-i2766795619.html Zobacz te RIEJU może dałbyś radę wytargować do 5k.
olekgracz napisał:
2. Co do skrzyni biegów to słyszałem, ze motorowery maja tylko manualna
Koleś zdał kartę i nie ma pojęcia co to jest motorower, nie wróżę nic dobrego w takim połączeniu.
Naucz się przepisów pojeździj skutem kolegi i daj znać czego potrzebujesz.
Osobiście polecam ci Kymco Nexxona! To nie chińczyk. Mam go już 3 lata a śmiga jak nowy... Żadnych awarii (no chyba, że zaliczysz jakąś glebę ale to już naturalna kolej rzeczy ;) ). Ludzie piszą o odkręcających się zębatkach ale u mnie tego nie spotkałem. Jest dość mocny, dawał radę nawet na torze crossowym, super śmiga po lasach i na miasto też wygodny. Bardzo małe spalanie w granicach 2,3 - 2,5 l/100km. Ma zarówno zalety motoroweru (biegi) jak i skutera (owiewki, schowek pod siedzeniem). Nie jest drogi, ja swój znalazłem w promocji za ok 3200zł. Nie żałuję ani jednej wydanej złotówki ;)