Zakup nowego skutera

Tak, dobrze widzicie, kolejny temat z tej serii. Pytanie mam jednak inne niż zwykle:
Jak wygląda sam zakup nowego skutera?
Załóżmy sytuację: mam pieniądze i wypatrzony model. Idę do salonu, wskazuję który mnie interesuje. Płacę, dostaję skuterek w reklamówce i wio do domu? Widziałem, że trzeba go zarejestrować, więc zgaduję, że zaraz po zakupie pojechanie na nim nie jest możliwe - przynajmniej legalnie? Dostaje się 'skrajnie tymczasowe' tablice i dowód rejestracyjny? Jest transportowany przez sprzedawcę we wskazane miejsce? Czy, tak jak pisałem na samym początku, pod rękę i z buta do domu?

Bez tablic nie możesz pojechać do domu.Nie dostajesz tymczasową tablice i dowód. Transport jest przez sprzedawcę (u mnie było darmowe) nie wiem jak u ciebie.

Dogadaj się ze sprzedawcą, żeby dał Ci same papiery po zapłacie, a skuter przechował te kilka godzin na załatwienie biurokracyjnych powinności. Jak załatwisz tablicę i oc to zakładaszi jedziesz.

U mnie było tak, że sprzedawca przywiózł skuter pod dom, zapłata, później jakieś papiery, świadectwo homologacji itd (dokładnie nie wiem bo tata się tym zajmował), później musisz iść po tablicę i tymczasowy dowód rejejstracyjny, później idzesz po zapłacenie składki ubezpieczeniowej.
Wracasz do domu, montujesz tablice i możesz ruszać.

WAŻNE: pamiętaj, że musi być komplet informacji o skuterze na fakturze. Mi brakowało paru rzeczy i nie mogłem zarejestrować swojego squta. Mama specjalnie do Tychów jechała przez ich błąd.

Witaj,

W salonie powinieneś otrzymać FV na której będzie widnił numer VIN twojego pojazdu. Jezeli pojazd jest wyprodukowany poza UE powinieneś otrzymać także kopie dowodu opłacenia cła - czasami jest to takze zapisane na FV. Sprzedawca da Tobie takze wyciąg ze swiadectwa homologacji - przy odbiorze sprawdź czy numer VIN zgadza się z tym na FV. Jezeli skuter jest powyżej 50 cc otrzymasz takze kartę pojazdu.
Z tym udajesz się do wydziału komunikacji, rejestrujesz pojazd odbierasz tablice i dowód rejestracyjny. W miedzyczasie wykupujesz polisę OC.
Z tym udajesz się ponnownie do salonu, sprzedawca montuje tablicę i wyjeżdzasz skuterem.

Pozdrawiam