zabezpieczenie tloka w karterach

a wiec witam panowie wiec mam taki problem zatarłem silnik a wiec kupiłem nowy cylinder tłok itp ale nie w tym problem chodzi o to ze powodem zatarcia było wypadniecie zabezpieczenia na tłoku i po zdjęciu cylka wydechu nie znalazłem tej części czyli musiało wpaść do karterów wiec moje prace stanęły nie mam zbyt pieniędzy i możliwości kupna ściągacza do magneto a mechanicy angielscy też odpadają ( ostatnio oddałem skuta do regulacji to mi 2 tygodnie gaźnik regulował i tak tego nie zrobili musiałem sam;/) czyli moje pytanie jest czy jest jakąś możliwość wyjęcia tego ze środka nie rozpoławiając silnika

proszę o szybka pomoc

z góry dziękuje

oni chyba nie wiedzą ze jest ,takie coś jak regulacja gaźnika, codziennie pod moim domem słyszę jakiś skut , i perfidnie słychać ze przydała by się regulacja ,typek daje w manete a to się dławi ,

a co zabezpieczenia , spróbuj zrobić tak (wiem ze to trochę dziwny sposób ale…zawsze jakiś) żeby zabezpieczenie wypadło tenty którędy wpadło

p.s wal do mnie na gg 9237499, potrzebuje info jak tu wygląda z prawem jazdy na skut i na większe pojemności

Co do zabezpieczenia to niekoniecznie musiało wpaść do komory, mogło się rozlecieć i zostać wbite w głowice albo po prostu rozlecieć się i wylecieć tłumkiem, widziałem takie przypadki więc nie można ich wykluczyć

Weź odkręć gaźnik, wyjmij króciec, membranę i dmuchaj sprężonym powietrzem raz w jedną raz w drugą dziurę jednocześnie kręcąc wałem ; ] Nie ma bata żeby nie wyleciało.

mi zabezpieczenie wpadlo przy wkladaniu do karteru , ale to na wyciagnietym silniku, poprostu zapalilem lampe i zabezpieczenie bylo widoczne na dnie, zgiolem drut od spawarki i wyciaglem haczykiem :), druga sprawa zabezpieczenie nie wpadnie ci do komory poniewaz tlok tak nisko nie schodzi, wystarczy się przypatrzec tlokowi ze zabezpieczenie się wprasowalo w tlok, nie ma mozliwosci zeby se polecialo poniewaz zaznaczam zawsze po wypadnieciu zabezpieczenie prasuje pracujacy tlok

JacoPL jeśli to co mówisz jest w 100 % to by było pięknie bo takie małe gówienko może mi narobić takiego pasztetu ze strach no to silnik zdejmę jutro popatrzę do środka przeplukam benzyna i sprawdźę tłok bo jest bardzo gruba rysa wiec wole mieć 100% pewność bo 2 raz kupować cyla tłoka itp nie zamierzam
a tak przy okazji jak ten klucz nazywa się do tylnego kola w aeroxie wygląda na jakiś gigantyczny imbus;/

[ Dodano: 17-03-2009, 00:41 ]
dobra dzięki wszystkim te zabezpieczenie się wprasowało w tłok i cylinder dzięki za pomoc i dobre rady stawiam piwo wszystkim:D