Posiadam rometa 700 i od pewnego czasu po wyłączeniu się ssania gasł na wolnych obrotach. Przejechane ma 3k km wczoraj zmieniłem mu świecę i filtr powietrza.
Pojeździł parę chwil normalnie nic mu nie gasło i dzisiaj znowu gaśnie.
Sprawdziłem dzisiaj świece. I tak kolor starej i nowej świecy jest czarny i świeca jest sucha.
swieca ciemna(w szczegolnosci czarna) matowa"sucha" -to za dużo paliwa w mieszance, mieszanka zbyt bogata. Gaznik od regulacji. świeca zbyt jasna (jasno szara, biała)- za mało benzyny za dużo powietrza. Do regulacji. świeca czarna błyszcząca -jest zalana olejem. Za dużo oleju w mieszance. Dozownik do regulacji
A jeżeli chodzi o gaśnięcie na wolnych obrotach, to wkręć delikatnie śrubkę wolnych obrotów.(na rozgrzanym silniku)
swieca ciemna(w szczegolnosci czarna) matowa"sucha" -to za dużo paliwa w mieszance, mieszanka zbyt bogata. Gaznik od regulacji. świeca zbyt jasna (jasno szara, biała)- za mało benzyny za dużo powietrza. Do regulacji. świeca czarna błyszcząca -jest zalana olejem. Za dużo oleju w mieszance. Dozownik do regulacji A jeżeli chodzi o gaśnięcie na wolnych obrotach, to wkręć delikatnie śrubkę wolnych obrotów.(na rozgrzanym silniku)
A odnośnie mieszanki (czarna świeca) to śrubkę mam przykręcić w prawo czy lewo. I też na rozgrzanym silniku ?
Tak, na rozgrzanym silniku. Co do kierunku kręcenia śrubki to nie mam pojęcia jaki tam gaźnik jest, może poczekajmy aż ktoś kto ma 2T się udzieli, ponieważ nie chciał bym Cię w błąd wprowadzić:)
Tak. Ja nieraz krecę dosłownie 1/10 obrotu. Nie patrzę za każdym razem na świecę tylko na to jak skuter się zbiera. Przede wszystkim trzeba tak długo (powoli!) wkrecać śrubę az obroty nagle spadną. Wkrecasz troszkę i czekasz chwilę. Znów wkrecasz odrobinę i czekasz. Gdy znajdziesz ten punkt to odkręcasz odrobinę z powrotem i to jest mniej więcej już TEN punkt.
Tak. Ja nieraz krecę dosłownie 1/10 obrotu. Nie patrzę za każdym razem na świecę tylko na to jak skuter się zbiera. Przede wszystkim trzeba tak długo (powoli!) wkrecać śrubę az obroty nagle spadną. Wkrecasz troszkę i czekasz chwilę. Znów wkrecasz odrobinę i czekasz. Gdy znajdziesz ten punkt to odkręcasz odrobinę z powrotem i to jest mniej więcej już TEN punkt.
A jeszcze małe pytanko jeżeli kopci mi na jasnoniebieski z wydechu to wina oleju czy też trzeba coś gdzieś ustawić ?
Kisiu powiem Ci że jak się nic nie poprzestawiało to tak jak było przy zakupie. A więcej nie umiem powiedzieć ponieważ jest to 1-szy skuter i dopiero zaczynam w nim grzebać powoli.