Witam
Jestem zainteresowany zakupem skutera Yamaha X-MAX 125 ABS Business i mam pytanie czy to jest dobry wybór ?
Nie chodzi mi o cenę tylko o jakość, trwałość i przyjemność podróżowania .
Wybrałem ten skuter dlatego ze jest duży , dodam że jestem słusznej postury i na innych 125 wygladaleme nieco dziwnie.
Może ktoś z kolegów ma inna propozycje 125-ki tylko musi być duży.
Nie sądzę, żebyś znalazł coś lepszego... Mnie się ten skuter też bardzo podoba, ale póki co jest poza zasięgiem, a w kredyty na skuter nie chcę się pakować.
Według mnie to górna półka - jakość wykonania, rozmiary, wyposażenie.
Możesz jeszcze zerknąć na Burgmana 125, Peugeot Satelis 125 albo Majesty S 125.
Może napiszę coś od siebie. Ponieważ od niedawna jestem posiadaczem x-maxa 125 właśnie w wersji business. Przesiadłem się z Yamahy Neos 4T. Jestem zachwycony. Właściwie skuter spełnia wszystkie moje oczekiwania. Bałem się troszkę. Bo w porównaniu z Neosem jest wielki. Sporo cięższy- 183 kg. Ale prowadzi się go bardzo przyjemnie, spokojnie. Nie miałem najmniejszych problemów. Komfort w porównaniu z Neosem większy. Dużo większe koła 15 i 14 zrobiły swoje. Jestem facetem po 40 i na neosie wyglądałem trochę śmiesznie. Tutaj nie mam już kompleksów. Wygodnie mi się jeździ, siedzi.Wykonanie bardzo dobre ale jakie w końcu miało by być przy tej cenie i marce? BArdzo fajnie wyglądają zegary analogowe (mam wersje 2013). Teraz są już elektroniczne i mnie się to osobiście średnio podoba. Skuter ma ABS-nie wypróbowałęm jeszcze w warunkach "bojowych". Trochę boli docieranie. Bo zgodnie z zaleceniami producenta docieranie to pierwsze 1000 km ale przez pierwsze 500 km należy unikać długotrwałej jazdy powyżej 5000 obr. a przez następne 500 długotrwałęj jazdy powyżej 7500. Ja staram się jeździć między 5000 a 6000 co przekłąda się na prędkość 45-60 km/h. Krórtkotrwała jazda ok 7000 to już ok 70-80 km/h. Temperatura silnika utrzymuje się w połowie zakresu, wiec dobrze. Fotel wygodny, szeroki może to być problemem dla osób nieco niższych. Ja mam 175 chcąc podpierać się obiema stopami naraz o asfalt jestem w stanie to tylko zrobić "półstopiem", lub całą stopą z jednej strony a z drugiej tylko palcami. Ale gdy zakładam buty na wysokiej podeszwie problem znika. Z reguły i tak podpieram się tylko jedną nogą. Skuter jest ładny. W wersji 2014 jest ponoć trochę zmian. Ledy zamiast żarówek, wspomniane zegary. JA nie chciałem czekać to raz, dwa nie podobają mi się elektroniczne zegary, a poza tym nie wiadomo czy będzie wersja business. Jak na razie nie zauważyłem żadnej wady. Może szyba mogła by być szersza i nieco wyższa. Zawsze można deflektor założyć. Miłym dodatkiem jest zamontowane już gniazdo zapalniczki, dodany zestaw narzędzi i bezpieczników. Bardzo dobra instrukcja. Co do świateł. To tak jak w niektórych motocyklach świeci się tylko jeden reflektor, jak się przełączymy na długie zapala się drugi przy postojowych świecą oba. Skuter ma też awaryjne. Posiada imobilajzer, zegar lub wskaźnik temp zewnętrznej. Miejsca pod kanapą jest bardzo dużo. Daa pełne kaski+sporo drobazgów można zmieścić. Schowek z przodu zamykany na kluczyk też coś można zmieścić. Bak paliwa też jest z przodu. Trochę może być utrudniony dostęp do akumulatora bo jest również z przodu. Trzeba zdjąć czasze. Radzę od razu zamontować szybko złączkę do jego ładowania. To tyle z pierwszych wrażeń posiadania x-maxa 125. Jeszcze jeno mimo swojej wagi nie ma najmniejszego problemu stawiania go na centralnej stopce, ani toczenia skutera np do garażu.
Dziękuję za szybkie odpowiedzi mam jeszcze jedno pytanie
Czy Aprilia SR MAX 125 i.e. Jest dużo mniejsza od yamahy ?
Nie miałem okazji widzieć na żywo tego skutera i jak sie ma do Yamahy ?
Pozdrawiam Jacek
Może Aprilia Atlantic ? Duży wygodny :)