Yamaha SR 125, 96, stukanie na rozgrzanym silniku

Hej!

Wiem, że bez zaglądania do silnika to jak “wróżenie z fusów”, ale może ktoś z Was miał podobnie i mnie pokieruje.

Od tygodnia słyszę terkotanie/stukanie słyszalne jako wyższy dźwięk niż dźwięk silnika - tylko na rozgrzanym silniku. Słyszalne zarówno podczas jazdy (niezależnie czy zwalniam czy przyspieszam czy zmieniam biegi), ale również podczas stania, na luzie.
Dźwięk do ściągnięcia tutaj:
https://www.easypaste.org/file/0XwdTLpG/20170719.001.m4a?lang=pl

Dochodzi raczej z górnej pokrywy.

Wymieniony został łańcuszek rozrządu, zawory wyregulowane, więc to nie to.

Mechanik nie oceni bez zaglądania do silnika, ale martwię się - czy to coś pilnego i już mam go zostawiać do rozebrania (a koszt może zbliżyć się do kosztu motocykla…) czy mogę na razie jeździć. Nie chcę zatrzeć silnika.

Będę wdzięczna za pomoc :slight_smile:

częstotliwość stukania zmienia się wraz z obrotami silnika nawet na postoju czy wraz ze wzrostem prędkości podczas jazdy?

Jak kręcę manetką na postoju to stukanie przyspiesza razem ze zwiększeniem obrotów, tak samo przy zwiększaniu prędkości podczas jazdy. Wczoraj wymieniłam olej, ale niestety wciąż stuka.

to trzeba albo osłuchac silnik stetoskopem żeby wyłapac skąd stuka i dalej drążyć rozbierając albo od razu ściągać dekle , kręcić wałem i sie wsłuchiwać.
zgadnąć się raczej nie da

Rozumiem :frowning: Dziękuję!