Yamaha Neos - Nie odpala

Witam !
Mam problem z moim skuterkiem.
Przyjechałem dzisiaj po 6 kilometrowej jeździe i wszystko było ok.
Po godzinie chcę go odpalić z kopki i nic. Akumulator kompletnie rozładowany ( mechanik powiedział, że na trzeba kupić nowy bo jest do niczego ) i kierunki nie działają itp ale akumulator to chyba nie winowajca nieodpalania prada ?
Skuter w przyszłym tygodniu miał jechać do serwisu na przegląd ogólny silnika i drobne naprawy ( skuter używany ).
Pomóżcie mi poniewaź nie uśmiecha mi się załatwianie transportu do serwisu.
Pozrawiam

Jest kompresja/ iskra ?.

Skąd jesteś ?.

Dziwne że z kopki ci nie chce odpalić...
Ja miałem coś takiego że przestały mi działać migacze,klakson i odpalanie z iskry.
Naładowałem akumulator i nic, kupiłem nowy też nic.
Wkońcu wyszło że kostka się wypieła..

Bezpiecznik też może być :), kostka w sumie również , ale to się rzadziej spotyka.

No bezpiecznik też jak najbardzej. :)
Ale przy naszych drogach nie trudno o wypięcie się kostki u mnie sie wypieła po 2-dniach od zakupu, wpieli mi na nowo narazie sie trzyma.

No jak skuter nie odpala to trzeba mniej więcej popatrzyć czy właśnie wszystko powpinane, czy iskra jest. A akumulator to nie koniec świata. Ostatnio widziałem akumulator boscha na allegro za 30zł nowy + wysyłka 10zł, to jest 40zł za bardzo dobry akumulator.

Niestety się nie znam na silnikach za bardzo, gdzie mam posprawdzać to czy kable są powypinane i co dokładnie sprawdzić przy odpalaniu ? ?
Pozdro

Tzn. pod maską ogarnąć wystarczy czy wtyczki wpięte jedna w drugą wszystkie. No jakbyś mógł sprawdzić czy iskra jest. Sprawdza się tak: Odpinasz cewkę, objawia ci się świeca, wykręcasz ją, przykładasz do czegoś metalowego i próbujesz z rozrusznika, tylko uważaj, bo Cię może prąd kopnąć, najlepiej przez szmatę jakąś, albo jeszcze lepiej, żeby to ktoś dorosły zrobił i kto umie.

Mogło to się stać tak od razu ? Parę dni temu po jeździe też mi kierunki nie działały ale się naprawiło samo. Napiszę jutro czy cos sie zmieniło. Gdzie w Neosie jest akumulator ?
Pozdro

Jak masz akumulator rozładowany i Ci nie chce z zimnego odpalić to normalne w niektórych skuterach - automatyczne ssanie potrzebuje zasilania. Też to miałem.

Jak to ma odpiąć cewkę ? Przecież to cewka odpowiada aby iskra była dobra. Wystarczy ściągnąć fajkę świecy wykręcić świecę i wsadzić spowrotem fajkę na świecie i trzymając za fajkę świecy ( gumowa zazwyczaj) przytknąć koniec świecy do metalu i zakręcić rozrusznikiem lub kopką i sprawdzić czy jest iskra. Akumulator znajdziesz pod pokrywką na podłodze.

Jak Ty nawet nie wiesz , gdzie jest akumulator, to może lepiej oddać gdzieś do warsztatu :), jak się w ogóle nie ma pojęcia, to na prawde lepiej nie kombinować - wiem z autopsji .
Pytałem skąd jesteś.

Tzn pisząc pod maską myślałem o przednim plastiku. Ale i tak najpierw świecę sprawdzaj.

Kapuchon napisał:

Jak to ma odpiąć cewkę ? Przecież to cewka odpowiada aby iskra była dobra. Wystarczy ściągnąć fajkę świecy wykręcić świecę i wsadzić spowrotem fajkę na świecie i trzymając za fajkę świecy ( gumowa zazwyczaj) przytknąć koniec świecy do metalu i zakręcić rozrusznikiem lub kopką i sprawdzić czy jest iskra. Akumulator znajdziesz pod pokrywką na podłodze.

Kapuchon, pomyliłem sobie cewkę z fajką. Tzn wiedziałem o co chodzi tylko się przejęzyczyłem. Resztę mu tak napisałem, tylko tu mój błąd.

No rozumiem każdemu się zdarzy ale wolałem to napisać aby autor tematu nie odpinał cewki i potem się dziwił dlaczego nie ma iskry :P

Ja się trochę znam na silnikach ale Dezamet 023 od rometów ;)
Wiem, że na swiecy jest fajka. Nie w każdym skuterze akumulator jest w tym samym miejscu. Patrykk jestem z Poznania.
Pozdro

no to jak się znasz na 023 to w skuterze silnik jest podobnie zbudowany, tyle że ma rozrząd na membranie a nie tłokowy. No i nie ma skrzyni manualnej tylko jest CVT. Sprzęgło jest odśrodkowe a nie jak w Dezamecie tarczowe. Zapłon jest CDI.

Akumulator wymontowany i niedługo jade kupić nowy, napiszę wieczorkiem czy odpala i działa elektryka.
Pozdro

Akumulator zamontowany i kierunki i wszystkie światła działają tyle, że skuter dalej nie odpala. Rozrusznik kręci i nic, na kopke także nie działa. Co może z nim być.
Pozdrawiam

Sprawdź iskrę i kompresję .
To jest najważniejsze :).
Jeżeli iskra i kompresja w cylindrze będą ok, to napisz - pomyślimy dalej .

P.S Wiem, że to głupie, ale masz paliwo ?.