Yamaha Maxster 125 - niska prędkość maksymalna

Uchachałem się. Jestem świeżo po rozmowie z wrocławskim salonem / sklepem Motorland - jest to autoryzowany dealer Yamaha.
Innego w moim mieście nie ma.
Tak więc membrana ta kosztuje tam 1120zł :D poważnie, słownie: tysiąc sto dwadzieścia złotych. No dobra, nie sama membrana, tylko już ta zakuta, z tym co do niej jest doczepione.
Cały gaźnik kosztuje coś 1,5 tysiąca zł.
Porównajcie stopień komplikacji całego gaźnika i tej membrany, oraz różnice w ich cenie. Myślę, że te absurdalne kwoty wynikają nie z cen samych częsci, ale z sumy: zarobek polskiego salonu, cło, zarobek japońskiego dystrybutora. A z fabryki to pewnie za 20zł wyszło.

Chyba kupię taki gaźnik:
http://allegro.pl/gaznik-skuter-quad-atv-4t-125-200-yamaha-majesty-i5328380209.html
przerobię tę linkę gazu i zrobię redukcje na króćce i będę miał to gdzieś. Może będzie więcej palić ale kosztuje stówę, a nie ćwierć wartości motorka.
Chyba że faktycznie jak pisze Enter1978, kupię jakąś używkę.

taki sobie kup i gitara
http://allegro.pl/gaznik-skuter-quad-125-150-4t-i5352116282.html
i linkę za 7zł u niego aby sie z przerabianiem nie pier.... i po ptokach
http://allegro.pl/linka-gazu-wkrecana-4t-coliber-zipp-romet-4t-i5342494814.html
szkoda że króciec już kupiłeś
http://smmoto.pl/kroce-dolotowe/5345-krociec-dolotowy-yamaha-majesty-mbk-skyliner-125150.html
powodzenia raczej coś wyrzeźbisz:)

Miałem kiedys taki gaźnik w chińskim skuterze, jest to zwykły gaźnik do chińskiego 4t z gardzielą 24mm, dałem za niego coś około 100zł, po trzech tygodniach właśnie sie ta membrana przełamała i z dziurą był koniec jazdy, ale poszedłem do sklepu kupic nową , niestety samej membrany od ręki nie mieli, ale mieli cały komplet naprawczy do tego gaźnika: dysze, pływak, śrubki pierdoły uszczelki i membrana, za ten komplet naprawczy dałem 30zł wziąłem z niego tylko tą membranę resztę wywaliłem do śmietnika. O dziwo chodziła jak marzenie, ja przejechałem tym skuterem na tej membranie 5tyś km, sprzedałem silnik, nowy właściciel zrobił około 10tyś i ta membrana z tego zestawu naprawczego chodziła jak szalona. Z chińczykami nie dojdziesz do ładu.

Paci, ten króciec co pokazałeś, to właśnie takie gówienko jak kupiłem. Nie ma to sensu, lepiej przerobić własny, któremu guma trachnęła.
Mój po przeróbce chodzi jak pszczółka. Poprawiły się wolne obroty oraz zrywność. Niestety prędkość max nadal mała, 72km/h wg GPS.

Paci, piszesz "taki sobie kup" - ale w czym ten gaźnik jest dobry czy lepszy? Ten co pokazałem ma coś tam z Japonią wspólnego ( :P ), jakąś tam markę oraz ma opisane rozmiary. Ten twój to chińczyk bez marki i brak danych o wymiarze doloty i wylotu. Prawdopodobnie też trzeba by przerabiać.
Jeśli się mylę i znasz wymiary i wiesz że bez przeróbek spasuje, bardzo Cię proszę, potwierdź mi to.

Enter, dzięki za wsparcie :)

wymiary takie jak w tym z twojego linku [standard do gy6 125-150] ten z twojego linku z japonią ma tyle wspólnego że ma napis japan a po co przepłacać 30zl.

OK, zobaczę jeszcze co zrobię.
Na razie wprowadzili te chore przepisy o odbieraniu prawka za przekroczenia prędkości i drastycznie podnieśli mandaty, to może mi te 70km/h max wystarczy :P Może to będzie mój ogranicznik bezpieczeństwa. W moim mieście zaczęły się już polowania i paru osobom zabrali PJ, w tym jednemu motocykliście.
Jak coś się bardziej sypnie, to kupię jakiś gaźnik i będę rzeźbił.
Dzięki za odpowiedzi.

O żeż w dupkę jakie ceny te ryże dały!

Witam, posiadam jak ty maxstera i mam ten sam problem słaba prędkość, wymieniłem na nowe rolki, pasek, gaźnik z allegro chinol (na nim było jeszcze gorzej) zmieniłem moduł cdi sprawdziłem kompresję około 11bar sprawdzone zawory i rozrząd, i pytanie co do owego rozrządu w googlach na tej serwisówce (yamaha maxster manual) pokazane są znaki na wale i na wałku na wale są takie H I T a na wałku tylko kreska racjonalnie znak na wale (I) ma się pokrywać ze znakiem na wałku ale u mnie się nie pokrywa tak jakby był przestawiony o ząbek ale jak się go nastawi o ząbek wcześniej to też wychodzi ze jest przestawiony nie wiem co już mam z tym robić czekam na rozwiązanie i pomoc z tym pyrkaczem

Do nowo kupionego skutera Yamaha swego czasu dawała taką fajną małą karteczkę z informacją o blokadzie vmax do 80 km/h :) Z tego co mi wiadomo wystarczy coś wyjąć z wydechu także proponuję tam zajrzeć :) Pozdrawiam

Nie wiem jak to się stało, że zapomniałem opisać zakończenie historii z tym ograniczeniem prędkości. Już się poprawiam ;)
Ograniczenie wynikało (jak już pisałem wcześniej) z uszkodzonej membrany podciśnienia przy gaźniku. Membranę udało się zakupić na niemieckim eBay u tego sprzedawcy: http://www.ebay.pl/usr/ems-scooter
Kosztowało coś około 150zł razem z przesyłką do PL. Membrana była kompletna, zakuta razem z iglicą.
W parę minut zmieniłem membranę i skuter odżył. Nie dość że zrobił się bardziej zrywny, to również prędkość maksymalna znacznie wzrosła i wynosi około 100km/h, jak się schylę by zmniejszyć opór powietrza ;) Do 70 kręci się bardzo dynamicznie, potem do 90 spokojniej już, a o ostatnie 10km trzeba walczyć z wiatrem.
W tej chwili, jako że skuter doprowadzony do stanu bardzo dobrego, a ja poczułem się pewniej na 2 kółkach, rozglądam się za motocyklem z biegami, a Maxster będzie na sprzedaż.

Dilbert, a czego z biegami będziesz szukał? Bo mój za chwilę będzie na sprzedaż. Jak chcesz podeślę zdjęcia (właśnie zrobiłem). Ja dla odmiany robię A i za moment zmieniam biegówkę 125 na większy skuter :-)
*
A wygląda to tak:
http://www.jednoslad.pl/forums/topic/sprzedam-hyosung-gt-125#post-304780

Dziękuję za ofertę, ale będę szukać coś znacznie tańszego. Nie widzę sensu inwestować takiej kasy w sprzęt, którym pojeżdżę 1-2 sezony, bo jednak 125ccm to nie jest szczyt moich marzeń a używany bedzie do nauki sprawnego zmieniania biegów i ogólnie jazdy. Skoro to nauka, to tym bardziej nie chciałbym aby jakaś przygoda spotkała mój sprzęt, ale jeśli się zdaży, to niech straty będą jak najmniejsze.

Może się zdarzyć że i ja po "A" wrócę na skuter, bo na miasto to wygoda - ale najpierw prawko a te rządzi się innymi prawami.

Czyli możesz mieć dokładnie tak, jak ja :-) HYO też kupione do nauki, ale muszę przyznać, że zaje@#$%^&*cie mi się podoba i bardzo lubię na nim jeździć. Ale skuter niestety bardziej praktyczny... Szkoda:-)

miej dwa!
miej dwa!
miej dwa!
miej dwa!
...

Wombat...! Masz pomagać, a nie pomagasz... Kusisz tylko jak cholera. Co ja z dwoma zrobię, jak na jednym nie mam czasu jeździć?

Dasz radę!
Dasz radę!
Dasz radę!
...

Arasz jak się chcę to można mieć czas na dwa jeden jednego dnia drugi drugiego tak więc też myślę że

Dasz radę!
Dasz radę!
Dasz radę!

i

Miej dwa!
Miej dwa!
Miej dwa!

No dobra może trzy!

xD

Idź na całość
Idź na całość
Idź na całość
:-D

Pogięło Was... Wszystkich... Bardziej niż mnie :-)

Sklonuj się:D i
Miej dwa!
Miej dwa!
Miej dwa!