Witam, w czasie jazdy skuter zgasł. Ma paliwo, naładowany akumulator. Nie chce odpalić - nie słychać pompy paliwa podczas przekręcania kluczyka oraz nie działa rozrusznik. Na krótko działa i pompa i rozrusznik. Pomocy c.o mam jeszcze sprawdzić
błędy komputera, bezpieczniki, przekaźnik pompy, przekaźnik stacyjki, samą stacyjkę.
Dziękuję za podpowiedz. Bezpieczniki sprawdziłem i są ok., Stacyjka również - włączają się automatycznie światła oraz słychać jak po wyłączeniu stacyjki rozłącza się jakiś system w okolicy przepustnicy więc wydaje się ok. Sam przekaźnik pompy raczej nie ponieważ nie działa również rozrusznik lecz pewności nie mam. Są 4 przekaźniki - pytanie który i jak go sprawdzić nigdy tego nie robiłem. I ostatnie jak odczytać i skasować błędy komputera.
a komputer zgłasza coś? Check Engine sie swieci i nie gaśnie?
w tym modelu jest check lecz nie ma gniazda obd chyba że skutery 2010 rok mają inne wejście. Będę wdzięczny za wskazanie złącza i programu do motocykli
zapomniałem napisać że check nie świeci się
ale zapala sie po przekreceiu kluczyka i gaśnie czy nie zapala sie wcale?
Nie odpala.
Ale znalazłem rozwiązanie. Informacja dla wszystkich posiadaczy Yamaha. Poszukałem na różnych forach i znalazłem dostęp do kodów błędów ( jak sprawdzić z pozycji licznika).należy czerwony wyłącznik zapłonu pozostawić w pozycji WYŁĄCZONY następnie przytrzymać na liczniku przycisk SELEKT + RESET pamiętając żeby czerwony przycisk uruchomienia silnika był przełączony na WYŁĄCZONY a następnie przytrzymując jednocześnie przyciski j/w S + R włączamy zapłon przekręcając kluczyk w stacyjce. Czekamy min. 8 sek. i wówczas pojawi się napis DIAG. Po wyświetleniu się napisu DIAG ponownie przytrzymujemy przyciski S+R około 2s. Wówczas wyświetli się kod Do1 do D64 przełączając za pomocom przycisków Selekt w dół oraz Reset w górę. Kod D61 wyświetla wszystkie kody błędów zapisane s systemie naprzemiennie. Żeby skasować należ wejść w D62 i przestawić czerwony wyłącznik zapłonu w pozycję WŁĄCZONY ZAPŁON. Następuje kasowanie błędów. W ten sposób uruchomiłem swój skuter. Mój kod błędu który unieruchomił skuter to 12 - czujnik położenia wału korbowego. Piszę ku przestrodze innym - niestety zanim doszedłem do tego zdążyłem rozebrać cały skuter z owiewek. Nawiasem przydało się bo umyłem cały skuter łącznie z silnikiem (teraz prawie nówka). W załączniku linki które pomogły mi rozwiązać problem.
https://r1-forum.pl/archive/index.php?thread-8411.html