mam dość (bardzo) uciążliwy kłopot z licznikiem km (nie nalicza przebiegu) i prędkościomierzem od momentu zakupu skutera miesiąc temu.
Aby być dokładnym - jak jadę realnie jakieś 80 -90 km/h wskazówka unosi się do 10km/h i nalicza przebieg jak bym jechał właśnie z taką prędkością. Poniżej tej prędkości prędkościomierz wskazuje 0.
Poziom paliwa pokazuje dobrze, podobnie jak ładowanie akumulatora.
Skuter sprawdzony przez serwis - nie wiedzą o co chodzi, podobno mechanicznie wszystko sprawne - od czujnika na dole, po kabelki i lutowanie na górze.
Zgodnie z zaleceniem serwisu zamówiłem używany licznik, ale nie jestem przekonany jakoś.... Czytałem o przypadkach gdzie właściciele Majek chcąc skasować komunikat o wymianie oleju niechcący dezaktywowali jakąś kombinacją przycisku + kręcenie zapłonem cały licznik, nawet na jakimś forum wisiało pytanie jak to cofnąć, niestety bez odpowiedzi.
W związku z tym, że poprzedni właściciel zapewniał o niedawnej zmianie oleju, może chciał skasować oil inspection i wyłączył licznik?
Zasadnicze pytanie: jak to odkręcić?
(Jeśli post powinien znaleźć się w dziale dotyczącym 125, a nie tutaj, proszę o przeniesienie)
Może faktycznie jest jakaś kombinacja przycisków, która doprowadziła do błędu, ale myślę, że nowy licznik powinien sprawę załatwić. Proponuję jeszcze na burgmanii popytać, tam prędzej chyba się dowiesz niż tutaj :)
witam z czego wiem jest możliwość wyłączenia pracy licznika i nie nabija kilometrów tak tez kasujesz serwis olejowy robiłem to tak włączasz zapłon około 4 sekund później wciskasz przycisk na liczniku wyłączasz zapłon na około 4sek znów włączasz i trzymasz i pokazują sie ikony bodajże 3 literowe i można je zmieniać dla zainteresowanych luz zaworowy - ssący-0,10 do 0,14 wydech 0,16 do 0,20 świeca 0,7-0,8 pasek nominał 21mm minimum 18,8 rolki nominał 20mm minimum 19,5mm okładziny cierne sprzęgła 2,0mm minimum 1,5mm głowica moment dokręcenia 22nm , dekle zaworowe 10nm dane z serwisów ki yamahy majesty yp125 od 01
Już też znalazłem rozwiązanie (buszując po włoskich filmikach na YT) ale dzięki za zainteresowanie :) Dokładnie, jest tam reset oil inspection, oraz dwie opcje: 01 i 16.Jeżeli przypadkiem przestawi się na 16, licznik i prędkościomierz przestają działać... Prosta rzecz, a mało kto o tym wie, nawet z zawodowców :)
W każdym razie powróciłem do licznika z przebiegiem chyba 16 000 km (na pewno bardzo realnym przy 10 letnim skuterze :), zawsze to lepsze niż 43 000...
Z innej beczki, czy licznik w Majesty zawsze zawyża o jakieś 10 km/h? Na tych dwóch, które mam wskazuje tak samo i zawsze o 10-12 km/h za dużo.. (tzn przy prędkościach rzędu 60-110 km/h)
Witam mam pytanie do was też mam problem z licznikiem w mayesty wszystko działa oprócz prędkości i nie nabija km Moto z Niemiec i ktoś założył nowy ślimak tak go kupiłem może ktoś zna dokładna procedure jak to wyłączyć?