Yamaha Majesty 125 - niedziałający licznik / prędkościomierz.

Witam,

mam dość (bardzo) uciążliwy kłopot z licznikiem km (nie nalicza przebiegu) i prędkościomierzem od momentu zakupu skutera miesiąc temu.

Aby być dokładnym - jak jadę realnie jakieś 80 -90 km/h wskazówka unosi się do 10km/h i nalicza przebieg jak bym jechał właśnie z taką prędkością. Poniżej tej prędkości prędkościomierz wskazuje 0.

Poziom paliwa pokazuje dobrze, podobnie jak ładowanie akumulatora.

Skuter sprawdzony przez serwis - nie wiedzą o co chodzi, podobno mechanicznie wszystko sprawne - od czujnika na dole, po kabelki i lutowanie na górze.

Zgodnie z zaleceniem serwisu zamówiłem używany licznik, ale nie jestem przekonany jakoś....
Czytałem o przypadkach gdzie właściciele Majek chcąc skasować komunikat o wymianie oleju niechcący dezaktywowali jakąś kombinacją przycisku + kręcenie zapłonem cały licznik, nawet na jakimś forum wisiało pytanie jak to cofnąć, niestety bez odpowiedzi.

W związku z tym, że poprzedni właściciel zapewniał o niedawnej zmianie oleju, może chciał skasować oil inspection i wyłączył licznik?

Zasadnicze pytanie: jak to odkręcić?

(Jeśli post powinien znaleźć się w dziale dotyczącym 125, a nie tutaj, proszę o przeniesienie)

Może faktycznie jest jakaś kombinacja przycisków, która doprowadziła do błędu, ale myślę, że nowy licznik powinien sprawę załatwić.
Proponuję jeszcze na burgmanii popytać, tam prędzej chyba się dowiesz niż tutaj :)

No rzeczywiście, może jest taka kombinacja, może nie ma. Ja jej nie znalazłem i nikt na żadnym forum również taką wiedzą się ze mną nie podzielił.

Założyłem nowy licznik i śmiga, tylko ma przebieg teraz wyższy o 25 ooo km niż poprzedni. Nie śmiem pytać jak to zmienić :))))

witam z czego wiem jest możliwość wyłączenia pracy licznika i nie nabija kilometrów tak tez kasujesz serwis olejowy
robiłem to tak włączasz zapłon około 4 sekund później wciskasz przycisk na liczniku wyłączasz zapłon na około 4sek
znów włączasz i trzymasz i pokazują sie ikony bodajże 3 literowe i można je zmieniać
dla zainteresowanych
luz zaworowy - ssący-0,10 do 0,14 wydech 0,16 do 0,20
świeca 0,7-0,8
pasek nominał 21mm minimum 18,8
rolki nominał 20mm minimum 19,5mm
okładziny cierne sprzęgła 2,0mm minimum 1,5mm
głowica moment dokręcenia 22nm , dekle zaworowe 10nm
dane z serwisów ki yamahy majesty yp125 od 01

Już też znalazłem rozwiązanie (buszując po włoskich filmikach na YT) ale dzięki za zainteresowanie :) Dokładnie, jest tam reset oil inspection, oraz dwie opcje: 01 i 16.Jeżeli przypadkiem przestawi się na 16, licznik i prędkościomierz przestają działać... Prosta rzecz, a mało kto o tym wie, nawet z zawodowców :)

W każdym razie powróciłem do licznika z przebiegiem chyba 16 000 km (na pewno bardzo realnym przy 10 letnim skuterze :), zawsze to lepsze niż 43 000...

Z innej beczki, czy licznik w Majesty zawsze zawyża o jakieś 10 km/h? Na tych dwóch, które mam wskazuje tak samo i zawsze o 10-12 km/h za dużo.. (tzn przy prędkościach rzędu 60-110 km/h)

Witam ja miałem to sama jak wymieniłem olej.I dziękuje mam pytanie a czy musi się wyświetlacz cały czas o wymianie oleju jak już wymieniłem go

reset oil inspection - masz wyżej

Witam mam pytanie do was też mam problem z licznikiem w mayesty wszystko działa oprócz prędkości i nie nabija km Moto z Niemiec i ktoś założył nowy ślimak tak go kupiłem może ktoś zna dokładna procedure jak to wyłączyć?

co wyłączyć skoro nie nabija?

Cześć. Mam pytanie. Prędkościomierz pokazuje km itd,ale licznik nie bije kilometrów. Nie bardzo mogę doszukać w czym problem i jak to naprawić. Będę wdzięczny za odpowiedź.

masz uszkodzony mechanim wewnatrz licznika