Siema !
Tak to znowu ja ! Wasz Favete
Zdecydowałem się. Padło na Yamahę DT 125. W moim mieście jest serwis to po pierwsze.
Zatem mam kilka pytań do Was.
DT ma być z minimum 2004 roku i kosztować max 8 tyś zł, ma być elektryczny rozrusznik, blokada kierownicy, korek paliwa na kluczyk.
1) Nikt z moich kolegów nie ma żadnego Enduro ani Crossa więc jazda w terenie odpada, gdyż po 20 minutach staje się nudna (wiem z własnego doświadczenia) chociaż jest zajebisty tor po starej żwirowni kilka km za miastem. Jeździłem Aprilią RS 125 kolegi jest w ch** nie wygodna. Więc przerabiać na Supermoto ? Na czym Supermoto polega ? Wiem tylko, że zmienia się opony na takie jak mają skutery/ścigi, co dalej ?
2) Ile taka DT pali na 100, ile zużywa oleju z dozownika i ile oleju w skrzyni biegów ?
Jak przebiega eksplotacja takiego motocykla ? O co trzeba dbać ?
3) Chciałbym od razu po kupnie dopieścić maksymalnie optycznie moją DT. Co muszę po kolei kupować ? (Supermoto).
4) Po około pół roku jeżdżenia wziąłbym się też za lekką mechanikę, co kupić ? Chodzi o lepsze osiągi.
5) Co to są handbary ? Wiem jak to wygląda, ale na kij to ?
6) Czy taka DT ma kopa ? Spokojnie będę brał Apkę RS 70 ?
7) Czy chłopak o wzroście 186cm i wadze 85kg da radę na niej jeździć i czy będzie normalnie wyglądał ?
8) Jaką najlepiej wersję DT wybrać: Dt 125R, Dt 125RE, Dt 125X. ? Czym one się różnią ? Która jest najlepsza ? A może jest jakaś jeszcze o której nie wiem ?
9) Czy możecie podać jakieś sklepy gdzie znajdę części do Yamahy DT 125. Chodzi mi o takie eksploatacyjne czy jakoś tak i takie do tuningu
Pozdrawiam.
Eaaahhh…
1) Supermoto to głównie tylko zmiana opon … niektórzy jeszcze zmieniają owiewki na streetowe i inne bajery ale to według uznania
2) Pali ok. 7l/100km
Co do dozownika to nie liczyłem ale na oko to dolewam raz na jakieś 800km
W skrzyni biegów to tak jak w każdym innym … ja osobiście jeszcze nie wymieniałem ale niby cośtam raz na rok się wymienia
Co do dbania i eksploatacji to tak jak w każdym innym … Głównie łańcuch i filtr powietrza - jeżdżąc w terenie dość często to filtr trzeba czyścić nawet co 3-4 wypady w teren
3) Roczniki 2004+ są według mnie idealne pod względem optycznym … nic bym tam nie zmieniał gdybym miał
4) Jedyne co możesz dokupić to wydech … W Niemczech wrzucają jeszcze tuningowe kity na 170cm3 ale musiałbyś sprowadzać, nie jest to tanie i szybciej się wszystko zużywa
5) Handbary są głównie aby chronić ręce przed różnymi badziewiami (np. przed kamieniami - jadąc za kimś) ale dodają też zajeego efektu
6) Jak dla mnie kopa ma zajeego … 25kM robi swoje
7) Ja mam 185cm i ważę jakieś 75kg i jeździ mi się zarąbiście a jak wyglądam to widać w avatarku
8) DT125R - ma opony enduro ||| DT125RE - to jest to samo co R ||| DT125X - wersja z oponami SM … Więcej różnic pomiędzy nimi nie ma
Tyle ode mnie
EDIT:
Jeszcze sobie spomniałem, że do Supermoto dają jeszcze krótsze przednie błotniki
Bo oryginalny jest typowo crossowy … Ja mam wrzucony ten SM od firmy Cemoto
Mówisz, że wydeszek można jakiś sportowy wrzucić ? No a jaki ? Zapodaj linka.
A te owiewki Streetowe to jakie np ? Możesz dać linka ? + do tego jakaś ładna lampa bo te prostokątne do SuperMoto to nie bardzo. Do tego jakiś bdb handbary.
Nie wiem dokładnie jaki to jest ale wiem, że Gianelli.
Jeszcze nigdy nie spotkałem nazwy modelu tego wydechu
Mam go osobiście w DT (już zakupiłem z nim)
Kupić go można w Niemczech ale jak będziesz śledził allegro to na pewno kiedyś coś wychaczysz
Dźwięk jest nie porównywalny z oryginałem
Owiewka czyli przednia lampa
http://moto.allegro.pl/item668769696_acerbis_owiewka_z_lampa_enduro_niebieska.html
http://moto.allegro.pl/item661002372_owiewka_streetfighter_enduro_cross_zolta.html
http://moto.allegro.pl/item670863283_owiewka_4_halogeny_na_street_a_crossa_enduro.html
http://moto.allegro.pl/item670873966_owiewka_2_lampy_h3_na_street_a_crossa_enduro.html
http://moto.allegro.pl/item664335087_owiewka_czacha_street_stunt_carbon_cross_enduro_h4.html
Na allegro jest wyboru od pochlastania …
Handbary tak samo … Allegro i na 100% coś wybierzesz :} Polecam z Polisporta … mam i są nie dość że cholernie giętkie (wytrzymałe) to jeszcze zarąbiście wyglądają
A ile kosztuje około przerobienie Yamahy DT 125 na Supermoto. Chodzi tylko o opony. Ale jak wiadomo trzeba też felgi co nie ?
No to porozglądaj się za felgami i oponami … ja kiedyś za tym patrzyłem ale stwierdziłem, że to wale i nie robie
Kurde jakbym teraz kupował to bym miał w wersji seryjnie Supermoto Na dodatek tylko 150km odemnie ;x ale kupić będę mógł dopiero za 8 miesięcy. W te wakacje zrobię A1 a w marcu 2010 roku będę się wozić DT125X
Jeśli jeszcze jakieś pytania to wal śmiało … mam to wiem
aha… i jeszcze jedno:
CZEMU DO KURY NÊDZY NIKT NIGDY NIE DAJE TEGO ZASRANEGO POMÓGŁ ! JEST TO JUŻ CHYBA MÓJ 20-ty TEMAT W KTÓRYM SIÊ WYSILAM, PISZÊ, SZUKAM I CHA Z TEGO JEEGO PUNKCIKA ! I kur*a jestem spokojny !
Ale co Ci da te pomógł ? Chcesz być fajny ? Czy po kiego ?
E a ile bak litrów ma w tej DT.
Favete napisał:
Ale co Ci da te pomógł ?
Da mi to kolejny numerek pod avatarkiem ... Co będzie oznaczało, że nie jestem pieprzonym spammerem tylko pomagam innym użytkownikom.
Favete napisał:
Chcesz być fajny ?
Nie potrzebuję być fajny.
Favete napisał:
E a ile bak litrów ma w tej DT.
Dyszka ...
RudY, Wkurwiles się troszkę?? Z tym POMÓGŁ jest tak ze ci nowi daja za jakieś pierdoly a jak cos powaznego pomożes to chuja nie dadza ci proste nie stresuj się tak… Pomagaj tym nowym i będziesz mial pomogl… A na pewno spammerem nie jestes jak ejstes modem xD:] Zeby nie bylo OT to dt’ka ladna a nie myslales o nowych kolorkach do Dt’ki ? ;]
A mam pytanie na Supermoto to kask Enduro + gogle czy kask integralny taki jak na skuter/ściga.
Taki jak ci wygodnie ;]
TYLKO ENDURO+GOGLE !
Nie ma innego wyjścia
Popieram Rudego. Dziko wygląda integralny na SM’ie
U mnie w miescie jezdzi 2 kolesi na dr 800 big i jeden ma szczekowy zwykły a drugi crossowy+google szczerze to lepiej wygląda ten szczekowy ;]
nIEeeeEEE zNnAaaAAasssSShhHH SieeEEmmM ! / RudY
Czyli jak ? ;/ Bo sam już nie wiem ? W końcu to nie Enduro tylko Supermoto
A np. Enduro z szybką ? ;p widziałem tez takie na allegro.
Niee, bierz enduro + gogle
z goglami zimno ;x
Favete napisał:
A np. Enduro z szybką ? ;p widziałem tez takie na allegro.
Hu*jnia, enduro+google