Yamaha Aerox - przerywa podczas jazdy

Witam,
Od momentu gdy zdjąłem blokadę z pro replici coś się podziało z moim aeroxem, mianowicie gdy jadę normlanie skuter jakby nigdy nic, zaczyna mi gasnąć, tak przerywać i wtedy jest brak reakcji na menetke, dopiero jak go przegazuje to jedzie normalnie, ale to jest kwestia czasu do jakiś 5, może 10 sekund. prosiłbym o pomoc, bo już nie mam siły do niego, nigdy nie może być po mojej myśli. Daje film dla przykładu https://www.youtube.com/watch?v=RkviO4sxj_k (od 0:28)
z góry dzięki za odpowiedź, ( GAŹNIK - 12 MM 75 dysza, WARIATOR - sport pro 5g, SPRZEGLO - sport pro srednie, dociskowa średnia, FILTR - seria, no i ta pro replica )
Pozdrawiam

kupiłeś sobie wydech do stosunkowo mocnych silników, do tego zdjąłeś blokadę tak jakby ten twój silnik był mocny i tego wymagał.
Masz teraz zapewne kompletne niedopasowanie wydechu do cylindra (a w 2T charakterystyka wydechu ma ogromny wpływ na przebieg napełniania i spalania).
Może się to da wyregulować gaźnikiem i napędem - ale może być ciężko.
Proreplica to wydech strojony do cylindrów streetrace 70, sport MK2, 19-21mm gaźników - wtedy się ładnie uzupełnia. Ew, do zbliżonych setupów. Wiem bo też mam ten wydech

Wombat napisał:

kupiłeś sobie wydech do stosunkowo mocnych silników, do tego zdjąłeś blokadę tak jakby ten twój silnik był mocny i tego wymagał.
Masz teraz zapewne kompletne niedopasowanie wydechu do cylindra (a w 2T charakterystyka wydechu ma ogromny wpływ na przebieg napełniania i spalania).
Może się to da wyregulować gaźnikiem i napędem - ale może być ciężko.
Proreplica to wydech strojony do cylindrów streetrace 70, sport MK2, 19-21mm gaźników - wtedy się ładnie uzupełnia. Ew, do zbliżonych setupów. Wiem bo też mam ten wydech

Czyli do czego zmierzasz? Cylinder jest zbyt słaby do tego typu wydechu? Z tego co słyszałem, to te wydechy dają rade pod seryjna 50 dlatego go kupilem

każdy wydech da rade ale wydech w 2T jest na tyle istotną cześcią że po jego zmianie (a wyjęcie blokady to jak zmiana wydechu) trzeba regulować gaźnik i napęd.
A ProReplica nie jest wydechem do seryjnych cylindrów. Można bo można ale to nie jest najlepsze rozwiązanie. To raczej wydech pod charakterystyki Streetrace 70 (10KM) lub nawet MK2 (potencjalnie 17-19KM). Nie jest wydechem do bardzo mocnych garów jak jakiś wydech typu C30 ale też nie jest najlepszy do serii.

aha, no okej, a teraz jak myślisz - uda mi się go wyregulować na tym gaźniku(12mm)? czy jest konieczna zmiana gaźnika na wiekszy, typu 17,5 czy też ogólna zmiana wydechu?

ciężko powiedzieć. Spróbujesz to zgrać i jak po 3 godzinie zmieniania rolek i dysz bedziesz w punkcie wyjścia to rozważ wymiane tłumika