Witam posiadam yamahe aerox 50cm3 odblokowaną z 2008 r https://www.google.pl/search?q=yamah+aerox+2008+r&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjk15vD34bdAhXIsKQKHeYXAa8Q_AUICigB&biw=1366&bih=631#imgrc=CDX81eqtA7Yc-M: ( wygląd skutera) mam problem w nim ponieważ przy ruszaniu ma wielkiego zamuła ale od 20 km przyśpiesza chciałbym też ulepszyć jego vmax bo jedzie ledwo 70 km/h jestem w tym kompletnie zielony pomóżcie mi.
wymień cylinder na dobre 70cm i wyreguluj gaźnik i napęd. a jak ci bedzie mało to modyfikuj dalej.
Wombat a jak zmienie tylko cylinder to pozostałę podzespoły poradzą sobie z tym cylindrem?:
to zalezy na jaki zmienisz i jak masz zużyty sprzęt. ale do koło 8-10KM cylindra sobie “poradzi”… tzn że może nie wykorzystasz całego potencjału takiego cylindra ale wał i łozyska wytrzymaj.
Ale wiesz ze spalanie przekroczy spokojnie 5.5 litra bo to jest potrzebny gaźnik 17mm lub więcej. 19-21 najlepiej
A wydech da troche do xmaxu? albo przeczyszczenie jakiś części ? jak tak to jakich i jaki dobry wydech byś mi doradził
najpierw cylinder - sprawdzenie stanu obecnego albo wymiana
dobra dzięki wielkie
możesz jeszcze popatrzeć na takie rzeczy jak wariator,rolki,sprzęgło,sprężynki sprzęgła ale najpierw to co napisał użytkownik Wombat