WYPADEK skuter Romet 727 Premiem

mieszkam w 200 tys mieście nie pamiętam nawet samochodu ale teraz tak sobie myśle na spokojnie że ja też do końca nie byłem bez winy

A to niby Dlaczego?

bo koleś pokazał niby ten kiernkowoskaz ale ja byłem już na wyskości jego lusterek.. ale znalezienie jego nie ma szans bo tą drogą przejeżdża dziennie kilka tysięcy samochodów.

Ludzie kiedy wy się nauczycie, że jak cokolwiek się stanie to pierwsze co się robi to zdjęcie telefonem nr rejestracyjnego gościa. I masz już zamiatane - dzwonisz na policję, do ubezpieczyciela jego i masz i kasę, i skuter naprawiany.

CEFA napisał:

Kempesik napisał:
Nie załamuj się ostatnio urwałem ten kawałek silnika:
http://www1.picturepush.com/photo/a/12632664/1024/Skuter/DSC-0182.jpg
Kupujesz na allegro to:
http://allegro.pl/karter-silnika-strona-prawa-4t-gy6-uszczelka-vapor-i3163557810.html tutaj masz simering i uszczelkę do tego silikon do silników i ściągacz magneta. Ściągasz magneto wylewasz olej z silnika odkręcasz ten pęknięty karter i wstawiasz nowy zalewasz olej i gitara! :D

cos tu brakuje np sciagniecie cylindra glowicy itp potem reszta magneto stator simering seger itd
jak masz takie mozliwosci jak warsztat to nie zastanawiaj sie nawet 1 dzien tylko ogien :)
powodzenia

Nic nie trzeba ściągać, nawet wału nie zobaczysz jak ściągniesz ten prawy karter :) Bo jeszcze jeden go zasłania :D

izdebski12 napisał:

Ludzie kiedy wy się nauczycie, że jak cokolwiek się stanie to pierwsze co się robi to zdjęcie telefonem nr rejestracyjnego gościa. I masz już zamiatane - dzwonisz na policję, do ubezpieczyciela jego i masz i kasę, i skuter naprawiany.

polak mądry po szkodzie, byłem w takim szoku że jak zobaczyłem że typek pojechał dalej to jak najszybciej pojechałem do domu :)

20 tysięcy to by Twoi rodzice dostali jakbyś poszedł do piachu. Zapytaj ile Izdebski dostał odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu większy niż Twój, a potem się udzielaj.

mi się nic nie stało nawet się nie otarłem :)

to było do Quantumka. Następnym razem (odpukać) nie daj się zrobić i zapamiętaj chociaż tablicę rej. Na kierunkowskaz sobie mógł pokazywać, ważne kto miał pierwszeństwo.

siemankoo odświeżam temat dzwoniłem do serisu za wymiane kartera z robocizną chcą 80 zł mysle że to rozsądna cena... chciałem przy okazji wymienić cylinder na większy bo ten co mam ma już zrobione 6k km i zaraz wysiądzie i teraz mam pytanie co trzeba jeszcze wymienić z cylindrem bo jest kompletnie zielony w temacie??

Nic nie musisz wymieniać, jeśli nie większy jak 80 ccm. Może tylko dyszę, ale to zależy też jaką masz oryginalną, bo jeśli 80 to spokojnie wystarczy.

to luzik dzięki za pomoc :)

Lucek ale izdebski wiechał w tył babce i to była prawdopodbnie jego wina. Więc jest całkiem inna sytuacja. On był sprawcą. Ja nie Twierdzę że dostanę 20.000$. Podobno za to że koleś zwiał (Tak go traktuje policja) i został mnie rannego mogę za to dostać odszkodowanie. Dużo czytałem w necie i było że koleś potrącił babke i zwiał, Ale babce nic się nie stało po za obtarciami ale i tak dostała kase. Nie zapominajmy że to Polska i wszystko jest możliwe :) Nie ma sensu dalej tego tematu ciągnąć bo i tak każdy będzie się upierał przy swoim i nic z tego nie będzie.

Przy tym wypadku to teoretycznie była moja wina, praktycznie to tej babki w ogóle nie powinno tam być - na środku pasa się suka zatrzymuje, aby sobie z pasażerką porozmawiać o pierdołach. Tak więc mogłem liczyć tylko na odszkodowanie w szkole, które wynosi 10 tys. zł przy 100% uszczerbku na zdrowiu. Ja tego uszczerbku miałem 12%, więc otrzymałem tylko 1200 zł.

Proponuje poczekać do zakończenia sprawy i więcej nie filozofować :)