Witam. Mam pytanie czy wymiana wariatora na taki:
https://gmoto.pl/wariator-tuning-chinskie-skutery-4t-50ccm,56983.html
coś polepszy w moim skuterze?
nie bardzo.
Tops to marketów gówno. Jeździłem przez chwilę tym czymś. Kup zestaw cylinder głowica firmy Mcn 180 zł i do tego wariatów top Racing sv1 rolki masz w zestawie 5.5g pasek Brando zamkniesz licznik ale realnie mi na czymś takim jechał max 78 km/h a to gówno za 50 zł jest na 200km i w kosz.
ok dzięki, ludzie chwalą silniki w tym skuterku, że nie są zbyt awaryjne ale zależy jak kto dba…
Napiszesz dokładnie jaki ten pasek muszę kupić? najlepiej podaj linka, czy jeszcze coś będzie potrzebne oprócz tego co wymieniłeś?
pasek taki sam jak masz tylko produkcji Bando.
I nie zaczynaj od paska bo pasek to tu mało zmieni
to w takim razie od czego zaczynać?
cylinder, osprzęt (gaźnik lub dysze), wariator. Pasek to jak się okaże że obecny nie daja rady albo oryginalny jest za krótki do nowego wariatora (czasem wkładali mniejsze wario ale o tym ci już pisałem)
dzięki za pomoc.
kupiłem ten wariator o którym napisałeś, mam pytanie jakie rolki w nim zastosować? w zestawie jest 5,0g, 6,0g, 6,5g.
własciwe. po to sie reguluje zeby zobaczyc jakie
5g miałem przy 50cc przy 80 jeździłem na 5,5
ale to nie ma znaczenia na czym jeździłeś bo on ma inny set i u niego może to być kompletnie inaczej
Zależy czy chcesz żeby lepiej przyspieszał czy miał większy v max cos kosztem czegoś
Lżejsze rolki lepiej bedzie się zbieral ale bedzie mniejszy v max
Cięższe rolki większy v max lecz słabo będzie przyspieszał
no dokładnie. tylko że wcale nie
to trzeba masę innych warunków spełnić. to o czym wyżej kolega pisze to w sumie prawda ale dopiero wtedy kiedy już masz dobrane rolki niemal optymalnie i troszke chcesz przesunąć charakterystyke napędu na jazde na obrotach ciut wyższych albo ciut niższych.
Np ja teraz wymieniłem w dedykowanym do mojego skutera katalogowo wariatorze Malossi Multivar rolki jakie były w zestawie z 11.5g na 10g. O dziwo wzrosło i przyspieszenie i prędkość maksymalna i jeszcze spadło spalanie. Ale jakbym przesadził i zjechał jeszcze 1-2g niżej to by sie faktycznie mogło okazać że przyspieszenie by wzrosło ale tylko np do 60km/h ale prędkosc max to by była 80km/h i to przy wyjącym silniku.
Wiec niby te rolki 11,5g w zestawie z katalogu ale wcale nie idealnie. tylko że dokładnie ten zestaw pasuje to Peugeota, SYM Fiddle i SYM GTS a każdy z tych skuterów ma inną mase a rolki te same. I już jest różnica. Może jak ja bym schudł 30kg albo był by to Fiddle II lżejszy o 40kg to wtedy te 11.5 np by były idealne. A w 170kg GTS to już te 1,5g więcej na rolkach to było za dużo żeby sie wkręcił na drodze powyżej 6700 obr.
Wiec rolki to tylko jeden z wielu elementów a ich dobór zalezy od charakterystyki silnika (z wydechem), wagi całości, wagi wału, wariatora, sprzęgła rozrusznika… itd (czyli wszystkiego co się razem z tymi rolkami kręci na wale), sprezyny centralnej, tego co chcemy uzyskać podczas regulacji (styl jazdy)…itd
dzięki za pomoc
nie powinno się chyba jeździć na “wyjącym silniku”, obrotach na czerwonym zakresie?
to zależy jak masz przygotowany silnik - tzn jakie łozyska i do jakich obrotów max jest wyważony wał. Jak już się mocno podkręci rev limiter to jeszcze zaczyna znaczenie mieć masa tłoka, klasa lepkości i jakości oleju (czy przy wiekszej prędkości tloka nie bedzie zrywało filmu olejowego z gładzi) czy wydajność (przepustowość/przepływność - tzw flow) przez kolektor dolotowy/króciec bedzie wystarczająca żeby nadążyć ładować cylinder mieszanką i czy rozrząd w 4T lub okna w 2T jest odpowiedni do pracy przy takich obrotach (czyli czy cylinder zostanie efektywnie napełniony i oprózniony oraz czy całość jest na tyle lekka - zawory/dźwigienki - a sprezyny zaworowe na tyle twarde/szybkie że zdążą cofnąć zawór przy wyższych obrotach.
Nie mniej jednak to są wszystko znane zjawiska i do ogarnięcia - tylko trzeba wiedzieć co się robi - a jak już sobie ogarniesz to można pałować po czerwonym bez większej szkody dla silnika.