Wymiana wariatora i Sprzęgła

Witam chciałem na następny sezon podłubać trochę w napędzie i chciałem zakupić wariator i sprzęgło.Ale cóż nie wiem jaki będzie pasował.Tak myślałem nad wariatorem:Top Racing Next Generation(http://www.sklep.mieloch.pl/product_info.php?products_id=1136) i sprzęgło tec evo racing tylko nie wiem jakie 107-110 dużo tego jest już się motam co wy o tym sądzicie i polecacie?

Ja bym zaczął od wydechu+sprężyna centralna i może rolki :) A jak chcesz napęd, to hmm wario które podałeś ma raczej niezłe opinie, natomiast sprzęgła i tak, i tak bym nie kupił, dopiero przy większym tuningu-tak to raczej nie ma co :) A może cylinder większy, choćby z allegro 70ccm za 150zł z głowicą?

Mam pytanka takie:
1.Wariator ten będzie pasował?
2.czemu nie radzisz sprzęgła narazie?
3.A zamiast tłumika sprzeglo wariator i cylinder no i pasek oczywiście?
Czy tłumik odgrywa duża role przy tuningowaniu troche kosztuje taki tłumik leo vince zx 510zł i nie wiem czy by pasował też do incy?

To, czy wydech będzie pasował, to nie kwestia konkretnego wydechu, tylko wersji mocowania.Pod mocowanie silnika Minarelli jest chyba najwięcej wydechów, poza tym nie musisz kupować nowego wydechu-np.Tecnigasy Next-R po 200-300zł chodzą spokojnie, są też inne wydechy np.Laser X-Pro, Metrakity itd.Wydech to podstawa tuningu 2T.Sprzęgło daje start i bym je pod koniec tuningu kupił-szkoda kasy.

Ok Dzięki jeszcze pomyśle zależy ile kasy będę miał :P a taki używany tłumik traci jakieś swoje właściwości?

Wady używanego wydechu mogą być takie:
-wypalona wata tłumiąca (niedroga i nietrudna wymiana, jedynie wydech jest głośniejszy)
-zawalony olejem wewnątrz (wystarczy użyć "kreta" do rur czy coś podobnego)
-wgniecenia (ale to widać)
-rdza i syf z wierzchu (to też widać i można tanio naprawić)
-latające elementy wewnątrz (ale i to jest "pikus", bo potrząsając wydechem byś słyszał hałas
Myśle że warto kupić komin używany :) Tańszy,a osiągi te same.Do wydechu warto dać twardszą sprężynę centralną i może rolki, bez sprężynek sprzęgła można się obejść raczej na razie.

Vezyr
A co da mi taki wydech ? Skuter bedzie zrywniejszy ? Bedzie cicszej chodzil <mniej prykal?> .

Pytam bo nie mialem do czynienia z tunningiem w skuterach.

Dzikei za pomoc :D

Jeżeli masz 2T (bo w 4T wydech prawie nic nie daje), to skuter będzie troszkę głośniejszy, wzrośnie maks 0,5l spalanie, ale moc wzrośnie dużo, przyśpiecha też, a v-max ok 5-10km/h, nieraz więcej.Poprawa osiągów jest znaczna, zależy jeszcze od wydechu.

to ja wole zakupić już nówkę mniej będzie roboty vezyr wyśle ci fotkę mojego tłumika mocowania i wg i powiesz czy będzie pasować leo vince zx.

Ale kolego, to nie jest tak, że LeoZX pasuje do silnika Minarelli, a Tecnigas już nie, tylko wychodziły różne wydechy pod wiele mocowań, np. Le Vince ZX były do Piaaggio/Gilera, a także do Minarelli i innych silników-tak więc zależy to od mocowania, a nie marki-foto niepotrzebne, Twój skuter ma mocowanie takie jak ma silnik Minarelli Horizontal-czyli w sumie masz największy wybór wydechów.

Po pierwsze na seryjnym cylindrze wydech da Ci więcej mocy (większe obroty), ale cylinder szybko się skończy (np. w Kymco S9 po 7k km potrafił się skończyć). Wario nowe możesz dać, może coś poprawi, ale sprzęgło nie ma sensu. Sprzęgło daje się, gdy stare jest zużyte. Jeśli masz mały przebieg, a chcesz sprzęgło, które rusza przy wyższych obrotach silnika to taniej jest wymienić same sprężynki sprzęgła. Koszt ok 20zł. Pasek, jeżeli ten teraz jest jeszcze dobry i zostajesz przy seryjnym cylindrze też może zostać.

Więc generalnie do małego tuningu 2T to masz tylko:
- odblokować wydech lub kupić tuningowy
- wyregulować gaźnik pod nowy wydech (większe obroty maks)
- dobrać pod to wszystko rolki
- lać dobry olej i jeździć

Ok dziekuje za wyjasnienie.A znacie moze jakies fajne tlumiki do Street 50 zeby moc wzrastala a zarazem skuter brzmial lepiej. Np tak ?

Aukcja allegro:

http://allegro.pl/tlumik-wydech-minarelli-leovince-leo-vince-gp-zx-i1262402893.html

FILM:

http://www.youtube.com/watch?v=x1cscH_Ksng

A to link do allegro z wydechami ktore wczesniej podawaliscie

http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=leo+vince+zx&view=gtext&order=p

Dopesc ja słyszalem ze ten co na filmiku jest brzmi tak samo jak leo vince zx i wiecej daje v-max i przyśpieszenie ile w tym prawdy to nie wiem :/