Cześć Jestem ty nowy i już potrzebuje waszej pomocy. Kupiłem skuter( Aprilia Area ) i okazało się że mam do wymiany wał i łożyska, chciałbym żebyście mi powiedzieli jak wyciągnąć silnik na powierzchnie no i co dalej będe wam bardzo wdzięczni czekam na posty. Pozdrawiam Michał ![]()
powiem tak: Ja bym się z tym sam nie bawił, bo możesz zrobić więcej złego jak dobrego :roll: Najlepiej oddać gdzieś moto i o nic się nie martwić. Chyba, że się na tym znasz to rób, ale skoro pytasz jak wyciągnąć z motoru bebechy to raczej nie jesteś mechanikiem
Pozdrawiam :->
Jeśli nigdy nie robiłeś tego, to też nie radzę się za to zabierać… Najlepiej jak byś miał kumpla, który wie o co chodzi lub znanego mechanika Mógłbyś podpatrzeć i na następny raz wiedziałbyś co do czego ![]()
Spokojnie mój ojciec jest mechanikiem i zna się na tym ale Ja chciałem się zorientowało co chodzi bo mam zamiar nauczyć się czegoś na ten temat bo jak na razie bawiłem się komarami i jawkami, a tu nie chciałbym nic uszkodzić. Sam bym się tego na bank nie z podjąć. Więc piszcie czy nie ma tam żadnych haczyków.
Skoro tak, to zmienia postać rzeczy. Silnik jest bardzo prosty, prostszy, niż w komarkach
Śmiało możesz rozpoławiać.
Musisz Odłączyć wszystkie przewody (z paliwem, olejem i wyszystko na co moze trzymac silnik) Potem odrecasz 1 śrubę i lisnik wychodzi. Puźniej rozpoławiasz silnik wyciągasz wał i wybijasz łożyska bo raczej lekko nie zejdą. Jak masz już nowy wał i łożyska (najlepiej Stage 6 teflonowe) to wkładasz łożyska lekko nie powinny chodzić więc lepiej podgładź miejsca gdize mają być łożyska wtedy te otwory się skurczę i łożyska wejdą i jak zaschnie to niema bata żeby się coś z nimi stało. potem zakładasz wał. Zakrecasz wszystko i git
Pod wpływem rozgrzania karterów- otwory się rozszerzają. Wtedy łożysko praktycznie samo wpada. wał najlepiej jeśli zamrozisz (wtedy się skurczy) i też praktycznie sam wejdzie do łożysk. Najlepiej rozgrzewać opalarką (na allegro jest po 25 zł)kondziopl3 napisał:
wtedy te otwory się skurczą
A o odkręceniu amortyzatora to zapomniałes ? Wał można schłodzić ciekłym azotem hehe i wtedy łożyska wejdą jak marzenie, ale to kosztowana operacja, nawet bez podgrzewania, mrożenia łożyska bez problemu powinno się nabić.kondziopl3 napisał:
Potem odrecasz 1 śrubę i lisnik wychodzi
NIGDY w życiu nie wybijaj łożysk z wału tylko je ściągaj odpowiednim sciągaczem (najlepiej jest pojechać z wałem i nowymi łożyskami do mechanika zapłacić mu 10zł on ci ściągaczem sciągnie łożyska i wsadzi nowe bez strat typu (Wyważanie wału korbowego))wyciągasz wał i wybijasz łożyska bo raczej lekko nie zejdą
Ta, chłodzić w ciekłym azocie … takie hartowanie nie wiem czy dobrze zadziala na wał bo pewno będzie kruchy. Kartery można rozgrzać suszarką nawet , a wał do zamrażarki ![]()