Wymiana sprężyny centralnej

Witam ! Jest ktoś w stanie wytłumaczyć jak wymienić sprężynę centralną ?? Podobno trzeba do tego jakiś specjalnych narzędzi a zupełnie nie wiem jakich oraz jak się za to zabrać. Pozdrawiam i z góry dziękuje.

Odkręcasz przekładnie potem dzwon, wyjmujesz sprzęgło razem z 2 taleami po których schodzi pasek odkręcasz śruby i zdejmujesz sprzęgło za którym jest sprężyna. Do odkręcenia dzwonu potrzeba blokady dzwona albo taki klucz który jest w szlifierkach do zmiany tarczy, taki z 2 bolcami, blokujesz nim dzwon i odkręcasz, potem sprzęgło na imadło zaciskasz z odpowiednią siłę żeby go nie pokrzywić i luzujesz lekko śruby, potem na ziemieć i odkręcasz resztą. ogólnie to obejrzyj ten filmik: http://pl.youtube.com/watch?v=ksihIxLShic Możesz też iść do mechanika, on Ci odkręci te śruby pneumatem bez używania Ładnych innych narzędzi ;p pozdro :slight_smile:

Czyli jeżeli podejde do mecheniaka tylko z hmm, częścią po prawej stronie po odkręceniu tej osłony od wariatora to on mi odkręci to i w tedy normalnie to wsadze czy muszę jechać z całym skuterem ?

żeby zdjąć tą “część po prawej stronie” musisz odkręcisz dzwon sprzęgła, czyli potrzebujesz blokady takiej jak na filmiku z tymi 3 bolcami albo jakoś inaczej zablokował dzwon, byle się nie ruszał i wtedy odkręcisz bo inaczej to tego nie wyjmiesz ze skutera. najlepiej podjechać do mechanika, na boku gdzieś odkręcisz przekładnie pokaż mu co ma odkręcisz i Ci odkręci, mi tak odkercał to zająło mu to 2minuty roboty z odkręceniem wymianę sprężyny i zakręceniłem z powrotem, więcej czasu zająło odkręcenie pokrywy przekładni xD

WIELKIE dzięki, teraz na pewno dam rade :wink: