Witam. W moim poprzednim temacie ktoś napisał, że przy wymianie muszę wlać do niego 750ml oleju. Tak więc zrobiłem. Ale teraz przeczytałem ( wiem mój błąd) w książeczce serwisowej, że trzeba wlać około 0.9l. Czy po przejechanych ponad 100km mogę dolać tego oleju ?
Raczej musisz.
A kontrolkę poziomu oleju to masz po to żeby ładnie wyglądała?
maxell napisał:
A kontrolkę poziomu oleju to masz po to żeby ładnie wyglądała?
nieeee , ma po to by mu pokazywała że ktoś do niego dzwoni i musi w tej chwili odebrać , ludzie jak nie macie zielonego pojęcia o sprzęcie to na rower z wami ,- , jak się coś kupuje to najpierw trza poczytać o tym czymś co ma 2 koła i się kula a potem kupować.
jaką kontrolkę oleju ?
Aha i chciałem się zapytać przy okazji czy w bartonie fighterze jest filtr oleju i czy trzeba go czyścić ?
jako takiego filtra nie ma wcale , te sitko przy śrubie spustowej czyli smok olejowy warto przepłukac w benzynie bo potrafi się przytkać co może zatrzymać obieg oleju
Powinieneś mieć taką fajną kontrolkę oleju a jak nie masz, to powinien być bagnet. Tam masz MIN i MAX.
Mario1 szkoda roweru, pewnie nie wie że trzeba powietrza dopompować do kół ;p
Mam takie okienko na silniku i korek wlewu. Tylko na tym korku nie wiem jak mierzyć ponieważ mam tam XXXX potem przerwa i zwykły plastikowy patyki gwint. A na tym okienku niema MIN i MAX. Teraz mam całe w oleju
Zejdź do skutera po nocy (zimny silnik i skuter na centralnej podstawce). Olej musi być między jednym a drugim końcem tego XXXXXXX.
Wykręcić, wytrzeć szmatką i następnie wkręcić czy poprostu włożyć i nie dokręcać ? bo słyszałem od pseudo "mechaników" żeby dokręcać a od drugiego aby nie dokręcać ...
Jak będzie po nocy to po prostu wykręć i zobacz. Możesz sobie jeszcze go wytrzeć i drugi raz wkręcić ale pokaże Ci na pewno to samo. Ja tak robię z samochodem.
Sprawdziłem i jestr trocję ponad XXXX .
Lepiej będzie trochę spuścić albo odciągnąć.
Kurczę, jak wykręce teraz korek to poleci ale za dużo ;/ a jest jakiś sposób aby troszkę odlać ?
Delikatniej odkręcać? Zlej wszystko i wlej z powrotem mniej.