Witam potrzebuje wyjść łożyska wału i korbowodu ze starego wału który się zepsuł i przełożyć je do nowego wału (są to łożyska stage6 teflon i mają dopiero 800km przebiegu wiec szkoda by bylo kupowac nowe a łożysko korbowodu to hebo srebrzone przebieg j/w), Czy macie jakieś sposoby na wyjęcie tych łożysk i bez ich uszkodzenia? proszę o szybką pomoc
Ja sciagałem dwoma śrubokretami, tylko trzeba ostrożnie podważać, żeby nie uszkodzić koszyka łożyska.
simeringi tak samo?? i te lozysko korbowodu? I jeszce pytanko zamówiłem sobie teraz nowy wał rms racing, przeciwtalerz waria hebo i zastanawiam się czy wałtrzeba jakos docierac??
Nie, wał się sam ułoży jak trzeba. Nie ma jakiejś specjalnej techniki docierania wału, ew. przy pierwszym odpaleniu niech skuter pochodzi trochę na wolnych obrotach ;). Simeringi to wypchniesz na wylot jakimś patykiem czy coś :P. A łożysko korbowodu górne to chodzi łatwo po sworzniu tłoka ;), nie ma problemów ze zdejmowaniem. Jeśli chodzi o dolne to do takich zabiegów są specjalne maszyny (wał poźniej trzeba wyważać).