Witam
Posiadam skutera Benzer Florida 2t (to jest to samo co quantum, romet 787, inca street itd)
Mam w nim oryginalny licznik wyskalowany do 140 km/h i obrotomierz do 12k obrotów.
-
Czy jeżeli zmienię na inny zamiennik dedykowany do tej ‘‘budy’’ skutera, wyskalowany do 80 km/h to czy licznik będzie bardzo przekłamywał ? Muszę wymienić ślimak ?
-
Obrotomierz w liczniku który chcę kupić jest wyskalowany do 14k obrotów, a mój ma 12k obrotów. Czy obrotomierz będzie przekłamywać ?
Pewnie sobie myślicie dlaczego nie kupię takiego licznika jak mam. Więc odpowiadam: Bo takich już nigdzie niestety nie idzie dostać lub nie potrafię znaleźć
Predkodciomierz tylko w komplecie ze slimakiem. Chyba ze miejsce 80km sie pokrywa na obu tylko obecny ma skale dalej narysowana. Not wtedy tylko budzik wymieniasz.
Obrotomierz bedzie pokazywal prawidlowo
Czy kupując ślimak, istotny jest rozmiar koła ? Skutery o ‘‘budzie’’ jak mój, występują zazwyczaj z kołami 12 cali, ja od samego początku mam z przodu 13 calowe koło. Czy wystarczy że dopasuję ślimak, który współgra z danym licznikiem ?
średnica koła, przełożenie ślimaka i skala na prędkościomierzu to zestaw.
Chyba że prędkościomierz jest elektroniczny a nie na magnesik kręcący talerzem
Temat uważam za wyjaśniony.
Nie wiem czy powinienem zakładać nowy temat czy mogę w tym pytać o inną rzecz z którą nie potrafię sobie poradzić.
Udało mi się wskrzesić obrotomierz (dlatego chciałem zmienić całe zegary) ale źle wskazuje obroty. Nawet jeśli dobrze pokazuje niskie obroty, to wraz ze wzrostem błąd pokazywania obrotów się zwiększa. Przy 6000 obrotów pokazuje okolo 8000. Czy ktoś wie w jaki sposób wyregulować go ? Czym kręcić ?
Przesyłam przykładowy wkład, mechanizm obrotomierza. Na pierwszy rzut oka mój wygląda identycznie (widok od góry)
http://www.sklep.almot.eu/product_picture/full_size/e814549f6930dba2807d08a25a9d98c1.jpg
Dziękuje za poprzednie odpowiedzi