nie trzeba
Z tego co czytałem to nie trzeba wymieniać na prawko , ale czy jak po wejściu ustawy potrzymam tą kartę z 4 miesiące , to czy potem mógłbym ją wymienić czy musiał , bym zdawać od nowa .
SzymoOoN90 napisał:
Z tego co czytałem to nie trzeba wymieniać na prawko , ale czy jak po wejściu ustawy potrzymam tą kartę z 4 miesiące , to czy potem mógłbym ją wymienić czy musiał , bym zdawać od nowa .
"prawo nie dziala wstecz"
Czyli bym mógł sobie wymienić potem w każdej chwili .
Nie. Jest chyba miesiąc czasu na wymianę. Tak gdzieś czytałem w arcie jakimś na skuterowo.
NAJWAŻNIEJSZE INFO O PRAWOJAZDACH AM:
-Ustawa wejdzie prawdopodobnie 19 stycznia.
-Nie trzeba wymieniać kart motorowerowej na Prawojazdy AM (ale można)
-wymiana około 70 zł
-Reszta co piszecie to bzdury :P
Pozdro
aha i nie bedzie przy wymianie zadnych badan lekarskich tylko jesli ktos zdaje na AM. Przy wymianie nie ma zadnych badan!
Można prosić źródło informacji?
Jeszcze niedawno podawano, że wymiana jest obowiązkowa i jest na nią miesiąc czasu.
Wpis z przed tygodnia na fanpejdżu skuterowo.com "Mamy już rok 2013. Za 18 dni wchodzą nowe przepisy o AM. Kolejny raz rozwiewamy wszystkie wątpliwości: Tak, jeśli masz kartę motorowerową możesz za kilkanaście złotych wymienić ją na AM. Tak, jeśli masz 18 lat możesz dalej jeździć na dowód."
Podkreślam "kilkanaście złotych", Ty mówisz natomiast o 70zł.
Będą wymagane badania lekarskie:Zipp_Quantum... napisał:
aha i nie bedzie przy wymianie zadnych badan lekarskich tylko jesli ktos zdaje na AM. Przy wymianie nie ma zadnych badan!
http://www.skuterowo.com/prawo-jazdy-am-nowe-szczegoly/
przecież prawo nie działa wstecz. Jak na kartę moto nie było badań, to czemu teraz mam robić? A jak nie zaliczy ich to co skoro już zdałem oficjalnie uprawnienia robiąc kartę moto?
Witam, wszędzie piszą że można po 18 rż jeździć na dowodzie osobistym po Polsce z mocy nabytych przed ustawą praw.Więc moje pytanie brzmi czy mogę w tym momencie wystąpić o wydanie mi prawa jazdy AM bez egzaminu i opierając się na tym że osiągnełam wiek pełnoletni przed wejściem w ustawy w życie. Proszę mi nie odpowiadać że mogę jeździć na dowodzie, bo taka odpowiedź mnie nie zadowala. Dzięki takiej kategorii mogę jeździć w innych krajach. Chcę wiedzieć na jakiej podstawie mogą mi odmówić wydania prawa jazdy.
W dupie to mam, badania lekarskie..
miska napisał:
Witam, wszędzie piszą że można po 18 rż jeździć na dowodzie osobistym po Polsce z mocy nabytych przed ustawą praw.Więc moje pytanie brzmi czy mogę w tym momencie wystąpić o wydanie mi prawa jazdy AM bez egzaminu i opierając się na tym że osiągnełam wiek pełnoletni przed wejściem w ustawy w życie. Proszę mi nie odpowiadać że mogę jeździć na dowodzie, bo taka odpowiedź mnie nie zadowala. Dzięki takiej kategorii mogę jeździć w innych krajach. Chcę wiedzieć na jakiej podstawie mogą mi odmówić wydania prawa jazdy.
Raczej nie ma takiej opcji, ponieważ nie masz wyrobionych uprawnień, a wiek to nie uprawnienia, to, że w Polsce była luka, która była robiona gdy motorower wyglądał jak rower z silnikiem, to tylko dlatego mając 18 lat możesz sobie legalnie jeździć po Polsce. Niestety usługodawca w tamtych latach nie przewidział, że technika tak pójdzie do przodu, że "motorower" stanie się szybkim skuterem, w którym trzeba będzie dodatkowo jeszcze montować blokady.
Ja np. mam tą kartę motorowerową, i chętnie ją wymienię na prawo jazdy AM, gdyż przyda mi się to bardzo. Będąc na wakacje w Grecji chciałem wypożyczyć skuter, a wypożyczalnia żądała ode mnie prawa jazdy. Tłumaczyłem im, że ta karta motorowerowa to takie uprawnienia, ale oni tylko się zaśmiali widząc kawałek papierka z napisanymi wypocinami mojej szanownej dyrektorki gimnazjum.
Moja karta motorowerowa straciła ważność po tym jak 10 lat temu osiągnełam pełnoletność.
USTAWA
z dnia 5 stycznia 2011 r.
o kierujących pojazdami1), 2
Art. 133
3. Osobę, która przed dniem wejścia w życie ustawy
ukończyła 18 lat, uznaje się za uprawnioną do kierowania
motorowerem na terytorium Rzeczypospolitej
Polskiej. Wobec tej osoby nie wymaga się posiadania
dokumentu stwierdzającego to uprawnienie.
Chodzi mi dokładnie wykorzystanie tego art. do wyrobienia prawo jazdy kat AM. Skoro jestem uprawniona do kierowania motorowerem to dlaczego nie mogę uzyskać osobnego dokumentu na jego potwierdzenie. Może być nawet notka że mogę jeździc tylko po Polsce, ale za granicą szybciej zauważą kat. AM niż jej ograniczenie.
Jeżeli posiadasz kartę motorowerową to udaj się z nią do starostwa, i powinni Ci wyrobić prawo jazdy na podstawie karty motorowerowej, gorzej by było jak byś jej nie miała, wtedy tylko pozostaje jeździć po RP
No tak to Polska heh : D
Ostatnio rozmawiałem z osobą która mnie egzaminowała na Kartę motorowerową. I podobno taka zmiana z karty na prawko AM będzie wynosiła kilkadziesiąt złotych lecz tak naprawdę sam w to za bardzo nie wierzę. To powinno kosztować grosze lecz nic w tym kraju nie jest tanie. :P
Jakie grosze ? Może kosztować kilkadziesiąt złotych.
Dobra,dobra...Mam kartę i ukończone 14 lat. Zanoszę kartę i wymieniają mi na prawko oczywiście płace. To wszystko ?
No tak :D