Wymiana cylindra na 72 ccm - co i jak?

Witam. Posiadam nowy cilinder o pojemności 72cc oraz skuter ze zdjętymi wszystkimi blokadami. Oczywiście jest to chiński 4t. Czy mogę zaczynać wymianę cylindra czy muszę się czegoś ważnego dowiedzieć przed tym? Jakieś uwagi? Porady? Z góry dzięki za pomoc. :)

Cylindra nie wymienia się na początek kolego...albo zmieniasz cylek z paroma rzeczami od razu,albo najpierw tłumik,wario,gazinik-dyszę i stożek a cyl na końcu.

Tuning skuta kończy się na większym cylku,a nie zaczyna.

Trochę czytałem na ten temat i czy nie wystarczy tylko dyszy wymienić?

Piszę Tobie że cały gazior na większy masz wymienić,ale Ty w ogóle chcesz zacząć od wymiany cyla co jest robieniem od dupy strony...Znam ja jednego takiego co w 2T zaczął od wymiany cyla na 72cm bo nie miał wiedzy i założył go i nie miał kasy na resztę rzeczy i dziwi się że mu ha,ha,ha spalanie wzrosło do 6,5 l na 100km.Bo robił coś czego wcześniej nie przemyślał i nie popytał tych co wiedzą.A 6,5l/100km to palą 600-650 a nie marne skutery 72cm.

oczywiście nie musicz tego wszystkiego kupować,ale powinieneś.Jeśli chcesz cyla wykorzystać jak należy to powinien być do niego sportowy lub przelotowy tłumik,sportowy wariator,gazior 17,5-19 i stożek by miał więcej powietrza chwytak.Ewentualnie nawiercić dziurki od spodu w obudowie filtra powietrza.

Bo już nie piszę Ci że można dać sprężynę dociskową inną i sprężynki sprzęgła + od 1000 do 3000 by startował z wyższych obrotów.

Robertonos co ty kminisz? jakie 2t? chłopak ma 4t i najłatwiej zwiększyć moc właśnie zakładając większy cylek możesz też dać głowice z większymi zaworami i dyszę o 5-10 większą od seryjnej

Wiem że ma 4T czytać umiem kolego Mariusz,co ty gadasz?!?!Nie wprowadzaj go w błąd,sam cylek w Chińczyku 4T mało mu da dobrze wiesz o tym!!Żeby to miało ręce i nogi oraz poczuł zmianę powinien założyć tłumik sportowy lub przelotowy,wariator sportowy jakiś z dość lekkimi rolkami i dać mu więcej powietrza.Dyszę na 100%,a najlepiej cały gazior.Sprężynki + sprzęgła też by start polepszyły.I to jest tuning który daje trochę mocy w takiej popierdułce 50cm 4T,a nie ty mu piszesz że sam cylek.Widzę że tu mało kto wie co to jest robić setupy w bzykach.Jak się nie ma kasy i wystarcza tylko na cyla to po ch... się za modyfikacje bierzecie.Jeden tu ostatnio to pisał że zrobi tuning skuta by lepiej śmigał w postaci wyjęcia 3 rolek z wario i jazdy na 3!!!No ku... jak wy takie tuningi robicie i nie śmierdzicie kasą to ja się nie dziwię że mówi się o młodych posiadaczach 50 cm skutów że wiejski tunning odchodzi błahahahahahahaha......

Zależy jeszcze jaki cylinder się założy. Jak chińską 72, wydech może zostać seryjny, podobnie jak filtr powietrza. Niezbędna będzie przynajmniej wymiana dyszy na większą i regulacja napędu (rolki, sprężynki i sprężyna centralna)

Przed tuningiem polecam sprawdzić poziom oleju...

... w głowie :) Jeśli tam jest OK, można ruszać z resztą.

Robertonos, co ty pierdolisz? Jaki tłumik. Tłumik prawi nic mu nie da w 4t, nie wprowadzaj go w błąd. Ja w 50 założyłem, lżejsze rolki z 5g do 4g i ma eleganckie przyspieszenie. V-max zmniejszył się troszkę z licznikowego 80km/h na 75km/h. To jest oczywiście licznikowe.

Cylinder firmy WM Motor.
Po takiej mieszaninie co zaszła mi w głowie, chyba po prostu dam go do mechanika.

Jeżeli chcesz w miarę dobrze zrobić ten skuter to wrzuc tą "80" kup jakieś wario, podreguluj troche sprzeglo. daj większą dysze główną np 85 filr seria lub dysza +90 i stozek. Wydechu nie ruszaj bo to bez sensu. wiem coś po sobie.

70 mi wystarczy. Tak więc co będę potrzebował? Wydaje mi się że dysza do gaźnika i to tyle. Ale mogę się mylić.

rogo54 ja to pierdolę swoją kobietę i ze 2 pizdy z Badoo co drugi dzień,a ty?A jak byś włożył nie same rolki tylko całe wario sportowe, lekkie rolki i miał tłumik sportowy to by ci V-max nie spadł,tylko jeszcze wzrósł.A nie sam start.....a nie sorry zobaczyłem czym śmigasz w profilu twoim na foto...nie ok nic by nie dało w tym tuningowanie....ty jakie 80km.h?Chyba śniłeś w tym o 80 ha,ha,ha.Ten sprzęt idzie 65-70 to max!!U mnie wario Transwersalne J.Costy i nowy pasek kosztuje tyle co to całe nowe......

Podstawą tuningu jest stosowanie syntetycznego oleju Castrol Racing i benzyny 98-oktanowej oraz świecy irydowej:-) Przy ich stosowaniu v max wzrasta o co najmniej 10 km/h i znaczaco rosnie przyspieszenie:-D

Młody, jest tego do bólu nt. temat, skorzystaj może z wyszukiwarki tutaj, cały wieczór możesz czytać, czytać i potem to już raczej samodzielnie sobie pomyśleć co z tym dalej zrobić i jak. :D

Marcin, podcinasz skrzydła tutaj młodym. :D

Świeca irydowa nie jest jednak taka zła, zapłon mieszanki następuje zawsze niemal z tego samego miejsca, widać iskrę na świecy punkt-punkt (nie sieje po elektrodzie jak taki piorun kulisty). :D

Robertonos weź kurwa, po co ty wogóle założyłeś konto na tej stronce jak ty nie masz pojęcia o tych silniczkach. Wiem, że to jest troszke skomplikowane dla takich jak ty ha ha ha. Jak nie wierzysz, że to idzie 80km/h to wpadnij do mnie to się przekonamy...a nie sorry weź się nie pokazuj tym swoim kiblem bo u mnie cię wyśmieją ha ha ha. ha ha ha ale się uśmiałem ty i kobieta? ha ha ha. Co ty kurwa masz z tym tłumikiem? Tłumik w 4-suwie huja daje. Lepiej zainwestować w cylek, wario i sprzęgło.

Masz możesz sobie obejrzeć, to nie są jego max możliwości a tak po za tym debilu napisałem, że to jest kurwa licznikowe pajacu. Naucz się czytać.

http://www.youtube.com/watch?v=eAAC7HI1tRU

Leci 80 km/h i nawet paliwa do tego nie potrzebuje :)