Wiecie zawyzac te 2-3 to moze ale przy 30 km/h a przy "110" licznikowe to hoho, nagraj filmik jak to wyje a przy okazji wez licznik gps ;-)
Mam super 8 z malossi 70 i kupiłem przekładnie stage6, ale nie pasuje. Na forach niemieckich czytałem o tym triku z tuleją. Zmiana ingeruje w efektywne przełożenie, ale nadwyręża pasek.
Nie wiem, kiedy zacznie przycierać a mam już rolki Pulleya.
Dlatego szukam doświadczeń innych użytkowników. Czy super8 4t
ma te same przełożenia co 2t? Podejrzewam, że moje 2t kręci do 9tys. obrotów.
I jeszcze mam pytanie: po co ta podkładka między vario i wałem?
I czy wyje dopiero przy "legendarnej" 100ce? Bo licznik w kymco jest do 80kmh. U mnie przy licznikowym 80kmh gps pokazuje około 73-74 kmh. 100 to gdzieś daleko poza skalą. Nie ma sensu jechać tak szybko, ale przełożenie obniża spalanie i można kręcić niższe obroty. Ja mam tłumik z rezonansem przy 7k. Po co kręcić wyżej?
DooOminO Tu na forum jeden uzytkownik pokazał film skutera yamahy 2T 70ccm stage6 i marzył o 1/4 przyspieszenia tej yamahy. Ja widziałem film z dynamiką tej yamahy i widziałem film z dynamiką skutera Arasa i jak dla mnie to ta dynamika tej yamahy w porównaniu do dynamiki skutera arasa to zwykłe dziadostwo. A przecież 90% użytkowników się jara tym że 50ccm 2t lata około 100km/h, ale gdy by taki 50ccm stanął koło naraku 90ccm Arasa, to kit naraku taką pięćdziesiątkę 2T zje i wysra, to nie bardzo rozumiem dlaczego ma nie pojechać 110km/h , skoro yamaha z cylkiem 70ccm stage6 wącha arasowi rurę. Chiński skuter który jest cięższy od jego kymco jest w stanie się rozpędzić do 100km/h. Na najewiększym dostępnym kicie ale chińskim, a naraku przewyższa mocą taki chiński kit bo zwyczajnie jest i jeszcze wiekszy i lepiej zaprojektowany.
Bez przesady. Ten kit daje 8-9 koników, co przełoży się na realne 90kmh. Może wał z innymmi krzywkami doda jeszcze jeden konik.
12-konne 125 cc chłodzone cieczą z trudem osiągają 100-105 kmh w pomiarach robionych przez profesjonalne firmy tuningowe. Te nasze gpsy z dokładnościa 8-12m też mają błędy ale nie kłamią tak jak liczniki elektroniczne aprilii, która pokazuje 120 przy realnej 100ce.
Hm na takie biedne realne 100km/h mogę się zgodzić bo sam bez żadnych sportowych części jedynie po zmianie cylindra na 60ccm zamknąłem licznik..
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=9kBXQUp1gcs
http://www.skuterowo.com/forums/topic/hurricane-90kmh-60ccm-tuning-waratora
Ja mówię o prędkości licznikowej, bo i oba filmy o których pisałem wyżej też miały nagrane liczniki, ale 100km/h nawet licznikowe to jest satysfakcjonujaca szybkość. Sam miałem zamiar nie dawno zrobić swap na chińskie 150ccm. Ale po zadzwonieniu do hurtowni w celu zakupu takiego silnika dowiedziałem się ze silnik 150ccm (chiński) generuje 8 Koni. To bardzo mało jak na taka pojemność i zdecydowałem że będę modyfikował obecny silnik. Ale tak czy inaczej szybciej uwierzę że Naraku 90ccm pociągnie 110km/h niż że 50ccm 2T pojedzie 100km/h, a wczoraj nawet czytałem na innym forum jak ktoś się chwalił że 110km/h pojedzie na 50ccm
Ludzie Zrozumcie u AraS-a w silniku orginalny pozostał wał,magneto,iskrownik i wiatrak wszysko inne jest po full tuningu
110km/h na 50ccm :< eh mi ciężko bylo zamknąć licznik na 60ccm czyli jakieś 95km/h licznikowe realne z gps to jakieś 86-88km/h a on na ktoś na 50ccm jechał 110km/h dobrze wiedzieć.
Fubu2PL
Dobra niech będzie jechał te 110km/h LICZNIKOWE ale nie wieże w to, że przy tych 110km/h licznik zawyża mu tylko o 2km/h.. w aucie więcej pewnie zawyża..
no dobrze niech pojedzie i nawet 105km/h lub 102km/h to i tak wyczyn i to na prostej z górki na 100% pojedzie 110km/h lub 115km/h np mó na prostej 60km/h górka 75km/h full seria oprócz modułu bo odblokowany
Wlasciwie to moze bylo to z delikatnej gorki?
nie nie ze sporej górki zjazd w dół na odcinku ok 1km
DooOminO napisał:
110km/h na 50ccm :< eh mi ciężko bylo zamknąć licznik na 60ccm czyli jakieś 95km/h licznikowe realne z gps to jakieś 86-88km/h a on na ktoś na 50ccm jechał 110km/h dobrze wiedzieć.
Fubu2PL
Dobra niech będzie jechał te 110km/h LICZNIKOWE ale nie wieże w to, że przy tych 110km/h licznik zawyża mu tylko o 2km/h.. w aucie więcej pewnie zawyża..
Zrozum do cholery, że ja 110 mam nie na 50cc, ale na 90cc !!
Dzisiaj nagram filmik to pokażę. Mierzyłem gps'em to przy 80 licznikowym na gpsie pokazuje 75, wsiadłem potem w auto i sytuacja ta sama - licznik gps oszukuje.
i na dodatek od 65km/h do 75km/h wyje jak opętany ale to przez blokade na wariatorze
Fubu2PL napisał:
nie nie ze sporej górki zjazd w dół na odcinku ok 1km
Dobrze, że powiedziałeś, najpierw nagram trasę, którą objeźdżam te 110 - 1km ?hah max 0.5km ;) Nie ma tam góry, lest leciutko z góry, a pod tą "górkę" mam 78-80km/h bez rozpędu.
AraS ale mi chodziło o mój V-Max czyli z sporej góry 75km/h
Sprawdź ile ci pasek wychodzi na wario.
Jaki masz filtr ? Też podobnie miałem, kupiłem cdi za 300zł(dc) i nadal to samo, a winny był filtr seryjny, po założeniu stożka vmax się poprawił znacznie jak i zryw.
AraS napisał:
DooOminO napisał:
Fubu2PL
Dobra niech będzie jechał te 110km/h LICZNIKOWE ale nie wieże w to, że przy tych 110km/h licznik zawyża mu tylko o 2km/h.. w aucie więcej pewnie zawyża..Zrozum do cholery, że ja 110 mam nie na 50cc, ale na 90cc !!
Dzisiaj nagram filmik to pokażę. Mierzyłem gps'em to przy 80 licznikowym na gpsie pokazuje 75, wsiadłem potem w auto i sytuacja ta sama - licznik gps oszukuje.
A kto powiedzial, ze licznik w aucie nie oszukuje?.
licznik gps na prostej tylko dobrze mierzy z gory zaniza
DooOminO napisał:
AraS napisał:
DooOminO napisał:
Fubu2PL
Dobra niech będzie jechał te 110km/h LICZNIKOWE ale nie wieże w to, że przy tych 110km/h licznik zawyża mu tylko o 2km/h.. w aucie więcej pewnie zawyża..Zrozum do cholery, że ja 110 mam nie na 50cc, ale na 90cc !!
Dzisiaj nagram filmik to pokażę. Mierzyłem gps'em to przy 80 licznikowym na gpsie pokazuje 75, wsiadłem potem w auto i sytuacja ta sama - licznik gps oszukuje.A kto powiedzial, ze licznik w aucie nie oszukuje?.
Mierzone w 2 autach - xsara picasso(licznik elektroniczny) i fiat doblo.