Czy jest taka możliwość po zakupie skutera wyjechać ze sklepu i dojechać do miejsca zamieszkania mam koło 20km jeszcze nie zarejestrowanym .
nie, pojazd na drodze ma mieć tablice i ubezpieczenie
Ja tak zrobiłem (ale robiłem to na własna odpowiedzialność) że kupiłem skuter i kask i wróciłem skuterkiem do domu około 15km.
Ale wziąłem ze sobą ojca który jechał za mną (ubezpieczał mi tyły) i zasłaniał brak tablicy rejestracyjnej. Udało się ale nie zrobił bym tego ponownie.
Zbyt wiele można stracić.
Szczerze moim zdaniem gra nie warta świeczki. Załatwienie tablic i OC to dziś kwestia godziny, dwóch.
Co za problem zaplacic za sprzet jak normalny czlowiek po czym pojechac do wydzialu komunikacji, zalatwic rejestracje i przy okazji ubezpieczenie, wrocic do sklepu i juz z kompletem potrzebnych rzeczy wyjechac na droge? Jesli zabraknie czasu to zawsze mozna przeciez skuter odebrac nastepnego dnia.
Pewnie że nie ma żadnego problemu ale jeśli kupujesz swój pierwszy w życiu wymarzony skuter (tak było w moim przypadku) to chcesz go mieć już natychmiast i działasz pod wpływem impulsu i podejmujesz nie zbyt mądre decyzje. Na szczęście po drodze nie spotkałem żadnego patrolu i bezpiecznie dojechałem do celu. To było głupie i dziś już bym tego nie uczynił po raz drugi. (bo podczas wypadku za szkody płaci właściciel pojazdu z własnej kieszeni poszkodowanym).
Po za tym nawet jesli to ktos by w ciebie uderzyl to to tez by byla twoja wina bo po prostu nie powinno Cie byc w ogole na ulicy bez rejestracji, przegladu i ubezpieczenia. Lepiej jednak trzymac nerwy na wodzy i poswiecic ta chwile na rejestracje. Co do OC to ubezpieczyc mozna pewnie nawet w sklepie wiec rejestracja byla by najdluzsza z czynnosci :)
Warto zapytac spredawce o takie czynnosci moze maja jakies sposoby zeby jeszcze to przyspieszyc lub p oprostu zalatwia cala sprawe za nas a my pojawiajac sie z gotowka dostaniemy juz zarejestrowana i gotowa do wyjazdu maszyne