Wygładziłeś nadkole? Wytnij wzór!

Witam! Pisażem już artykuł jak wyg?adziż nadkole, jeżeli znudził Ci się wygląd Twojego nadkola lub po prostu chcesz go upiżkszy?, przeczytaj ten artykuł.
Na początek wybieramy wzór. Możemy go znaleźć w internecie lub wyciąć swój w?asny. Na nadkole można to “przenie??” na dwa sposoby. Jeśli jest wydrukowany, narysowany na kartce, trzeba go wyciąć i przykleić(aby było) klejem lub taśmę. Odrysowałi zerważ(lub zostawiż).
można również narysowałmarkerem od razu na nadkolu, bez drukowania jeżeli wzór rysowany był r?cznie.
Teraz wybieramy narzędzia; najlepszym wyjąciem jest wy?ynarka ale nie każdy takowy sprzęt posiada. Mi akurat się spalia więc użyłem przecinaka, ?rubokr?tąw, no?a i wiertarki.
Tu każdy na swój sposób to wycina, można założyć wiertło na wiertarkę i przewiercaż w niektórych miejscach i później nożem, tutaj wybór dowolny.
W moim przypadku wyglądało to tak: , wyciężem model skuta “f12” i skr?con? ksywk? “Pdl”.
Następnie będziemy potrzebowali papieru ?ciernego (rozmiar około 80-100).Jeśli nadkole było wykonane na tekturze to trzeba ładnie obczyścił z wszystkich “fr?dzl?w”( :-P).
Teraz będziemy potrzebowali szpachli z utwardzaczem. Rorabiamy w małych ilościach aby w razie złych zapodanych ilości nie płakać że szpacha się zesch?a zanim ją nażo?yliżmy.
Pamiętajmy że na nadkole nikt nie będzie patrzył z góry, tylko z profilu, więc musimy bardzo dokładnie zaszpachlował pozostało?ci po wycięciach. Najlepiej jest nak?adaż szpachlą palcami, ponieważ robi się to najdokladniej a w moim przypadku trudno byłoby czymkolwiek innym dostać się do ciasnych zakamark?w. Gdy z grubsza oblecimy szpachlą, czekamy aż przeschnie, następnie czy?cimy papierem ściernym tak aby było równo. Jeśli nadal mamy jakieś nierówności lub powierzchnie niezaszpachlowane, powtarzamy tą czynność do skutku. Ja poszpachloważem prawie calo?? ponieważ było lekko zmasakrowane:P
Gdy wszystko jest suche, należy drobnym papierem ściernym wszystko ładnie wyczyścił, tak aby było g?adkie (inaczej efekt będzie marny).Piżkno tkwi w szczegźle :slight_smile: Teraz możemy oddaż nadkole do małowania, lub zrobić to samemu. Dla trważo?ci można to zabezpieczy? lakierem bezbarwnym. Pod wycięty przez nas wzór można zamontowałsiatkę tuningową, neony, katody, diody, lub co wam się tylko spodoba.
jak kto się przy?o?y, tak będzie miał :stuck_out_tongue:

Ho, ho ho.
świetny temat!

niezle…szacun
niedlugo ja dam swojego badlooka bo zrobilem:D:D:D

no temat może się przydac każdemu na tym forum
respekt za wykonanie :lol:

Nie lepiej dremelkiem i wiertełkiem tytanowym? Dremel to nawet podróba za paręzłotych na alllegro można kupić, a całkiem fajnie się tym operuje. A wyrzynarka jest dość duża i cięższa od dremela więc nam nie byłoby wygodnie, a jak masz skomplikowany wzorek to się to liczy i to bardzo.
PodLy, nie malujesz tego nadkola daleją

Jest pomalowane na biało tylko na focie przy skuterze jest poszpachlowane, bez farby :mrgreen:

Witam
Sorry, że odkopuje ale chciałbym sobie zrobić nadkole do mojego keeway’a matrixa.
Hmmm, wiem już tyle, że muszę mieć szpachle włókno szklane itp.
Już to zakupiłem tylko niewiem jak ja mam to odrysować!!.
Jeżeli możecie pomóżcie
p.s
gg podane tu jest nieaktywne jak cos to napisac na email ok ja napisze gg

Markerem naszkicuj, albo wydrukuj wzór i przerysuj… :roll: Nie miałeś techniki w szkoleś :-/

Jasiu226, od kiedy na technice w szkole uczą jak się robi nadkola skuterów :lol: :?:

Xarmac napisał:

Jasiu226, od kiedy na technice w szkole uczą jak się robi nadkola skuterów :lol: :?:

Nie jak się robi nadkole, tlyko ten koleś nie wie jak odrysować wzorek na nadkolu :D

P.S. Fajnie by było :P

Wydrukuj albo narysuj wzór, wytnij go, przyłóż do nadkola, odrysuj i wytnij po linii;p

Własnie w szkole niczego przydatnego nie ucza. Same obliczanie jakiś prędkości, zwrotów itp. Przydałoby się np coś o silniku itp :slight_smile:

Wino, to idź na technika mechanika, albo mechanika…

Jasiu226 napisał:

Xarmac napisał:

Nie jak się robi nadkole, tlyko ten koleś nie wie jak odrysować wzorek na nadkolu :D

P.S. Fajnie by było :P

cos ci się koles pomylilo ja chce zrobić nadkole a nie wzorek
dzienki za pomysl z folia przylepie ja naprezona do nadkola i odrysuje to po liniach tak jak trzeba

aaa;p ale to temat o wzorze, jest o nadkolu też (podklejony)
a żeby zrobić to to przyłóż karton. wytnij najpierw na oko tak z grubsza, pozniej odrysuj sobie i przymiećrzaj, jak źle to jeszcze zetnij tu i tam;)

No ja też planuję za jakiś czas wygładzać nadkole i robić przedłużkę amora.
Z tym wycinanym tekstem to fajny patent, ale z kumplem rozkminiłem jeszcze jedną fajną rzecz. Można byłoby w środku na tej blaszce gdzie wycięte zapodać neony, lub jakieś diodki.
No i napis by świecił;)
Myślę właśnie nad czymś takim.

wystarczy marker karton i trochę sprytu :smiley: :smiley:

Wino napisał:

Przydałoby się np coś o silniku itp :)

polecam technikum mechaniczne.
profil mechanik albo jak w moim przypadku technik pojazdów samochodowych :P

No taa, wez to moim rodzicom powiedz … :slight_smile: