Wyciekający olej zza pompy wodnej?

Elo! mam taki problem ze wycieka mi olej… jak jest dekiel pompy wodnej(składający się z dwóch części) to zza tej dużej wycieka olej. Tzn to jest pomiędzy deklem a karterami(). ? No a z tego co się obczajam to pod tym deklem nie powinno być tego oleju;/ Zaraz pójde i odkręce ten dekiel, zobacze co tam się dzieje…

Pod tym deklem masz pompke oleju. Albo uszkodzil Ci się wężyk albo rozszczelnił a pompka oleju. Naprawa prosta, wystarczy odkręcić duzy dekiel. Woda nie wycieknie. Jedynie co moze poleciec to właśnie olej z rozszczelnionego ukladu smarujacego.

Czyli jak jest rozszczelniony to mam go uszczelnić? :stuck_out_tongue: Sylikonem do wysokich temperatur?

Niekoniecznie, przede wszystkim musisz zlokalizowac miejsce wycieku. Następnie przyczynę. Pompka jest bardzo prostym mechanizmem, ale mogl na przyklad strzelić simmering na wałku pompki. W tedy raczej calość do wymiany. Jeśli jednak tylko puścić wężyk - wystarczy go wymienić. Mogła się odkręcić śrubka odpowietrzająca. Slowem - zdejmij dekielek i się wszystko wyjaśni.

Tylko ja go odkręcisz nie mogę;/ Ktoś to tak mocno przykręcił że nie daje rady i się tylko gwint wali;|

Problem nie w mocnym przykreceniu a tym, ze karter jest aluminiowy a sruba metalowa. Taka kombinacja lubi się zapiekac. WD-40, podgrzanie itp powinno pomoc.

podgrzanie tzn? czym podgrzać? W poniedziałek się tym zajmę… a olej wycieka jak głupi;/

PodLy napisał:

podgrzanie tzn? czym podgrzać? W poniedziałek się tym zajmę.. a olej wycieka jak głupi;/

Jeśli o podgrzewaniu mowa to oczywiście ,że małym palnikiem. Ja polecam coś takiego: http://www.allegro.pl/item385371946_lutownica_palnik_1300c_bez_problemow_z_dysza.html Małe,precyzyjne doskonale się sprawdza przy podgrzewaniu małych powierzchni.Znajomy takie cacuszko posiada i sprawdza się wyśmienicie.Jak się skończy gaz wystarczy uzupełnić ;).

Rownie dobrze mozesz odpalic sprzeta i niech pochodzi. Tylko dolej oleju do benzyny! Bo skoro jest wyciek oleju - to moze nie byc odpowiedniego smarowania! Dolej oleju, odpal skuter, niech pochodzi 20 minutek i będzie blok silnika gorący.