Elo! mam taki problem ze wycieka mi olej… jak jest dekiel pompy wodnej(składający się z dwóch części) to zza tej dużej wycieka olej. Tzn to jest pomiędzy deklem a karterami(). ? No a z tego co się obczajam to pod tym deklem nie powinno być tego oleju;/ Zaraz pójde i odkręce ten dekiel, zobacze co tam się dzieje…
Pod tym deklem masz pompke oleju. Albo uszkodzil Ci się wężyk albo rozszczelnił a pompka oleju. Naprawa prosta, wystarczy odkręcić duzy dekiel. Woda nie wycieknie. Jedynie co moze poleciec to właśnie olej z rozszczelnionego ukladu smarujacego.
Czyli jak jest rozszczelniony to mam go uszczelnić? Sylikonem do wysokich temperatur?
Niekoniecznie, przede wszystkim musisz zlokalizowac miejsce wycieku. Następnie przyczynę. Pompka jest bardzo prostym mechanizmem, ale mogl na przyklad strzelić simmering na wałku pompki. W tedy raczej calość do wymiany. Jeśli jednak tylko puścić wężyk - wystarczy go wymienić. Mogła się odkręcić śrubka odpowietrzająca. Slowem - zdejmij dekielek i się wszystko wyjaśni.
Tylko ja go odkręcisz nie mogę;/ Ktoś to tak mocno przykręcił że nie daje rady i się tylko gwint wali;|
Problem nie w mocnym przykreceniu a tym, ze karter jest aluminiowy a sruba metalowa. Taka kombinacja lubi się zapiekac. WD-40, podgrzanie itp powinno pomoc.
podgrzanie tzn? czym podgrzać? W poniedziałek się tym zajmę… a olej wycieka jak głupi;/
Jeśli o podgrzewaniu mowa to oczywiście ,że małym palnikiem. Ja polecam coś takiego: http://www.allegro.pl/item385371946_lutownica_palnik_1300c_bez_problemow_z_dysza.html Małe,precyzyjne doskonale się sprawdza przy podgrzewaniu małych powierzchni.Znajomy takie cacuszko posiada i sprawdza się wyśmienicie.Jak się skończy gaz wystarczy uzupełnić ;).PodLy napisał:
podgrzanie tzn? czym podgrzać? W poniedziałek się tym zajmę.. a olej wycieka jak głupi;/
Rownie dobrze mozesz odpalic sprzeta i niech pochodzi. Tylko dolej oleju do benzyny! Bo skoro jest wyciek oleju - to moze nie byc odpowiedniego smarowania! Dolej oleju, odpal skuter, niech pochodzi 20 minutek i będzie blok silnika gorący.