Wybór skutera

Aha nie napisałem, bo sobie zapomniałem. Co do benzyny to lej zwykłą 95. Co do zabezpieczenia na zimę to najlepszy garaż ogrzewany. Akumulator można wyciągnąć, ale ja nie widzę sensu jeśli garaż jest ogrzewany. W moim skucie stał akumulator całą zimę w nieogrzewanym garażu i wszystko było ok ;)

Witam ponownie, właśnie dzisiaj kupiłem KYMCO super9, super.

Gratuluje dobrego zakupu ;) Dbaj o ten sprzęt.

Gratulacje, świetny wybór :)

A jak jest z przeglądami na stacji diagnostycznej, tak jak samochód co roku?

Nie. Pierwszy chyba po trzech latach, a kolejne co dwa lata. Z tego co pamiętam. Pewności nie mam.

witam, jaka jest różnica między oznaczeniem A/C , L/C o co chodzi?

AC - to silnik chłodzony powietrzem. LC- chłodzony cieczą.

AC - Air cooling, LC - liquid cooling. Czy silnik jest chłodzony cieczą ( LC ) czy powietrzem ( AC ) można poznać po tym czy jest lub nie wiatrak przed tłumikiem. Jeśli jest to jest to AC a jeśli odchodzą tam rurki to LC.

AC-chłodzony powietrzem LC-chłodzony wodą dobrze?:)Mam pyt ma ktoś tego rometa chłodzącego cieczą?Jak się spisuje?

kava93 napisał:

AC-chłodzony powietrzem LC-chłodzony wodą dobrze?:)

Nie wodą tylko płynem do chłodnic. Można wlać i wody ale tylko na bardzo krótki okres czasu bo z wody w wężach i kanałach chłodnicy osadza się kamień co zmniejsza przepływ cieczy i raczej nic już z taką chłodnicą się nie da zrobić aby przywrócić jej dawną świetność.
Tak naprawdę to LC w 50ccm nie jest jakoś niezbędne. Osobiście jechałem powietrzakiem niecałe 170km bez przerwy i silnik nie wymagał jeszcze postoju bo nie było jakiegoś spadku mocy itd. Wiadomo w LC niby chłodzenie jest lepsze ale przy pojemności 50ccm3 nie jest niezbędne.

pomyliłem się:)

arekolsztyn napisał:

A jak jest z przeglądami na stacji diagnostycznej, tak jak samochód co roku?

Pierwszy przegląd musisz zrobić po 3 latach a następne co dwa.

Panowie,w jakiej firmie mam ubezpieczyć żeby było tanio oc i ewentualnie ac?

Nie wiem gdzie jest najtaniej jednak wiem że w PZU nie ma problemów z ewentualnym odszkodowaniem dlatego też tam ubezpieczam skuter i samochód.

PZU jest najtańsze jeśli chodzi o OC na motorowery. dodatkowo nie każdy ubezpieczyciel ma w swojej ofercie ubezpieczenia skuterów. co do AC to musisz ocenić czy Ci się będzie opłacało
OC w pzu - ok 75 pln
AC - pi razy oko 400- 500 zł

Najtaniej nie jest w PZU,znalazłem ofertę w VARCIE 54zł.Myślałem że to jest drogo więc zapytałem.

ooo, to dobrze wiedzieć. widać moje informacje są nieaktualne. sorry za błąd. jak Ci wyliczyli AC???

edit: a, namawiam na wykupienie dodatkowo NNW

Więc,rozejrzałem się więcej i w PZU oc wyniosło 34zł NNW 64zł na kwotę 10tyś AC ok.400zł.Narazie najtaniej jest w PZU.

a jednak. ja podałem kwotę bez zniżek.

ja mam zniżki 60% na OC a 40% na AC.