Wybór oleju do 2t

Teraz mam taki http://allegro.pl/liqui-moly-racing-2t-olej-polsyntetyczny-1l-i2636414505.html
A chciałbym zmieszać go z jakimś orlenu np.http://allegro.pl/orlen-platinum-moto-2t-10w-40-olej-motocyklowy-1l-i2613511004.html
I czy na orlenie jest olej ten co teraz mam (1 link)?

Raczej go nie ma na Orlenie. Oleje do 2T są mieszalne. 10W40 do 2T??

pisze że do 2t jest a mogę go zmieszać ?

bo w orlenie pisze 1:50 a ten co teraz mam to 1:100

Kup mobil'a albo castrol'a chyba sa lepsze od tych i od razu drozsze :D

Tylko że każdy ma 1:50 a mój ma 1:100 czy to nie przeszkadza?

A czy mogę zmieszać olej 1:100 z olejem 1:50?

Zmieszać tak ale musisz przeregulować dozownik. A to często nie jest możliwe. Jeśli sam robisz mieszankę to tak, a jeśli masz nie regulowany dozownik to nie kupuj olejów o proporcji mieszania z paliwem 1:100.

Używaj Orlen Platinum - to dobry olej. Wiem, bo jeździłem na nim.

gdyż ja mam teraz wlany olej 1:100/A co sięstanie jak zmieszam te 2 i będę jeździł?

Nic się nie stanie. Jeśli teraz jeździłeś na 1:100 to teraz będzie pewnie jakieś 1:70. Dolej Platinum i jeździj. I nie używaj już olejów, które wymagają proporcji 1:100 jeśli nie możesz przestawić dozownika.

aha dzięki.:D

1:70 czy 1:100 to jest proporcja do wyścigów, tłoczek przelatuje 2-3 sesje i na śmietnik.
do normalnej jazdy leje się 1:50

Większość tak ale oleje Valvoline i Liqui Molly leje się 1:100. Nawet Shell Advance VSX zaleca się mieszać 1:100 do użycia w kosiarkach.

Czyli które dozowanie jest lepsze 1:100 czy do 50?A czy jak zmieszam 100 z 50 to jak spuszczę tą mieszaninę to będę mógł zalać 1:100?

Up!!

Wydaje mi sie ze lepsze bedzie 1:50 to dobre smarowanie i wszystkie skutery maja prawie takie samo wiec jak daja producenci to musi byc dobre :D

Kupuj wyłącznie oleje dozowane 1:50. One są najlepsze do naszych skuterów. JAk mówiłem => jeśli nie masz możliwości regulacji dozownika to nie kupuj innych. Orlen Platinum, który Ci poleciłem jest najlepszym kompromisem ceny i jakości. Za 23 - 26 zł (w zależności od stacji) dostajesz doskonały, półsyntetyczny olej, a nie dopłacasz za logo jak w wypadku Castrola. Ja po wyjeżdżeniu obecnej butelki Mobila też się chyba na niego przesiądę.

Nie używaj tylko olejów Mixol (bo on jest tylko do robienia mieszanki i do silników o niższych obrotach niż skuterowe) i Statoil (bo to, co jest napisane na opakowaniu bardzo mija się z prawdą i ten "olej" nadaje się tylko do smarowania zawiasów).