Wszystko o Router Bassa, opinie, porady itd.

Jestem szczęśliwym posiadaczem mojej baśki, ponieważ mało który skuter w moim miasteczku o pojemności 50ccm jest w stanie dorównać mi na prędkość (max:73km/h, mierzone GPS\\\\\\\'em) i na przyspieszenie, uwierzcie mi, przyspieszenie ma niesamowite (szczególnie do 30-40km/h)
Lepsze skutery 50ccm w moim miasteczku to jedynie Gilera Runner i Yamaha Aerox.(mówię tu o pojemnościach 50ccm, bo są również 70,80 i większe...)
Morał z tego taki, że musiałem trafić na naprawdę, świetny egzemplarz, i Chińscy konstruktorzy tego małego jednośladu nie zawsze, zrobią bubel, który nadaje się na szrot po 1000KM... :)

Ja też dobrze trafiłem. Mam zrobione już 10 000 km. Bezawaryjnie można rzec. Jedynie przewód wyrównujący ciśnienie zmieniłem (7 zł) i idzie jak rakieta. Objawiało się to tym, że jak siadałem na niego, to obroty spadały i na światłach potrafił gasnąć. Objaw trwał kilka dni, aż wymieniłem. Ale mimo wszystko idzie lepiej jak od nowości. Także warto profilaktycznie wymienić ten przewód skoro osiągi lepsze. Tyle, że spalanie mi wzrosło o 1/3. Wcześniej robiłem 100 km na 2 litrach, teraz robię 80 km na 2.5 l. Ale finansowo różnica żadna, więc zupełnie mi to nie przeszkadza. A raczej cieszy, że w końcu się zbiera jeszcze lepiej choć i tak "brałem" wszystkie skuterki spod świateł. Ważę 84kg.

Problem za problemem... Jednak opłaca się robić przeglądy. Zepsuł się gaźnik, na szczęście został wymieniony na gwarancji.

Z przodu, przy skręcaniu skuter robi "pyk" z przodu. Czuję, że łożyska są już zjechane i muszę kupić nowe. Jakie kupić? Czy, nie licząc łożysk, trzeba kupić coś jeszcze?

jestem zadowolony z tego skutera

Witam pytanie brzmi tak : Czy po wymianie tłumika muszę regulować gaźnik ? tzn czy kręcić tą śrubką od mieszanki ?

chyba tak

Założyłem nowy tłumik na razie chodzi tak jak na tamtym czyli chyba nic nie muszę kombinować

A mam jeszcze pytanie czy do seryjnego skutera opłaca się kupić wariator sportowy ?

Kamil, przy wymianie tłumika na taki sam jak oryginalny z tą zagiętą rurką, ale też po wymianie na tzw. odblokowany (tak za te 80...90 zeta, jest już nieco głośniejszy) lub też po własnej przeróbce seryjnego (jak się ma trochę umiejętności, sprzęt do tego i trochę oleju w głowie, opis jest nieco wcześniej w tym tutaj oto wątku odnośnie Bassy), zasadniczo nie ma potrzeby regulacji gaźnika. Wydech daje raptem w porywach ten kilkuprocentowy przyrost mocy, ale jest to na tyle mało, żeby zaraz pchać swoje grabki i grzebać ustawieniami w gaźniku. Jak silnik ładnie odpala, to proszę nie pchać tam swoich rączek do tego gaźnika. :D

Po zbudowaniu jednak większej już pojemności silnika czy też i instalacji tych wydumanych, nieszczęsnych stożkowych filtrów powietrza (zazwyczaj jednak siatkowych instalowanych nad gorącym silnikiem) będzie to jednak koniecznością, łącznie z właściwym doborem dysz paliwowych, tytułem dlatego, że np.:

http://www.skuterowo.com/forums/topic/grzeje-mi-sie-gaznik-i-glowica-kingway-coliber-50ccm

Kamil, jeżeli nie pójdziesz w przyszłości w większą pojemność, to możesz wsadzić sobie wariator tzw. sportowy z WM Motor za te 60..80 zeta (właściwy montaż tego wariatora to podstawa jego poprawnej eksploatacji), przykładem jestem np. ja:

http://www.skuterowo.com/forums/topic/wariator-wm-motor-1/page/2?replies=2

Jak masz kaskę na zbyciu, a w planach większą pojemność możesz się jednak szarpnąć na Malossi Multivar za blisko 300 zeta (to jest niemal 20% wartości nowego skutera z np. Tesco), ten temat mielony był m.in. tutaj:

http://www.skuterowo.com/forums/topic/wariator-malossi-multivar?replies=8#post-146077

Twój wybór, młody, działaj. Szerokości. :D

P.S. Kończę tutaj z tą swoją reklamą tych wariatorów z Wilmatu (WM Motor), bo skubańcy (jak można zauważyć po ofertach dystrybutorów) podnoszą już ceny detaliczne, o karba fa. ;P

siemka powiedźcie mi dlaczego wskazówka prędkościomierza skacze ? chodzi o to ze chodzi tylko nie idzie dynamicznie tylko tak skacze w prawo i lewo jak w maluchu xD ?

Korr, mój Ty mechaniku żużlowy, korzystaj może z wyszukiwarki, masz też taką nawet tutaj, na tym górnym pasku (wpisujesz czego szukasz konkretnie lub bardziej ogólnie nawet i coś tam zawsze wyskoczy), odnośnie problemów z prędkościomierzem, np.:

http://www.skuterowo.com/forums/topic/problem-z-predkosciomierzem-skuter-chinol

Rozebrać, dłubnąć co trzeba, a potem to ponownie sensownie złożyć, no przecież to jest chinol, wszystko tam proste jest niczym taka budowa cepa. :D
Trzymaj się młody z tym skuterem z salonu i nowymi manetkami za te całe siedem dych. Szerokości. :D

Chinol_180 napisał:

Korr, mój Ty mechaniku żużlowy, korzystaj może z wyszukiwarki, masz też taką nawet tutaj, na tym górnym pasku (wpisujesz czego szukasz konkretnie lub bardziej ogólnie nawet i coś tam zawsze wyskoczy), odnośnie problemów z prędkościomierzem, np.:
http://www.skuterowo.com/forums/topic/problem-z-predkosciomierzem-skuter-chinol
Rozebrać, dłubnąć co trzeba, a potem to ponownie sensownie złożyć, no przecież to jest chinol, wszystko tam proste jest niczym taka budowa cepa. :D
Trzymaj się młody z tym skuterem z salonu i nowymi manetkami za te całe siedem dych. Szerokości. :D

Wyczułem tutaj lekkie nabijanie się ale spoko :) szukałem w wyszukiwarce na forum ale no właśnie nic nie znalazło dlatego napisałem. Miałem nadzieje że ktoś mi też powie dlaczego się tak dzieje :D a manetek nie zmieniałem :P mam orginalne jeszcze :P

No dobra Korr, Metros to też pewnie Chinol jest. :D
To tak proste sprzęty są, że ja proszę Ciebie. :D

Dłubaj sobie Korr, to tylko części, śruby, nakrętki, podkładki i mykasz tam potem dalej, tym swoim małym GY6, heh.
A tam, że niby takie nabijanie się zaraz, to motywacja jest, dla Ciebie. :D

Powiem Ci że mechanika żużlowa jest lepsza :D tam praktycznie na co dzień rozkręca się prawie cały motocykl :D narobiłem już sie sporo przy tym więc spoko ogarniam mechanike tyle że to mój pierwszy skuter a skoro dobrze pracuje to nie ma sensu grzebać , troszkę przyszkadza ta wskazówka skacząca ale da się przeżyć:D

Przy okazji jak będzie trzeba coś robić to zobacze do ślimak :D

Witam wszystkich mam takie pytanie do was. Albo mi się zdaje albo moja bassa ma podwyższone obroty? zauważyłem to po 2 dniowej przerwie w jeździe. Zdaje mi się też że za wolno z obrotów schodzi. Proszę pomóżcie mi ocenić czy to rzeczywiście za duże obroty. Ewentualnie prosiłbym o rady naprawcze. Jeśli chodzi o manetkę to luzu zbytnio nie ma ale to chyba nie manetka bo jak podciągnąłem ją czyli zmniejszyłem luz jakieś 3 tyg temu to przez ten czas obroty były odpowiednie.

http://w367.wrzuta.pl/film/9WsSC4hufbd/2013-10-05-063

Mały luz musi być bo się gaźnik nie domknie.A zmniejsz obroty i patrz czy schodzi czy nie.

Potrzebuje szybkiej pomocy ?? jak odkręcić calą tylnia lampe co dokladnie odkrecic trzeba??

Tam pod lampą jest taki plastik i pod tym plastikiem są śróbki a czy jeszcze gdzieś się odkręca to niewiem.

Czołem, był już zapodany tutaj niedawno link do tekstu o regulacji gaźnika (strona 56-ta tego wątku), to teraz wklepię tutaj trochę wiedzy o sprawdzaniu kompresji w naszych toczydełkach. :D

Dla seryjnego silnika GY6 4T 139 QMA/QMB 50 cm3, stopień sprężania (compression ratio) według instrukcji serwisowej wynosi zasadniczo... 10,5 (jednostka liczbowa bez nazwy)

Stopień sprężania x 0.125 (przyjęta wartość stała dla benzyniaków) = ciśnienie w MPa (megapaskal)
To nam daje po wyliczeniu ciśnienie sprężania nieco powyżej 1,3 MPa = 13 barów (w przeliczeniu to jest wartość około 190 Psi = pound per square inch → funt na cal kwadratowy czyli imperialna jednostka ciśnienia).

Manometr.jpg

Na przedstawionym zdjęciu manometru warto również zwrócić uwagę na ten dwukolorowy pasek pomiędzy skalami wartości ciśnienia. Kolor zielony wskazuje na dobry stan silnika, w tym np. pierścieni i zaworów.
Kolor czerwony wskazuje już na pewne problemy z silnikiem (sugeruje zużycie podzespołów).
Przykładowy wynik pomiaru (czerwona strzałka = wynik 4 bary) oznacza konieczność interwencji mechanicznej.

Stopień sprężania jest to teoretyczna proporcja ilości powietrza znajdującej się w dolnym położeniu tłoka (DMP) cylindra spalinowego, a ilością powietrza w górnym położeniu tłoka (GMP).
Ciśnienie sprężania to zaś rzeczywiste ciśnienie wyrażone w jednostkach ciśnienia występujące podczas sprężania.
Ciśnienie sprężania jest jedną z miar, a właściwie główną miarą zużycia silnika (jest to wiedza książkowa).

Jak mierzyć ciśnienie sprężania?
Ciśnienie sprężania w silniku benzynowym mierzymy w następujących warunkach:
-właściwie wyregulowane luzy zaworów przy silniku 4T;
-silnik nagrzany do temperatury pracy (z tym może być jednak czasem problem, jeśli silnik już nie odpala);
-w pełni naładowany i sprawny akumulator (może i niekoniecznie, jeżeli skorzystamy z kopnika);
-manetka gazu maksymalnie odkręcona (pełne otwarcie przepustnicy gaźnika);
-wykręcona świeca zapłonowa (w jej miejsce przykładamy manometr pomiarowy).

A z innych materiałów poglądowych polecam np. tę stronę:
http://www.zssplus.pl/publikacje/publikacje37.htm

Pozdrawiam. :D

Wklejam aktualny namiar na fotkę manometru z mojego postu wyżej:

Manometr.jpg

Oby do wiosny i bywajcie w zdrowiu. :D

czesc, jestem kompletnie zielony jesli chodzi o skutery. Niedawno dostalem Bassa 50 i nie wiem gdzie znajduje sie akumulator. Chce go podladowac bo po przekreceniu kluczyka kompletnie nic si enie dzieje (stwierdzilem ze to akumulator). Macie jakies inne pomyslu co to moze byc? pozdrawiam