Kajoj napisał:
Jakiej marki ta baśka?
jak masz zdj to wstaw je lub wklej link
Router Bassa. Router to jest marka.
Kajoj napisał:
Jakiej marki ta baśka?
jak masz zdj to wstaw je lub wklej link
Router Bassa. Router to jest marka.
http://img04.allegroimg.pl/photos/oryginal/23/51/54/13/2351541330_1
Niestety, ten skuter już jest nie na sprzedaż ... (kurwa;/)...
Ale moje pytania dalej są akutalne, bo prędzej czy później zakupie sobie skuter, a z tego co czytałem jest on dość dobry jak na taką cene
Ech to na początku chory, a teraz po 6km zepsuł się prędkościomierz i źle działa dalekościomierz (zrobię 1km, a pokazuje że 100m ledwo).
A do naprawy to przez tesco, czy przez serwis (skuter jest jeszcze w tescowym 30 dniowym zwrocie) ???????????
Mam problem z routerkiem, i to duży. Powiem po kolei: dokręciłem o połowę śrubkę pod dekielkiem, obroty wzrosły, skuterek zaczął jeździć po 60 km/h, niestety po dwóch dniach po dluższej trasie ok. 20 km nagle zgasł. Jak go ponownie odpaliłem to tak jakby nie miał mocy, przekręcam manetką i nic to nie daje chodzi na wolnych obrotach. jak się szybko przekręca manetkę to obroty rosną ale nie jedzie. co to może być? dodam że linka gazu zrobiła się luźna. Czy możliwe jest że źle skręciłem ten dekielek na gaźniku i np iglica się starła? Czy mogę to sam naprawić czy muszę jechać do serwisu?
Witam,
Mam pytanie:Czy w bagażniku Bassy zmieści się kask szczękowy?
szczękowy sie zmieści ale bez już nie ... wlasnie mam bezszczękowy i jest bardziej kulisty i wyższy niż pociągły i dlatego nie można domknąć siedzenia.
Witam :)
Tak jestem nowym "użyszkodnikiem" tego forum ;) więc
z góry dziękuję za okazaną cierpliwość i miłosierdzie :D
Swoją baśkę mam od ponad miesiąca, mam już przejechane
więcej niż 600km, zwiedzałem okoliczne wiochy ;) śmigam
też po mieście, jeżdżę też do Torunia, mam w planie także
wypad do rodzinnej miejscowości nad morzem, prawie 250km.
Blokadę ściągnąłem po 500km, jest zrywniejszy, ale v-max
to 60km/h ale nie oczekuje więcej, mam tylko pytanie:
czy taka daleka podróż 250km nie będzie dla skuterka zbytnim
obciążeniem?
Zakładam do niej gniazdo zapalniczki (GPS) muszę też
dokupić kufer, 63L będzie za duży? :D
Dlatego piszę że to dalekie plany i chce się
do niej dobrze przygotować.
Pozdrawiam forumowiczów.
nie będzie żadnym obciążeniem, silnikowi nie robi większej różnicy czy przejedzie na raz 20 km czy 200... Wystarczy robić postoje co jakiś czas
Gdzieś w instrukcji widziałem, że za jednym pociągnięciem nie jechać dłużej niż 200 km, co przy wygodzie kanapy nie wydaje się zbyt trudne. Zatem rób co jakiś czas przerwę i śmigaj. Olej wymieniłeś jak już masz 600 km? Kufer czy za duży, hmm wydaje mi się, że to kwestia gustu jak to będzie wyglądało. Do jakiego miasta będziesz jechał? Jak gdzieś do trójmiasta to daj znać, chętnie bym porównał nasze basie, a tu z pomorza nie ma nikogo na forum:(
Olej wymieniłem przy 400km :D a to tylko dlatego że nigdzie w swojej okolicy nie mogłem dostać castrola 20w40, no ale w końcu zalałem 10w40
tak zalecili mi chłopaki z serwisu w mojej miejscowości :p ;) zawsze
mogę zmienić jak już znajdę ;) i zrobię to tuż przed wyjazdem.
Czytałem wcześniejsze posty kolegi Pietro z tego forum, dlatego
szukałem tego 20w40, w końcu to daleki wyjazd ;)
Będę omijał trójmiasto, Białogóra - Wierzchucino - Lublewko.
Wiem wiem, wiem
pisano o tym z milion razy wiem
ale jaka jest rużnica pomiędzy cięższymi, a lżejszymi rolkami?
I co damoduł sportowy w 4T.
Romet 727 premium 10 bez blokad
przebieg 1120km
Usterkę naprawiłem sam ;) na iglicy w gaźniku jest okrągły kawałek plastiku który był na niej na stale, po zdjęciu blokady od wysokich obrotów plasticzek się urwał i iglica przestała się podnosić. Zatopiłem go na iglicy płynnym plastikiem i działa. Jakby komuś się stało coś podobnego to już będzie wiedział co robić ;)
Hejka
Jestem tu nowa :p
Mam w planach kupno skuterka router bassa (jeszcze nie wiem czy czerwoną, czy srebrną), prawdopodobnie w tesco, bo są w promocji :P
Dokładnie nie wiem kiedy, bo planowałam po wakacjach, jak uzbieram kasę, ponieważ idę do pracy na okres wakacji, ale być może będę mogła pożyczyć te pieniążki pod koniec czerwca lub na początku lipca i kupić go wcześniej.
I mam takie pytanko, czy kiedykolwiek stopił wam się plastik nad silnikiem???
Bo ostatnio widziałam baśkę, i właśnie miała stopiony plastik... trochę mnie to zmartwiło, a ogólnie ładnie wyglądała.
Dodam, że kompletnie na tym się nie znam, przejrzałam już kilka forów, żeby czegokolwiek się dowiedzieć.
Pozdrawiam :P
Myślę, że nie ma możliwości żeby tam jakiś plastik stopił się od silnika - jedynie celowe działanie.
No to dobrze, ja chciałam basse eco, i takie były w tesco, ale teraz są town city. Mam nadzieję,że będę jeszcze tamte :P
Pozdrawiam wszystkich bywalców tego forum.Jestem tutaj po raz pierwszy,więc proszę o wyrozumiałość.W ubiegłym miesiącu dokonałem zakupu Routerka Bassa i za parę dni odbieram twardy dowód rejestracyjny.Przejechałem nim jak dotąd około 380 km.Z uwagi na na to że jestem dość wysokim facetem praktycznie od razu zamontowałem przedłużkę amortyzatora (5cm) co pozwoliło mi zająć wyższą a zarazem wygodniejszą pozycję na skuterze (polecam wszystkim jest o wiele lepiej) :).Po przejechaniu kilkunastu kilometrów rozczarowało mnie siodło :( i również postanowiłem temu jakoś zaradzić..obicie oryginalne zostało zdjęte i dołożyłem sporo gąbeczki w miejscu dla pasażera :)zrobiło się wyżej:) i mięciutko i troszeczkę bardziej kolorowo:).Po jakimś czasie postanowiłem pokombinować z zamontowaniem jakiegoś kuferka.Ponieważ niespecjalnie podobał mi się oryginalny bagażnik (jego montaż wiąże się z demontażem tylnego spojlerka który dodaje skuterkowi uroku) wpadłem na pomysł wyspawania stelażyka :) - efekt oceńcie sami- mnie się tam podoba :).Tyle na dobry początek.
Przyznaję się,że zaglądałem na forum po zakupie "Baśki" regularnie.W związku z czym postanowiłem serwisować ją sam-zdecydowane NIE-zdzierstwu w serwisach ROMETA! Za pierwszy przegląd zaśpiewali mi w Tczewie 135zł!!Więc jak się pewnie domyślacie olałem to i powymieniałem oleje przy przebiegu 200km.Do silnika powędrował Castrol 4T a do przekładni BP (obydwa w klasach lepkościowych zalecanych przez producenta). Powiem Wam że silnik( rozrząd) znacznie się wyciszył.Ponadto idąc za radami wielu z Was przyszedł czas na zdjęciu blokady w gaźniku i odblokowany moduł CDI.Obydwa te zabiegi dodały silnikowy sporo wigoru i ochoty do współpracy :)Przyznam, że nie mam pojęcia do ilu jest w stanie się rozpędzić na obecnym etapie (docieranie) ale raz mnie podkusiło-rozkręciłem mu trochę i pomykał "chińskie" 60km/h, a nie był to jeszcze full :)(więc chyba jest nadzieja:))Wiem,że to dopiero początek mojej przygody ze skuterem i jego przebieg jest wręcz śmieszny ale póki co nie mam co narzekać-chodzi super-żadnych problemów..no może tylko jedno mnie zaintrygowało..lekkie podzwanianie na zimnym silniku..odgłos dochodzi gdzieś z okolicy wentylatora..nadmieniam że po złapaniu temperatury wszystko cichnie.I tu pytanie do Was:czy ten objaw jest normalny w silniku 139QMB? Czy raczej coś zaczyna się dziać? Byłbym wdzięczny za rady w tym temacie :) Na koniec podrzucam kilka fotek i pozdrawiam wszystkich sympatyków skuterów..
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8995b71fdce27a79.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2c0648f2ddb59cc8.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/729cd27ee37a1e29.html
Ps.do forumowicza "dostawcy".. a więc z pomorza jest nas już dwóch :) Pzdr
Z tą przedłużką, jak rozumiem, nie da rady postawić skuter na centralnej stopce?
Tuning siodełka fajny :)
Witaj Gregor, widzę lubisz majsterkować:) O tych hałasach mam wrażenie, że ktoś już coś pisał. Ja wspomniałem o boeingowych zapędach ale już nie pamiętam czy to było na zimnym. Kolega z Torunia pisał o jakimś hałasie, ale to była poluzowana śrubka przy wydechu. Jaki moduł zamontowałeś? Doleć do tysiaka i potem daj w palnik i zobacz ile poleci. Jak byś był skutem w trójmieście daj znać:)
Do "mermi":Z przedłużką 5 cm spokojnie postawisz go na centralnej.Być może nie jest już tak stabilnie jak bez niej ale na prostym podłożu nie ma problemu.
Do "dostawcy": mam w okolicy fajny sklepik z częściami.Ceny praktycznie takie jak na allegro,a wybór spory.Jak czegoś nie mają to zamawiają i praktycznie następnego dnia jest do odbioru,więc nie ma sensu czekać na przesyłki itp..Chłopaki chyba nawet nie naciągają..Doradzili moduł WM w cenie 30zl.Po zamontowaniu zauważyłem że silnikowi "skoczyły" troszkę obroty na wolnych i wymagało to lekkiego ich skorygowania.Czy więcej pali na tym module? Szczerze mowiąc jeszcze nie wiem ale podejrzewam że niespecjalnie bo przejechałem na nim około stówki i wskazania paliwomierza są analogiczne jak na starym.Trudno mi więc wyrokować jak to jest na prawdę bo jeżdżę dość spokojnie.Ale na starcie spod światełek silnik jest sporo żwawszy :) Pzdr
Ale zauważyłeś jakąś różnicę w osiągach pomiędzy oboma modułami? Bo np u mnie w City Line od nowości siedzi moduł bez blokady ale nie wiedząc o tym kupiłem najtańszy odblokowany z allegro i okazało się właśnie, że jedyną różnicą były wyższe wolne obroty, natomiast Vmax pozostała niezmieniona.