Wszystko o Router Bassa, opinie, porady itd.

Jak czytałem te posty które pisaliście wcześniej o docieraniu to az mi sie niedobrze robilo jak pomyslalem ze tez bym musial przez to przejsc.Dlatego zdecydowałem sie na urzywany sprzet.Powiedzieli byscie mi czy to cacucho to sie oplaca ?
http://tablica.pl/oferta/skuter-po-tuningu-IDSKld.html

witam wszystkich chcialem wtracic swoje 5 groszy
ROUTER BASSA to jeden z wielu skuterów
silnik 139 QMB rama jest taka sama w kilku modelach roznia sie tylko plastikami
pracuje na warsztacie ze skuterami wiec wiem co mowie
mozliwosci silnika sa duze jak na pojemnosc
ja w swoim mialem dysze 82 i na 50-ce zamykalem licznik tzn. 80 km/h
teraz zmienilem na 90 cm3 dysza 98 za niedlugo zaczynam dobierac przekladnie
fajne w tych skuterach jest to ze nawet na czesciach NO NAME dobrze smigaja wiadomo ze czesci renomowanych firm daja lepsze mozliwosci ale cena jest porownywalna do osiagow czytalem na forach ze mozna przy odpowiedniej gotowce przekroczyc 12 KM na 90 ale czy warto jak spalanie rosnie proporcjonalnie do osiagow
jedynie co zauwazylem po 6000 km ze 80 na seryjnych czesciach spalala mi w granicach 2,8 do 3 litrow jest mocniejsza i nie meczy sie pod gorki i przy ruszaniu ze swiatel
najwazniejsza sprawa w tych silnikach jest regulacja gaznika od tego praktycznie wszystko zalezy wystarczy zla regulacja i nawet 90 nie przekroczy 70 km/h

do wakacj chce zalozyc do swojego skuterka cylinder 100ccm i to wszystko dopracowac przekladnia regulacja powinien osiagnac jakies 110 km/h moze wiecej

matek739 napisał:

Jak czytałem te posty które pisaliście wcześniej o docieraniu to az mi sie niedobrze robilo jak pomyslalem ze tez bym musial przez to przejsc.Dlatego zdecydowałem sie na urzywany sprzet.Powiedzieli byscie mi czy to cacucho to sie oplaca ?
http://tablica.pl/oferta/skuter-po-tuningu-IDSKld.html

Według mnie się nie opłaca bo pali tylko z kopa,przedni hamulec szwankuje. Jeśli chcesz się władować w dodatkowe koszty to kupuj.

to myslisz ze lepiej kupic sobie nowego za 1700 w tesco i samemu docierać ?

No pewnie,bo wtedy wiesz co masz.

dzięki za rade. Chyba sie potrudze sam zeby go dotrzec i kupie sobie nowego w tesco. Zamierzam to zrobić jeszcze w tym miesiącu. Jeżeli czegos nie bede miedzial to pisze do was 8)
A i tam jak kupie w tesco to bedzie caly bak paliwa ?

witam,
czytałem trochę na forum o blokadzie na gażniku, jest tam śrubka a w moim routerku 2012 nie ma tej śróbki, gdzie ta blokada może sie znajdowac? Tak u mnie to wygląda

Mam jeszcze jeden problem, Wskażnik paliwa zaczął mi ostatnio pokazywac cały czas pelny bak, dopiero w czasie jazdy wraca do rzeczywistej pozycji.

to wez teraz poruszaj manetką i zobacz ktora srubka blokuje linke gazu

własnie żadna matek, nie widac tam zadnej srubki

Odkręć czarny, okrągły dekielek (ten na środku zdjęcia przykręcony dwoma śrubami). W niego wkręcona jest śruba. Trzeba ją wykręcić całkiem albo wkręcić do końca. Przy zdejmowaniu uważaj, bo pod spodem jest sprężyna.

Na liczniku mam 377 km i chce wymienic pierwszy raz olej, czy Orlen Platinum Moto 4T 10W50 będzie dobry? A może macie jakieś inne sprawdzone oleje?

_Jack- Co do paliwa, to wykręć pływak (musisz zdjąć kufer, on jest na baku). Poluzuj trochę mocowania tak żeby gładko chodził i spróbuj założyć w drugą stronę. U mnie w torosie f16 był założony na odwrót i blokował się o ściankę baku ;)

babet78 a czy jazda na tym skucie z takimi prędkościami to nie samobójstwo? Mi baśka powyżej 65 wyje (pewnie łożysko w kole) i się trzęsie więc strach. Jak rozumiem a dyszach 82 miałeś gorsze przyspieszenie?
_Jack a ja widzę u Ciebie śrubkę blokującą linkę gazu jak we wszystkich bassach. Jeśli chodzi o olej to masz cały wywód na ten temat wcześniej na tym temacie.
matek739 cały bak paliwa? Jeszcze czego, będzie z pół litra max litr. Przed jazdą po dokręcaj wsio i przesmaruj co trzeba, w marketach skuty są często słabo przygotowane do jazdy.

Już po wymianie, zalałem Orlen Platinum, praca silnika się poprawiła, wcześniej było słychać jakąś cześć jakby niedokręconą śrubkę przy wyższych obrotach. Co do śrubki to niech mi ktoś może zaznaczy na moim zdjęciu gdzie ona jest, bo ja poza regulacją gaźnika nic tam nie widzę
belebele co do pływaka sprawdze to kiedy będe miał czas i napisze co z tego wyszło ;)
matek739 u mnie jak kupowałem 2 tygodnie temu było niecałe pól litra w baku,

Heh poszedłem sprawdziłem w swojej basi, Ty faktycznie nie masz śrubki blokuącej gaz, spróbuj pod wieczkiem może tam jest.

dostawcy tak od początku myślałem ;)

Nikt nie pisze na forum, czyżby Bassy się tak dobrze sprawowały?
Mam parę pytań, olej przekładniowy po ilu km muszę wymienić pierwszy raz? czy jeśli tego jeszcze nie zrobiłem może coś się stać? czy ktoś z Was kupował do bassy przedłużkę amortyzatora na allegro? jeśli tak to może poleca jakaś akcję chciałbym sobie zamówić ale nie wiem która będzie pasować.

;)

ładny kolor :)

Kolego Jack mam taką sama Basie jak i twoja a ogranicznikiem jest śrubka pod tym czarnym dekielkiem w gaźniku.Ja w ogóle ją wykręciłem i jakbym innym jeździł skuterem.