Wszystko o dwusuwach (2t)

Witam :-)

Mam pytanie jak to jest z tym 2T że nie nadaje się na długie dystanse ale dlaczego grzeje się ?

Nie wiem jak to jest ale ja moim chinolkiem 2T jeżdżę w trasy. 1,5 godziny na maks prędkości, potem chwila przerwy na kawę i znów 1,5 godziny maks i nic się mi nie dzieje. Jak na razie wszystko o.k. Może raz mi się w życiu przegrzał ale to w mieście, w upał i gdy wlałem 98 po godzinie jazdy (ruszania - hamowania).

a jaki masz skuter (model)? :-)

Ja byłem z kolegą się przejechać 70km od plocka tak się przejechać oczywiście zrobiliśmy 140km. Stawaliśmy chyba z 2 razy. Skuter elegancko dał sobie rade.

Wydaje mi się, że chodzi o sam sposób budowy (smarowania) silnika i o to, że podczas dłuższej jazdy zazwyczaj jedzie się ze stałą prędkością. Z tego co wiem to przy przegrzanym 2T AC tłok potrafi się "przykleić" do cylindra, obojętnie czy to nicasil czy chrom. W LC ten problem odchodzi, oczywiście.

Myślę, ze ważny jest też olej do mieszanki . Jeśli dobrze smaruje to i tarcie jest mniejsze, a co za tym idzie - i wzrost temperatury.

Jednak co LC to LC ;).

o co chodzi z tym LC?

LC-Liquied Cooled, czyli chłodzenie cieczą
AC-Air Cooled, czyli chłodzenie powietrzem

Dzięki Vezyr za tak rzetelne objasnienie

Jak w zeszłym roku były zapowiedzi jakichś Keewayów czy chińczyków z chłodzeniem wodnym to na skuterze był napis Water Cooled czyli WC :D. Jednak jakoś nie wprowadzili ich do produkcji.

Jak nie wprowadzili, jak wprowadzili-Motowell Magnet RS

http://skutery.net/skutery.php?model=444

Miałem kupować tego Motowella,ale w końcu padło na Vitality.

Vezyr napisał:

Jak nie wprowadzili, jak wprowadzili-Motowell Magnet RS
http://skutery.net/skutery.php?model=444

Czy wiesz może jak to się spisuje?
Z jakim skuterem można go porównać?(tylko LC).

2T nadaje się w trasy ale w momencie gdy pompa oleju stanie po kilku km jazdy silnik zapiszczy i zgaśnie. Po wystudzeniu odpali ale jego moc będzie dużo mniejsza a problem szybko wróci. Gdy lejemy olej do benzyny musimy uważać by wlać odpowiednie ilości oleju by nie było go za mało (szybsze zużycie silnika) lub za dużo (zostaje więcej nagaru, skuter bardziej dymi) ale mamy wtedy pewność że silnik nam się nie zatrze. Ja zabierałem w trasy strzykawkę z podziałką co jeden ml i jeśli musiałem tankować (bak 9L :D) wstrzykiwałem odpowiednią ilość oleju.

Drugą wadą 2T jest większe spalanie. 3L to dobry wynik :)

pyjan na ścigaczu robili minitest, ale tylko na 2.500 km. IMO ten RS wygląda ładnie, nawet niezłe są te światła a la Audi, zegary chyba są najfajniejsze jakie w sqcie widziałem (coś jak Apka SR albo Derbiak GP1 Open), poza tym seryjny termometr silnika i woltomierz - wow. Choć osiągi po odblokowaniu na module to 6KM i 90km/h to cena jest zabójcza (5800zł), podobnie jak ilość części zamiennych (jedyny taki sqt, pewnie od Minarelli nie podejdą). Chyba lepiej dozbierać i kupić Neo'sa.

Ja niestety o tym Motowellu nic nie powiem-mało kto go ma, więc i dużo nie wiadomo.

Suzuki hayabusa obroniła tytuł w prędkości motocykli 580km/h