Mam pytanie => jak zlikwidować pewien wpis w moich dokumentach dotyczących prawa jazdy? Chodzi o dopisek następującej treści: "Jazda w szkłach korekcyjnych i tylko do celów prywatnych". Jest to związane z moją (dość znaczną) wadą wzroku. Ja w szkłach widzę normalnie i nie sądzę żebym jeździł gorzej od innych. Taki wpis teoretycznie odcina mi dostęp do wielu fajnych prac i zastanawiam się czy coś dałoby się z tym zrobić... Czy z wadą wzroku przejdę badania na kierowcę?
Chyba nic nie zrobisz - na pewno masz nie tylko wpisane w P.J. ale także w system komputerowy. I tak masz lepiej ode mnie - ja w ogóle nie mam prawka przez wadę wzroku.
Cholercia... Ładnie... Może jeszcze Ci się zmieni wada, Michale... Może można coś z tym zrobić...
A co do mojego przypadku - może ponowne badania lekarskie?
Mnie ciekawi jak się ma daltonizm do prawa jazdy i bycia zawodowym kierowcą -.-... orientuje się ktoś?
Podobno daltonizm dyskwalifikuje do P.J. ale może coś się zmieniło...
no niestety musiał byś iść do lekarza(który robi badania kierowcom) i wykazać się przed nim dobrym wzrokiem dopiero on wyda zaświadczenie i można isc do urzedu po nowe prawko.
Ja sam mam 01.01 czyli jazda w okularach na 5 lat.Cóż kolejne badanie ale tym razem będę chciał aby mi wklepał 01.06 czyli jazda w okularach lub szkłach.
Kisiu daltonizm przekreśla szanse na zdobycie prawa jazdy. Kisiu a co Ci przeszkadza wpis o konieczności używania okularów ?
elloco o tym, że przekreśla to słyszę pierwszy raz ;)
Mój brat(też nosiciel daltonizmu) spokojnie przeszedł badania na prawo jazdy, a mi nawet sama okulistka mówiła, że daltonista nie może być tylko zawodowym kierowcą... Wg, mnie zależy to tylko i wyłącznie od lekarza u jakiego będę na badaniach... ;/ bezsens.. to, że ktoś nie widzi cyferek na ich pseudo kółkach, to nie może od razu kierować, eh...
Mi wpisali w papierach, że jazda tylko w szkłach korekcyjnych i wyłącznie do celów prywatnych. Ale z kolei prawo jazdy dostałem już bezterminowo...
sebek napisał:
Mnie ciekawi jak się ma daltonizm do prawa jazdy i bycia zawodowym kierowcą -.-... orientuje się ktoś?
Prawo jazdy można zdawać ale nie można zostać zawodowym kierowcą tak jak np. taksówkarze, kierowcy autobusów itd.
Kisiu1981 napisał:
Mam pytanie => jak zlikwidować pewien wpis w moich dokumentach dotyczących prawa jazdy? Chodzi o dopisek następującej treści: "Jazda w szkłach korekcyjnych i tylko do celów prywatnych". Jest to związane z moją (dość znaczną) wadą wzroku. Ja w szkłach widzę normalnie i nie sądzę żebym jeździł gorzej od innych. Taki wpis teoretycznie odcina mi dostęp do wielu fajnych prac i zastanawiam się czy coś dałoby się z tym zrobić... Czy z wadą wzroku przejdę badania na kierowcę?
zapytaj w wordzie. Ja w okularach nie chodzę jednak mam wadę na plusy ok +1 czy 1.5 i nie jeżdże w brylach choć teoretycznie powinienem ;) przynajmniej na egzaminie na pj musiałem mieć bo tak mam zaznaczone :P gdybym wiedział że tak będzie to zrobiłbym badania normalnie i nikt by się nie skapnął bo mam dobry wzrok , ale mądry polak po szkodzie :D Pewnego razu zapytałem się babeczki w wordzie czy moge zmienić ten wpis , to z tego co pamiętam powiedziała że musiałbym zrobić nowe badania i tyle ? nie wiem do końca ,najlepiej zapytać. jak na dniach będę zdawał nowy egzamin teoretyczny( znów xD ) to spróbuję się czegoś dowiedzieć
Ja mam poważną wadę - minus sześć w jednym i minus sześć i pół w drugim oraz cylindry dwa i pół w obu. Problem w tym czy jeśli bym nawet przeszedł badania psychotechniczne na kierowcę zawodowego to czy z tym nieszczęsnym wpisem w papierach mógłbym uprawiać zawód kierowcy... Prawo jazdy dostałem bezterminowe... I co jest na tych badaniach psychotechnicznych? Jak one wyglądają?
nie wiem jak wyglądają badania psychotechniczne robiłem tylko na kat. B , ale jeśli są podobne to tak naprawdę nic nie badają :D przed chwilą przypadkowo na fejsie zobaczyłem takie coś http://moto.wp.pl/kat,1035809,title,Prawo-jazdy-za-granica-jak-je-zdobyc-i-korzystac-z-Polsce,wid,15368150,wiadomosc.html?fb_action_ids=591675397526483%2C482277348500463%2C486419064752095%2C489909974403160%2C486304764763525&fb_action_types=news.reads&fb_source=other_multiline&action_object_map=
heh jak nie zdam teorii tutaj to jadę na ukrainę :D