Wlewanie mieszanki do skutera - co o tym sądzicie?

Wiecie czy coś sie stanie jak wlewam do skutere mieszanka zamiast odzielnie olej odzielnie paliwo chociaz olej tez jest nalany. skuter dymi strasznie i dziwnie chodzi troche ;p

Po co lejesz nw czy cos sie moze stac ale ja bym ci odradzał masz ze ci samo miesza to korzystaj alb dawj 1/3 strzzykawki jesze do baku

Michał napisał:

Po co lejesz nw czy cos sie moze stac ale ja bym ci odradzał masz ze ci samo miesza to korzystaj alb dawj 1/3 strzzykawki jesze do baku

jezeli nie wiesz to po co piszesz? Napewno nie leje tego non stop, pewnie mial troche litrow benzyny np do kosiarki z gotowa mieszanka. Dymic bedzie, mozesz miec tez problemy z odpalenien gdy silnik jest zimny

Nie zrozumiałem specjalnie twojej wypowiedzi.

Lejesz olej do zbiornika, choć dozowanik działa i jest równiez wypełniony olejem? Jeśli tak to nic się nie stanie. Skuter będzie mocniej dymił i może byc bardziej mułowaty, ale poza tym nic nie powinno się dziać. Nie ma jednak sensu lać olej bez opamiętania. Więcej cię to kosztuje, a motorek zamulasz :P. Bez sensu. Jeśli dozownik działa to zeń korzystaj.

Jednorazowo tak ale częsciej to zdecydowanie odradzam.

ja w 2T dolewam oleju do baku bo wtedy skuter szybciej jeździ i ma lepsze przyspieszenie, a z odpalaniem nie ma żadnych problemów.

jak będziesz lał olej osobno i będzie tak mocno kopcił to uważaj żeby cię jakiś gliniarz nie złapał bo jak trafisz na jakiegoś co planu w mandatach jeszcze nie wykonał to ci dowali

Lukario napisał:

ja w 2T dolewam oleju do baku bo wtedy skuter szybciej jeździ i ma lepsze przyspieszenie, a z odpalaniem nie ma żadnych problemów.

co to za bajka? wez mi wytlumacz jakim cudem "szybciej jezdzi" ..

Jeśli jesteście ciekawi co się stanie gdy będziecie dolewać oleju do benzyny pomimo sprawnie działającego dozownika to możecie to zobaczyć na zdjęciach:

http://www.fotosik.pl/u/kisiu1981/album/1233122

http://www.fotosik.pl/u/kisiu1981/album/1228125

Jeśli silnik dostaje tyle oleju, że nie jest w stanie go przepalić to musi on gdzieś zostać, prawda?

Kisiu1981 napisał:

Jeśli jesteście ciekawi co się stanie gdy będziecie dolewać oleju do benzyny pomimo sprawnie działającego dozownika to możecie to zobaczyć na zdjęciach:
http://www.fotosik.pl/u/kisiu1981/album/1233122
http://www.fotosik.pl/u/kisiu1981/album/1228125
Jeśli silnik dostaje tyle oleju, że nie jest w stanie go przepalić to musi on gdzieś zostać, prawda?

ale jest i plus z tego wszystkiego, przynajmniej lozyska walu beda mialy dobre smarowanie :D

Chciałeś chyba napisać: dobre zaklejanie:-) Ja ledwo dałem radę ruszyć wałem po zdjęciu cylindra. A gdy założyłem nowy kit, zapaliłem na 10 minut silnik i zgasiłem to wszystko stanęło z powrotem. Po wielu próbach udało się ruszyć i jeździłęm chyba z godzinę żeby choć trochę smołę wypalić.

Panowie ale jednak jest to jakiś plus bo chociaż mechanik będzie miał robotę i wyciągnie trochę grosza od takiego fachmana co robi dobre smarowanie

Właśnie. I branża usługowa będzie się rozwijać i PKB rosnąć. Trzeba wspierać nasze państwo, bo bez nas upadnie:-) A tak serio to wolę robić to co umiem sam i nie dawać kasy złodziejom i pseudofachmanom.

Dolewanie oleju do paliwa zaleca się tylko podczas docierania nowego skutera. Ilość oleju w stosunku 1/100, czyli 50ml oleju na 5 litrów paliwa przez pierwsze 1000 kilometrów. Po okresie docierania dolewanie dodatkowego oleju nie jest wskazane, ponieważ powoduje to co jest widoczne na fotkach wklejonych przez Kisiu1981.
Sprawa trochę się komplikuje, gdy przeprowadzamy modyfikację w silniku dwusuwowym, tzn. montujemy większy cylinder. Zazwyczaj stosujemy wtedy większa dyszę, ale nastawy dozownika pozostają niezmienione. Należy wtedy podregulować dozownik lub go wymontować (ew. zrobić obieg zamknięty oleju typu "zbiornik oleju-dozownik-zbiornik oleju"). Jeżeli odłączymy dozownik od gaźnika, to wtedy zawsze przygotowujemy mieszankę benzyna+olej.

ja podczas docierania nie dolewałem oleju do baku , jednak pewnego razu wlałem troche, przejechałem się i zobaczyłem że skuter szybciej jedzie, bez oleju w baku v max to 85 licznikowe , a z domieszką jakieś 10 km/h więcej , bo prawie wskazówka mi się opiera, więc co jak co ale moc skutera jest nieco większa , nie wiem czemu tak jest , ale jak np. mój brat zatankuje skuter i nie doleje oleju to ja doskonale o tym wiem , bo czuć różnicę w jeździe, wydaje mi się że skuter dobrze przepala olej bo nie jeżdżę na niskich obrotach.
PS: wójek ma komara prawie 40 letniego z przebiegiem 70 tyś km(cylinder 2 razy wymieniany) i robi w nim mieszankę 1:30 na mixolu i jakoś komarek jeździ.

Lukario, może Twój dozownik podaje za mało oleju? Aż 10 km/h różnicy? To coś nie tak...

a da się to jakoś regulować ?

Lukario napisał:

ja podczas docierania nie dolewałem oleju do baku , jednak pewnego razu wlałem troche, przejechałem się i zobaczyłem że skuter szybciej jedzie, bez oleju w baku v max to 85 licznikowe , a z domieszką jakieś 10 km/h więcej , bo prawie wskazówka mi się opiera, więc co jak co ale moc skutera jest nieco większa , nie wiem czemu tak jest , ale jak np. mój brat zatankuje skuter i nie doleje oleju to ja doskonale o tym wiem , bo czuć różnicę w jeździe, wydaje mi się że skuter dobrze przepala olej bo nie jeżdżę na niskich obrotach.
PS: wójek ma komara prawie 40 letniego z przebiegiem 70 tyś km(cylinder 2 razy wymieniany) i robi w nim mieszankę 1:30 na mixolu i jakoś komarek jeździ.

serią 95km/h jedziesz? A z tym olejem to jakaś bajka, albo dozownik podaje go za mało co powoduje słabsze smarowanie albo to, że masz gaźnik rozregulowany .

mam sportowy moduł i skróconą tuleję wariatora o 2mm i to wszystko, gaźnika jeszcze nie regulowałem, bo mam trudny dostęp, póki co wszystko dobrze chodzi

Są różne pompki oleju. Jedne są regulowane, inne nie. Wadliwą pompę oleju po prostu się wymienia. Koszt - 40 - 50 zł. Trzeba jeszcze sprawdzić stan kółek zębatych napędzających pompkę, bo są z plastiku i może się wyrobiły.

Nastawy gaźnika warto pomimo wszystko czasem sprawdzić.