Ja tam jeżdżę a jak widzę łapaczy to zjeżdżam i nikt nie robi problemu. Prawdę mówiąc zależy na kogo się trafi, bo jak jakiś służbista to wsadzi mandat a jak wyrozumiały i życiowy człowiek to wie że skuter ruchu nie tamuje.
Poza tym przeważnie w Warszawie stoją fotoradary na tych co lecą buspasem więc nie ma strachu bo robią od przodu :mrgreen:
qazwsxedc napisał:
Stary, po niczym co jest oddzielone linią ciągłą od pasa ruchu w prawo nie wolno jeździć, bo jest to poporstu pobocze albo pas awaryjny.
A nawet jeśli jest linia ciągła to zezwala ona na postój lub zastrzymanie, ale nie na jazde!
Wwarszawie tak sa oddzielone pasy dla autobusow.
Jesli nim jedziesz i zlapia cie miski to mandat murowany.
Czy jutro wybiera się ktoś pojeździć? :D
Czy były by chętne osoby 2 lub 3 kwietnia zrobić mały wypad na ognisko?
Myślę że na drodze ekspresowej, przebiegającej przez miasto-teren zabudowany, oznaczony znakiem, możesz spoko śmigać 50-tką, ponieważ kierowcy innych pojazdów zobligowani są do zmniejszenia prędkości do przepisowej- 50km/h, nie stwarzając zagrożenia motorowerzyście i vice-versa.Leszek napisał:
Słuchajcie Warszawiacy:
Wiecie może jak wygląda sprawa Al. Krakowskiej i Katowickiej? Dokąd można na ich długości jeździć skuterem? No bo w którymś miejscu robi się z nich ekspresówka, prawda? Chciałbym dojechać do Mrokowa pod Warszawą, koło Raszyna. Da radę?
Cześć Chłopaki! :-)
Od dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką Vitalki:-) Długo na Nią polowałam i dorwałam dość ciekawy okaz. A mianowicie jest to 125cc - silnik i wszystkie "bebechy" przełożone do Niej zostały z Bet&Win 125. Przyznam szczerzę, że jestem zdumiona jej osiągami: vmax ~120km/h przyspieszenie też imponujące;-) Jest jednak nieco trochę podrapana ale to kwestia czasu - mam kolegę lakiernika powiedział, że się tym zajmie:-)
Chciałabym nawiązać kontakt, co powiecie na jakiś wypad?:-)
Skad dokladnie jestes? My jezdzimy prawie codziennie :D Mozemy sie spotkac nawet dzis i pogadac o skuterach. Sam jezdze Vitalka,a taka bym chetnie obejrzal. Odezwij sie na priv :D
Jestem z Warszawy- dolny Mokotów, tak jak już wspomniałam, nie robi oszałamiającego wrażenia wizualnego bo jest podrapana ale ja już się zakochałam w moim małym podrapańcu;-p
kontakt do mnie: 519 753 683
Pozdrawiam
Leszek napisał:
Słuchajcie Warszawiacy:
Wiecie może jak wygląda sprawa Al. Krakowskiej i Katowickiej? Dokąd można na ich długości jeździć skuterem? No bo w którymś miejscu robi się z nich ekspresówka, prawda? Chciałbym dojechać do Mrokowa pod Warszawą, koło Raszyna. Da radę?
Na 7-ce expresówka robi się dopiero w Grójcu więc bez problemu można jechać, tylko trzeba na koleiny uważać...
Na 8-ce budują expresówkę od Mszczonowa, tam są wielkie korki...
KaraGirl napisał:
Cześć Chłopaki! :-)
Od dzisiaj jestem szczęśliwą posiadaczką Vitalki:-) Długo na Nią polowałam i dorwałam dość ciekawy okaz. A mianowicie jest to 125cc - silnik i wszystkie "bebechy" przełożone do Niej zostały z Bet&Win 125. Przyznam szczerzę, że jestem zdumiona jej osiągami: vmax ~120km/h przyspieszenie też imponujące;-) Jest jednak nieco trochę podrapana ale to kwestia czasu - mam kolegę lakiernika powiedział, że się tym zajmie:-)
Chciałabym nawiązać kontakt, co powiecie na jakiś wypad?:-)
Ciekawa Vitalka, może wpadłabyś na rozpoczęcie sezonu Skuterowo.com: http://www.skuterowo.com/scooterland-i-skuterowo-com-otwieraja-sezon/
Jutro jestem w Wawie,jak ktoś chętny się spotkać to numer na profilu :D
Idzie ktos pojezdzic z Wawy i okolic? Jak cos to moj nr w profilu :D
Witam, czy spotykacie się czasem jakąś większą grupą? Chętnie bym przyjechał na jakieś spotkanko :)
następny wypadek z udziałem skutera: http://www.tvnwarszawa.pl/ulice,news,kierowca-skutera-w-szpitalu-po-wypadku-na-ochocie,195305.html
http://www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,smiertelny-wypadek-na-czerniakowskiej,196485.html
A dziś tamtędy jechałem.
Halo, jak to jest z przejazdem Nowym Światem i "Krakowskim" ?
Można jeździć czy nie ?
Miesiąc temu (przed euro) jechałem Nowym Światem, stała policja i nic nie zrobili. Więc chyba można..
nie mozna na tablicy jest napisane - taxi autobusy rowery i jakieś tam Vipy ,,,, o jedośladach - skuterach , motocyklach nic nei napisane , więc nie można
ArtekToros napisał:
nie mozna na tablicy jest napisane - taxi autobusy rowery i jakieś tam Vipy ,,,, o jedośladach - skuterach , motocyklach nic nei napisane , więc nie można
I dlatego mam dylemat, kilka razy w tygodniu przejeżdżam przez rondo de Gaulle-a i za każdym razem widzę jak w Nowy Świat wjeżdżają skutery.
Jestem w stnaie to zrozumieć, bo na NS wszyscy przymykają oko.
Zastanawiałem się tylko, czy tą drogą można dojechać na Plaz Zamkowy.
Przejazd przez Krakowskie może być kłopotem.
Tam czyha policja i straż miejska (przynajmniej na kierowców).
I dlatego mam dylemat, kilka razy w tygodniu przejeżdżam przez rondo de Gaulle-a i za każdym razem widzę jak w Nowy Świat wjeżdżają skutery.
Jestem w stnaie to zrozumieć, bo na NS wszyscy przymykają oko.
Zastanawiałem się tylko, czy tą drogą można dojechać na Plaz Zamkowy.
Przejazd przez Krakowskie może być kłopotem.
Tam czyha policja i straż miejska (przynajmniej na kierowców).
Mi się kilka razy zdażyło jechać NŚ, zawsze spotykałem strażników miejskich ale nigdy mnie nie zatrzymali.
Sporo ciekawych informacji w jednym z artykułów:
http://www.skuterowo.com/skuter-a-ustawa-o-ruchu-drogowym/