Słuchajcie Warszawiacy:
Wiecie może jak wygląda sprawa Al. Krakowskiej i Katowickiej? Dokąd można na ich długości jeździć skuterem? No bo w którymś miejscu robi się z nich ekspresówka, prawda? Chciałbym dojechać do Mrokowa pod Warszawą, koło Raszyna. Da radę?
Ja prawie codziennie tamtędy jeżdżę tyle że od drugiej strony i do Sękocina. Da radę dojechać,tylko trzeba uważać.
Leszek jak będziesz jechał do Mrokowa to przyjedź do mnie do Grójca :D
To już nie daleko,jakieś 20km :D
Tylko jak to ma się prawnie?HugoBoss wrote:
Ja prawie codziennie tamtędy jeżdżę tyle że od drugiej strony i do Sękocina. Da radę dojechać,tylko trzeba uważać.
Od strony prawnej napewno po ekspresówkach i autostradach jeździć skuterem nie można.
Właśnie o to chodzi. Kwestia od którego momentu ona jest ekspresowa.qazwsxedc wrote:
Od strony prawnej napewno po ekspresówkach i autostradach jeździć skuterem nie można.
Ja tam jeżdżę i nikt się nie czepia,ostatnio nawet nie jeżdżę już poboczem tylko normalnie pasem.
Jak zmiana kwalifikacji drogi jest tylko odcinkowa, może jakoś inaczej na tą patrzą i dają spokój, ale gdyby doszło do jakiegoś zdarzenia nawet nie z Twojej winy, to zapomnij o jakimkolwiek ubezpieczeniu, odszkodowaniu itp.
W tej kategorii sprawa będzie się miała tak samo, jak prowadzenie bez posiadania uprawnień.
Tylko że w al.Krakowskiej od Janek jest już pobocze i bardzo dużo osób jeździ nim na skuterach. Ja ostatnio wolę jechać prawym pasem niż poboczem.
Mówiąc pobocze, masz na myśli odcinek jezdni po prawej stronie, za linią ciągłą wydzielającą krawędź skrajnego pasa?
Jeśli tak, to są już na nich 2 paragrafy;p
Po Warszawie skuterem nigdy nie jeździłem, ani ze stołeczną policją styczności jeszcze nie miałem, ale z prawnego punktu widzenia to że wszyscy tak robią nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
a znając polską mentalność to będzie ktoś to olewał do póki ktoś nie zginie- standart!
qazwsxedc wrote:
Mówiąc pobocze, masz na myśli odcinek jezdni po prawej stronie, za linią ciągłą wydzielającą krawędź skrajnego pasa?
Jeśli tak, to są już na nich 2 paragrafy;p
Po Warszawie skuterem nigdy nie jeździłem, ani ze stołeczną policją styczności jeszcze nie miałem, ale z prawnego punktu widzenia to że wszyscy tak robią nie jest żadnym usprawiedliwieniem.
a znając polską mentalność to będzie ktoś to olewał do póki ktoś nie zginie- standart!
Tak chodzi mi o ten pas za linią ciągłą. To nie wolno nim jeździć?
Stary, po niczym co jest oddzielone linią ciągłą od pasa ruchu w prawo nie wolno jeździć, bo jest to poporstu pobocze albo pas awaryjny.
A nawet jeśli jest linia ciągła to zezwala ona na postój lub zastrzymanie, ale nie na jazde!
Tak jak pisałem,ja ostatnio jeżdżę normalnie pasem ruchu :D
Tyle dobrze;p
Leszek to kiedy się wybierasz do Mrokowa?
Witam wszystkich jako nowy na forum i zgłaszam się jako mieszkaniec
(obecnie okolic) Warszawy:) Ja od czasu do czasu chętnie się gdzieś wybiorę, jeśli znajdą się chętni :wink:
Pozdr.
Mam pytanie,czy skuterem można jeździć po buspasie?
Nie.
A gdzie jest to napisane?
Wg przepisów po busbasie mogą się poruszać pojazdy przewożące zbiorowo ludzi wg rozkładu określonego czy coś w tym stylu (dokładnie nie pamiętam słów), tzn komunikacja miejska, a także taxi, jeśli widnieje taki znaczek na znaku "bus pas" no mam nadzieję że zrozumiałeś :) Auta i jednoślady nie mogą się po nim poruszać.