Wałek rozrządu NCY - Potrzebne opinie!

Każdy tuning wymaga dłuższego poświęcenia, i czasu. Trzeba kombinować z częściami, potem regulować. Ludzie myślą, że zmienią rolki i nagle sto na godzinę będzie jeździć. Jeszcze 4 razy będę przemieniał te wałki, aż w końcu dojdę do jakiegoś wniosku, i jakiejś reguły, a na końcu regulacji.

antyhinol napisał:

tak to jest jak z chiny sie robi super maszyny hehehe

Pużocik, dostałes po głowie, zarejestrowałeś sie tylko po to żeby przyjśc i nasikać.
Sugeruje sie lekko zastanowić nad sobą, kup sobie więcej naklejek może to ci poprawi humor.

Wombat napisał:

antyhinol napisał:
tak to jest jak z chiny sie robi super maszyny hehehe

Pużocik, dostałes po głowie, zarejestrowałeś sie tylko po to żeby przyjśc i nasikać.
Sugeruje sie lekko zastanowić nad sobą, kup sobie więcej naklejek może to ci poprawi humor.

jaki pużocik???o co chodzi???i jakie naklejki???

yassne... tak nagle o 23 w nocy, przypadkiem odnajdujesz to forum, całkiem przypadkiem trafiasz w temat z którego własnie pezocik wyleciał i całkiem przypadkiem ciągniesz w tym samym prostackim stylu fanbojkując za peugeotem.

Ale uczciwie trzeba ci przyznać że wszystkich traktujesz swoją miarą.
Dlatego też pewnie zakładasz że są idiotami.

Więc generalnie to się rozchodzi o ten tramwaj co nie chodzi.

Tak sobie rozmyślam, i rozmyślam, no i mam plan na jutro :D.
Sprawdzę stary wałek rozrządu na nowej głowicy Naraku, jeżeli będzie wszystko ok, dźwięk też będzie ok, to wykluczę nową głowicę z kręgu podejrzanych. Jeżeli jednak na starym wałku będzie dalej ten dźwięk, to będzie oznaczało to, że zawory walą w tłok, i głowica jest winna.
Nie będę już zaglądał między głowicę a cylinder - nie mam uszczelek, po za tym nie mam zamiaru nowych kupować - ostatnio wydałem na ten komplet ponad 30 zł, i bardzo dobrze, bo "stara" - 300 km uszczelka między głowicą a cylindrem nie nadawała się już do niczego.

izdebski12 napisał:

Tak sobie rozmyślam, i rozmyślam, no i mam plan na jutro :D.
Sprawdzę stary wałek rozrządu na nowej głowicy Naraku, jeżeli będzie wszystko ok, dźwięk też będzie ok, to wykluczę nową głowicę z kręgu podejrzanych. Jeżeli jednak na starym wałku będzie dalej ten dźwięk, to będzie oznaczało to, że zawory walą w tłok, i głowica jest winna.
Nie będę już zaglądał między głowicę a cylinder - nie mam uszczelek, po za tym nie mam zamiaru nowych kupować - ostatnio wydałem na ten komplet ponad 30 zł, i bardzo dobrze, bo "stara" - 300 km uszczelka między głowicą a cylindrem nie nadawała się już do niczego.

juz tak nie mysl tylko dzialaj dzialaj i pokaż co potrafi china:-))

Już lecę na dwór wymieniać wałki o 0:30. Ja tak łatwo się nie poddaje. A wiesz, że ten Twój "peżo" jest produkowany w Chinach? :P

ty mosz klepa z tym peżo

tak samo jak MOSZ downa we wcześniejszej wypowiedzi.
To jakbyś się podpisał. Zresztą i tak niepotrzebnie.

ja mam roxane a nie peżo a kiedys mialem speeda z 2002roku i wtedy jeszcze byly produkowane w francji dla Twojej wiedzy przejechal 28tysi i smiga koles nim juz 2sezon ciekawe czy to Twoje pierdziadlo przelata choc 5tysi bez awarii na tych super markowych czesciach naraku czu chuj wie co hehe

yaasne.

jak będziesz grzeczny to podpowiem ci co zrobić i jak trolować żeby cie nie poznali.

izdebski12 napisał:

głowica jest dobra - jedyna uwaga troszkę przykrótkie zawory, ale to nie problem, gdyż sobie z tym poradziłem. Jutro zmienię wałek na seryjny, i jak naglę moc powróci, to oddam ten wałek NCY do sklepu i tyle... TRUDNO będzie musiała wystarczyć głowica z powiększonymi kanałami. Też chce nim już jeździć, bo na razie od 3 dni stoi w garażu.

Do tej głowicy powinny być inne dźwigienki zaworowe. Różnica między dwoma typami głowic do tego silnika polega na innej wysokości podstawy sprężyn zaworowych. Dźwigienki także się różnią. Nie wszyscy o tym wiedzą i później wychodzą takie historie. Przełożenie nakrętki kontrującej nie do końca rozwiązuje problem. Ja na Twoim miejscu na pewno bym wymienił te dźwigienki na takie, które współpracują z tym typem głowicy. Sprzedawcy też nie do końca czają o co chodzi, więc na zakupy weź obecną dźwigienkę i porównuj. Podczas montażu koniecznie też wymień uszczelkę głowicy na nową, ponieważ one zazwyczaj tracą szczelność po powtórnym odkręcaniu/przykręcaniu głowicy. Mam nadzieje, że przed montażem napinacza łańcuszka rozrządu wyciągasz jego sprężynę i cofasz bolec na zapadce. Rób wszystko powoli i dokładnie, a będzie dobrze.

Nie mam sił, błagam pomóżcie. Ku.wa nie mogę już! Na dwóch wałkach problem dalej jest taki sam. Coś stuka, i nie jedzie więcej niż 45km/h. Na dyszy 90 taki sam problem. ŚWIECA BIAŁA!!! NA DYSZY 90!! Wszystko szczelne. Wyjąłem głowicę z tego cylindra, i w środku wydaje się wszystko ok. Szybko nabrał nagaru, cylinder nie porysowany, kompresja jest.
Czy problemem są te inne dźwignie zaworowe? Jak bardzo się różnią po za tym, że śrubki regulujące mają dłuższe? Może są inaczej zrobione popychacze???

Skoro jedzie 45kmh to sprawdzales na stopkach czy kreci wysokie obroty czy sie blokuje? Z gorki tez 45kmh jedzie? Co do dzwieku to sprawdz wszystkie srubki i uszczelki od kolanka przy cylindrze, Moze ci uszczelka poszla i dlatego ma taki glos.

Na stopkach też dalej nie wkręci, dźwięk uderzania zaworu o tłok. Problemem jest nowa głowica Naraku, i seryjne koniki. Jakie "koniki" mam zakupić do tej nowej głowicy aby to miało ręce i nogi?

Zdjęcia:

http://zapodaj.net/e49299de3b723.jpg.html
Po prawej seryjna głowica, po lewej Naraku

http://zapodaj.net/f104e649dd90f.jpg.html
Zawór seryjnej głowicy (dłuższy)

http://zapodaj.net/3f6e9b72a1099.jpg.html
Zawór głowicy Naraku (krótszy)

http://zapodaj.net/68de0eb0e87a0.jpg.html
Regulacja zaworów na głowicy Naraku (kontra pod "konikiem").

to się dźwigienka zaworowa nazywa a nie konik :)
Ale tu to cie J23 musi wesprzeć bo jak widać zna temat

Napisałem do ScooterKingZ - Ci umywają ręce, pytają o kolor świecy, a jak tłumaczę, że problem jest w tym, że zawory są zbyt krótkie, i pisze czemu na stronie nie pisało o tym, że trzeba zmienić dźwigienki z X na dźwigienki Y, to piszą, że sprzedali 113 tych głowic w zeszłym roku, i nikt nie zgłaszał problemu, oraz, że "temat przekazują do Tajwanu". I jak tu rozmawiać ze sklepem? Szczęście w nieszczęściu, że dziury w tłoku nie zrobiło bo wtedy pół silnika bym miał do wymiany.
J23 mógłbyś podać dokładnie jaką kompletną klawiaturę należy kupić do tego zestawu? Może być i chińska, byle by działało. Czy problem ze stukaniem, oraz z mułem po zmianie koników się rozwiąże?

A skąd wiesz, że tłok tłucze o zawór? Masz ślad uderzenia?
Jeżeli tak, to jest duża szansa, że zgiął się zawór.

nic się nie zgięło, nie ma żadnych śladów, wszystko w porządku na cylindrze nie ma żadnej ryski. Głowica w porządku. Na seryjnej głowicy wszystko w porządku, na tej nowej świeca biała - na dyszy 85 i 90, oraz strasznie głośno pracuje. Wiem, że nie teges są koniki, więc na razie tu szukam przyczyny problemu.

Dźwigienki zaworowe różnią się nie długością śrubki regulacyjnej, ale profilem. Z innym typem głowicy ich kąt natarcia jest niewłaściwy. Z tego co widzę głowica Naraku ma nisko osadzone sprężyny zaworowe. Podesłałbym Tobie te dźwigienki, ale dostawę towaru mam dopiero za tydzień. Zadzwoń do firmy Wilmat tel. 56 658 39 36 i powiedz, że potrzebujesz dźwigienki zaworowe do silnika 139QMB z nisko osadzonymi sprężynami i obecne dźwignie nie sięgają zaworów. Będą wiedzieć o co chodzi. Prawdopodobnie będą to dźwigienki o symbolu towaru ZD00431. Zamów też sobie nową uszczelkę pod głowicę 47 symbol AY35145, wiem, że to china, ale lepsza taka niż markowa odciśnięta. Po zmontowaniu i ustawieniu luzów zaworowych kręć wałem ręką przy wykręconej świecy oraz pokrywie głowicy i wsłuchuj się w odgłosy z okolic cylindra. Jeżeli będzie coś słychać lub czuć opór, to przestań kręcić wałem i spróbuj nieznacznie docisnąć zawór. Jeżeli da się nawet nieznacznie wcisnąć, to ok. Jeżeli będzie opór, to zawór spotyka się z tłokiem. Możesz też sprawdzić szczelność zaworów zdemontowanej głowicy w prosty sposób. Nalej trochę benzyny w kanał dolotowy i wydechowy, jeżeli benzyna przeleci przez zamknięte zawory do komory spalania, to jest nieszczelność.