Witam planuje kupić motorower i niejestem pewien co ubrać jak będe jeździł i prosze o rade.
Dziękuje.(jeśli są błędy ortograficzne to pszepraszam najmocniej)
Witam planuje kupić motorower i niejestem pewien co ubrać jak będe jeździł i prosze o rade.
Dziękuje.(jeśli są błędy ortograficzne to pszepraszam najmocniej)
Najważniejsze : Kask (byle nie chiński za 20zł)
Możesz dołożyć jeszcze rękawiczki, ochraniacze na kolana i łokcie i takie podstawowe rzeczy. Jeżeli kupujesz 50cc typu cross, to do tego jeszcze zbroja i buty
To że kask to wiem.Chodziło mi o coś typu kurtka skurzana ohronna i spodnie i tym podobne bo będe kupował 50cc w stylu chopper lub cruiser np. junak 902 ale dziękuje za informacje.
masz sie ubrać ciepło i bezpiecznie. kwestia tego w czym ci bedzie ciepło i przy jakiej pogodzie i jak daleko bedziesz jeździł i ile zainwestujesz w ciuchy to indywidualna sprawa. Jak sie na czymś wyłożysz to asfalt nie bedzie wnikał czy jedziesz na chopperze czy skuterze - zaboli identycznie.
To jest zawsze kompromis miedzy wygodą, bezpieczeństwem, wyglądem i komfortem poruszania sie poza jednośladem a ilością pieniędzy do wydania.
Dziękuje za pomoc.
Wombat rację ma (nic nowego), decyduje zasobność portfela. Na motociuchy możesz wydać więcej, niż wart będzie sprzęt na którym to laskom chcesz prezentować…
A już zupełnie serio, to jestem fanem wszelkich wyrobów jeansowych z protektorami w kieszeniach wewnętrznych. Są fajne, wygodne spodnie i kurtki, wygląda to praktycznie jak zwykłe ubranie - a jednak ma ochraniacze i domieszki specjalnych materiałów, więc powinny odrobinę pomóc przy uderzeniu lub slizgu. Są też tego typu buty (mototrampki, np Shima), ale to wszystko kosztuje. Spodnie około 450,- buty 400,- kurtka od około 500,- Ich druga zaleta jest taka, że jak gdzieś pojedziesz i na dłużej chcesz w tym normalnie łazić, to wystarczy wyciągnąć z kieszeni na kolanach, biodrach i kości ogonowej, barkach i łokciach ochraniacze, odpiąć mocowany rzepem ochraniacz pleców, czy wyjąć ze spodni dopinane zamkiem błyskawicznym “azbestowe” gacie I masz już zwykły komplet jeansy+kurtka. A buty są normalnymi wygodnymi wysokimi trampkami, można ganiać do woli
No i to lepiej pasuje do chopperka, niż bluza z kapturem
Ubranie ma cię chronić przed:
Im szybszy pojazd masz, tym lepsze ubranko potrzebujesz. Jeśli będziesz jeździł skuterkiem 50cc tylko po wiejskich drogach bez osiągania wysokich prędkości, oraz nie boisz się potargania ramion i bioder, wystarczą ci rękawice oraz opcjonalnie ochraniacze (dotyczy punktów 1 i 2).
Jeśli planujesz jeździć po mieście, lub drodze na której inni kierowcy osiągają większe prędkości, to naprawdę warto zainwestować w pełny zestaw (spodnie+kurtka+rękawice; nie koniecznie od razu wszystko).
Szorowaniem po ziemi jak najbardziej, ale z tym drzewem to bym nie przesadzał, a z innym pojazdem, to chyba tylko jak cię zawadzi lusterkiem… Ubranie z protektorami uchronić ma przed przypaleniem skóry o podłoże, obiciem stawów, również przewianiem podczas jazdy. Ale na zbyt dużą ochronę przy centralnym uderzeniu bym nie liczył :-)))
50cc tylko po wiejskich drogach bez osiągania wysokich prędkości, oraz nie boisz się potargania ramion i bioder, wystarczą ci rękawice oraz opcjonalnie ochraniacze
nie zgadzam się. 40-50km/h to wystarczająco żeby sobie zrobić potworną krzywdę. Może nie bedzie to 30m szlif po asfalcie że wystarczą ci 3m żeby ci zjadło skóre do kości i jeszcze troche kości.
I to mówie ja - fan jazdy w tshircie latem.
W ruchu działają potworne siły, z których człowiek normalnie nie zdaje sobie sprawy. Ciało zachowuje się jak szmaciana lalka, którą wiatr rzuca jak chce i może w każdej chwili rozedrzeć. Zobacz jak wyglądają rowerzyści po upadkach i pomyśl, że jedziesz 2x szybciej + możesz trafić pod lub zderzyć się z własnym motorowerem (też waży, zazwyczaj więcej niż ty i ma solidniejszą konstrukcję, w zetknięciu z jego elementami ludzkie ciało nie wytrzyma). To tyle o jeździe w T-shircie i krótkich spodenkach, co mi się również zdarzało
tak odgrzebie trochę temat. Ma ktoś z Was jakaś wiedzę o produktach marki Husar? Szukam butów z membrana nie za miliony. Wpadłem na coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/krotkie-buty-motocyklowe-husar-fast-sx-pro-43-7534087277
Widzę, ze sporo się ich sprzedaje- ale nie udało mi się nic znaleźć o samym producencie. ktoś coś?
Chyba, że możecie polecić jakieś inne butki do 500zl z membrana które nie wyglądają jak element wyposażenia ze statku kosmicznego.