V/max w Ferro 901

Witam.
Posiadam motorower o pojemnosci 72 ccm 4 suwowy zdjęte wszystkie blokady i na prostej leci mi maksymalnie 60-65 km/h, a chciałbym żeby leciał chociaż te 80. wymieniłem w nim moduł na odblokowany ( nic nie pomogło ) i cylinder na 80. Co muszę wymienić żeby leciał te marne 80 km/h? Tylko nie piszcie ze cały silnik itp, chodzi mi o drobnostki typu dysza , filtr itp. PROSZĘ O POMOC

Zębatkę zdawczą większą o kilka zębów - tak samo jak w rowerze - zmień przełożenie na większą prędkość. Miałem kiedyś Kymco Nexxona i wtedy po zmianie zębatki leciał spokojnie 90km/h...oczywiście przy tuningu do 80ccm... Tylko że Kymco ma silnik Hondy, i miał na tyle zapasu mocy, że poradził sobie z większą zębatką. Nie wiem jak będzie w Twoim przypadku... Taka zębatka to niewielki wydatek...

benekpe napisał:

Zębatkę zdawczą większą o kilka zębów - tak samo jak w rowerze - zmień przełożenie na większą prędkość. Miałem kiedyś Kymco Nexxona i wtedy po zmianie zębatki leciał spokojnie 90km/h...oczywiście przy tuningu do 80cm3...

do 139fmb są cylindry 80 ?

Tak... Poczytaj wątek o tuningu Kymco Nexxona...

http://www.superskuter.com.pl/zestaw-cylinder-80cc-chopper-king-atv-racing-bee-wersja-p-1318.html?osCsid=2e177d4744153a14390a102dee64e432

Lepiej dołożyć parę groszy i kupić lepszej jakości zestaw "A"... Nexxon na tym zestawie śmiga bezproblemowo - 90km/h to pikuś dla tego motorka...

a jednak nie ,to jest 72cc ;) 47mm średnicy

Zapewne ty wiesz lepiej od producenta... :-)

benekpe napisał:

Zapewne ty wiesz lepiej od producenta... :-)

Cylinder 80ccm to taki chwyt marketingowy, konsumenta oszukasz - matematyki nie oszukasz, średnica nominalna tłoka to 47 mm więc wychodzi 72 cm3 pojemności.

no i co, ze tlok 47mm a jezeli bedzie wiekszy skok co teoretycznie przy seryjnym wale jest nie mozliwe.

DooOminO napisał:

no i co, ze tlok 47mm a jezeli bedzie wiekszy skok co teoretycznie przy seryjnym wale jest nie mozliwe.

to jest oczywiste,ale moja odpowiedź dotyczyła silnika z seryjnym wałem ;) czyli skoku tłoka ok 40mm

Zębatka jest dobra 41 z.. Jakieś inne rady ma ktoś ? może filtr? czy tam dysza.?

??

Sprawdź prędkość gps chińskie liczniki lubią kłamać. a co do tych 72cc to średnica 47mm ale może być inny skok tak jak napisał domino a może być też bardziej zeszlifowany"" jak to mówią niektórzy że kupują 72 i szlifują do 80. Ale to teoria :D

może moglibyście pomóc też w tej sprawie? http://www.skuterowo.com/forums/topic/skuter-pgo-pm-x-50-sport-problem-z-zapaleniem