Witam, jestem daniel mam 18 :) I zastanawiam się nad skuterem lub jakimś innym motorkiem oczywiście do pojemności 50cm. Mam parę pytań odnoście karty czy jest potrzebna jeśli mam 18 lat skończone w marcu tego roku.
- Czy mogę śmigać na dowód osobisty chce się upewnić bo z tego co wyczytałem to tak jęśli skończyłem 18 przed 2013 czyli ja nie mogę ;/ Ale pytanie brzmi czy mogę smigać na karte rowerowa skuterem do pojemności 50 czy trzeba robić kartę motorowerowa? Z góry dzieki za odpowiedz pozdro !!
Na dowód osobisty bez jakiegokolwiek prawa jazdy, mogą jeździć (wg starych zasad) osoby które w dniu wejścia nowelizacji (styczeń 2013 lub jakoś tak) miały ukończony 18 rok życia. W twoim wypadku obowiązują już nowe zasady czyli na chwilę obecną nie masz uprawnień do niczego od motoroweru wzwyż. Skoro masz 18 lat możesz zrobić kategorie: B i A2. Kategorię AM czyli na motorower lepiej sobie już odpuści bo masz wiek który pozwala ci robić wcześniej wspomniane kategorie. A zarówno B i A2 "zawierają" w sobie uprawnienia AM. Szczegóły dotyczące warunków i zakresów poszczególnych kategorii masz np. tu http://serwer1442727.home.pl/wordwaw/egzaminy/kategorie-prawa-jazdy