Układanie się paska w skuterze

Witam, Po wymianie paska skuter jedzie 45km/h. Na pasku przejechałem 100km. Ile taki pasek się będzie układał i kiedy prędkość maksymalna wróci mi do normy?

Pasek jest taki sam jak poprzedni, Takie same wymiary.

Ale może inna firma i materiał gorszy. Pasek nie potrzebuje się układać. Kup dobry markowy paske BANDO albo coś w tym stylu.

Pasek kosztował mnie nie całe 20zł... W internecie jest bardzo dużo artykułów, Ludzie spamią na forach o układaniu się tego paska. Dziwnie bo poprzednio miałem ten sam pasek! I ten pasek wytrzymał 7.000km. Ale dziwne bo po wymianie tego paska skuter ma lepszy przyspieszenie lecz vmax tylko 45kmh. Powyzej 45kmh skuter nie chce wejsc na wyzsze obroty. Z górki jak jade 65kmh to skutera wogole nie slychac. Nie ma wogole obrotow i to mnie martwi.

Ja Ci tylko proponuję co powinieneś zrobić, a zrobisz jak uważasz :)
Jeśli chodzi o napęd powinno się markowe rzeczy wkładać, bo tak to jest tylko pozorna oszczędność.
Pogadaj na temat tanich pasków z izdebskim12 :)

Możesz mi w skrócie opisać tę historię izdebskiego z paskami? Chce do niego napisac na pw ale nie mam go w znajomych.

Najkrócej jak się da:
kupił tani pasek z nadzieją, że mu się ułoży. Po 1000 km go wywalił i kupił BANDO chyba i jest zadowolony, jeśli tak to można określić :)
Pasek po włożeniu powinien od razu ciągnąć a nie się układać :)

Kupiłem chińsie gówno za 12,88 zł firmy WM Motor. Przez 500 km się układał, gdyż już się ułożył to zaczął się rozciągać, i ślizgać. Skutkowało to tym, że stracił połowe mocy, oraz na starcie wchodził na maks obroty, i powoli się rozpędzał. Kupiłem nowy pasek Dayco za 60 zł, wlożyłem, i lata elegancko. W ogóle inna jakość materiałów. Ten WM Motor jest 2 razy cieńszy od Dayco za 6 dych. Jak jedno do drugiego przyłożyłem i porównałem jakość wykonania to było to jak ziemia, i niebo. Dayco jest w ogóle z innych materiałów robiony, a ten wm motor to chyba z przetopionych opon.

Quantumek, a rolki zmieniłeś?

Kisiu, ale tu nie chodzi o rolki :) Ja też jak założyłem tego WM Motora to mi jechał 45km/h i nic wiecej. Po prostu grubość paska musi się dotrzeć do talerzy. Jak weźmiesz pasek to zobaczysz, że nie jest on idealnej grubości tylko ma takie zjazdy coraz cieńszej.

Izdebski dzięki za odpowiedź. Jaki polecacie pasek do 50zł, który wytrzyma przy 80ccm?

Quantumek napisał:

Izdebski dzięki za odpowiedź. Jaki polecacie pasek do 50zł, który wytrzyma przy 80ccm?

No nie żebym był złośliwy ale do 50pln. przy cylindrze 80 cm3 - to takich pasków nie widzę ! Może Ci się uda kupić gdzieś , ale z trwałością to kiepsko będzie.

Kupuj Dayco. Super jakość za nie tak duże pieniądze. Myślę, że on spokojnie 72cm3 wytrzyma, nie wiem jak z większą pojemnością, ale wiesz.. to głównie zależy jak używasz skutera, czy startujesz z pełnym gazem itd.

"Myślę, że on spokojnie 72cm3 wytrzyma, " - tak "Dayco" nie zła firma , tylko powiedz mi "młody" na jakiej podstawie tak sądzisz ? Wg. mnie przy większych pojemnościach - powinno się myśleć o paskach wzmacnianych ( pod warunkiem że siedzi dobry wariator ) Wtedy paska nie wymieniamy np. co 3000- 5000 km.

Sądzę to po tym, że pasek Dayco nie jest tak bardzo elastyczny, miękki, oraz "ząbki" jego nie są wykonane z gumy, tylko coś ala nitka w nitke niż tak jak w przypadku pasków za 12,88 zł.

Polecam paski Malossi X-special ;)

izdebski12 napisał:

Sądzę to po tym, że pasek Dayco nie jest tak bardzo elastyczny, miękki, oraz \"ząbki\" jego nie są wykonane z gumy, tylko coś ala nitka w nitke niż tak jak w przypadku pasków za 12,88 zł.

- może być to jakąś wskazówką ale powiedz :
- ile km zrobiłeś na Dayco ?
- jaką masz pojemność silnika ?
Nie neguję tego że pasek tej firmy nie będzie nadawał się do 80 cm3 , może nawet da się zrobić na nim ładne parę tyś. km. Tylko dlaczego Dayco ? a np. Bando albo Gets ?

Nie mówię, że Dayco, i nic innego, tylko wyrażam swoją dotychczasową opinie o nim, oraz opisuje porównanie jakości, dla tych co uważają, że jeden grzyb czy pasek kosztuje 5, 40, czy 100 zł.
Ogólnie to uważam, że Dayco to taka najniższa półka w najwyższej klasie asortymencie. Wyżej to są te paski gates, bando, malossi itd. Zresztą jakość wykonania akurat w tym podzespole można określić bardzo łatwo - po cenie.