Witam!
Ostatnio przeglądając ofertę sklepu scooter-attack.com znalazłem ciekawy element tuningowy. Zestaw TWINS CYLINDER KIT CATENO MIANO bo tak nazywa się to cudeńko przyciągnął moją uwagę. Jestem jednak nowicjuszem jeżeli chodzi o tuning skuterów i nie wiem co taki zestaw daje. Czy pozwala on zamontować dwa cylindry? Czy przy montażu takiego zestawu należy zatroszczyć się o dodatkowy akumulator?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, ms0
To kosztuje 3000euro. Stać cię na to? Bo jeśli nie to po co te pytania i OT?
sa to kartery pod 2 cylindry co do aku to jedno wystarczy.
było to opisane w 4 numerze “skutera”
J/w i kosztuje 3000 Euro sam blok silnika.
dokłądnie aku jedno wystarczy ale warto było by zwiększyć go o pare amperów większy bo wiadomo że większy wysiłek i jak kupujesz takie cudo to wiadome musisz kupić 2 cylki,gażniki, cewke zapłonową itp. no i warto było by poszukać wariatora i całego napędu od skutera 125-200cc bo takie przystocowane do poj. 80cc niewytrzymają takiej mocy.
w zestawie z tym jest podwojny wała z korbowodami do wyboru, magneto z dwoma impuulsatorami, dwie cewki i dwa modóły zapłonowe i kiolka innych drobiazgów
heh taki zestaw idzie dostać tylko na zamówienie i do tego trzeba zaliczke wpłacić 500Euro … I co wy gadacie, akumulatora w CDI nie potrzeba !!! wystarczy obrót wału żeby zindukował się prąd i CDI samo puści prąd do cewki i dalej sypnie iskrą …
www.google.pl - Szukaj Zasady działania CDI na wikipedii … tam wszystko jest, kiedyś to pisałem ale drugi raz nie chce mi się tłumaczyć chyba że ktoś chce to mogę napisać
3000Euro to ok 12000zł wyobrażasz sobie wpakować tyle kasy w tuning skutera a mimo wszystko jest jeszcze nie koniec wydawania kasy bo musisz kupić dwa cylindry dwa gaźniki dwa filtry powietrza jakąś bardzo wydajną pompę wody wsadzić więcej chłodnic. Jak masz bardzo bogatego sponsora to MOŻE wtedy by można by było sobie pozwolić na taki rarytas. Ale jak kupujesz taki KIT to pewni stać cię na cylinder poziomu 2fast albo Big Bore. Przy tym wypadało by zrobić porting który też nie jest bardzo tani. I wtedy masz koło 60KM na kole jak nie więcej!!
siwy_fact, tylko powiedz mi jak te 12calowe kółka i śmieszne tarcze wyhamują taki sprzętą
Wszyscy myślą tylko żeby maszyna szybciej jechała, a kto myśli żeby wyhamować?
Eh… dzisiejsza młodzież;p
wychamować to 1 a zeby rama ci taka moc wytrzymala to 2, szybko porobiło by się pełno luzów takie cos można robić na wyścigi na prostych odcinkach, bo na zwykłych trasach się nie wyłozysz jak masz 2 kominy:/
chyba jak masz sponsora to tak ale wzmocnienie skutera to 2 ale nie slyszalem zeby wwalac naped od skutera 200 cc 125 cc to bez sensu … nie robia bez powodow wariatorow pod tuning evo typu malossi multivar mhr itp
jak juz ktos się decyduje na taki rarytas to niech sobie zafunduje rame dragową
koszt tylko 190euro
a bym wolał kupić jakieś moto po jaką holere wydawac tyle kasyw skuta ja wydałem ponad 2500 i to jakos samo tak poszło i uważam że dużo wydałem ( a wcale tego po skucie nie widąć
Niedługo będzie taki skuter w Polsce tylko nie rzędówka tylko V-ka. a czy będzie to nadal 2-sów czy już 4-sów okaże się po wykonaniu testów. na razie mam projekt bloku silnika który niebawem zostanie wyrzeźbiony u tokarza. teraz zajmuje się walem .
HaVaNa TuninG, to zakladaj temat w worklogu
HaVaNa TuninG z tego co wiem bloku się nie toczy tylko się odlewa
Żeby coś odlać trzeba mieć model… i sprawdźić czy takie rozwazanie wogule odpali a gdzie jest to napisane ze musi byc odlany???
[ Dodano: 09-02-2009, 20:24 ]
W worklogu temat założę dopiero jak skończę projekt bo trochę to potrwa zanim 100% silnik będzie chodził (testy ulepszanie itp)
CNC i wyryje ci ładny blok z aluminium
… aha a kto ci wał stworzy ?
on nie musi być odlany ale ja jeszcze nie widziałem żadnego silnika żeby był toczony. Z tego co wiem to wszyscy jak budują silniki to robią odlewy z jakiegoś tworzywa i tam sprawdzają cały przepływu spalin paliwa powietrza ruch tłoków itd to twożywao jest przezroczyste i na tej podstawie robią pożądne odlewy.
Na takie modele silnika i testy mnie nie stać ja się opieram na tym co już ktoś przetestował i te rozwazanie stosuje przy tworzeniu swojego silnika
czyli możemy się spodziewać ze za 5 lat go skończysz … -.- gdybyś był pewien to nie bredził byś że blok u tokarza ci zrobią, gdzie ci tokaż z taką precyzją to zrobi… jedynie obrabiarką komputerową… a kanały dolotowe jeżeli to 2suw … a wał korbowy … co ze splanowaniem iskry, a rozrząd jeżeli to 4t … to wszystko kosztuje proszę cie … jak będziesz coś wiedział to wtedy pisz … z ojcem w planach miałem założenie silnika z Renault 19 1.8 16V DOHC do ramy gocarta którą firma z okolic poznania by wykonała na zamówienie … zawieszenie , układ kierowniczy, hamulcowy, chłodzący itd. miałem z powypadkowej 19’stki … ale po przeliczeniu kosztów i dokupienia wszystkich nieplanowanych częsci plan odłożyłem na półkę …