Tuning Toros Fresco

Witam!
Jutro odbieram skuter od mechanika, wraz z cylindrem 80 ( realnym a nie 72). Mam pytanie. Zastanawiam się co wymienić jeszcze. Czy same rolki, czy wariator? Mam na ten cel około 250 zł. Co polecacie?

Kup wariator malossi multivar.

Witaj, Ja też posiadam toros fresco. Kupiłem do niego cylinder 80cc (Airsal) i wariator Malossi multivar i po dotarciu na prostej jedzie 75-80km\h Realne GPS. Wiecej z tego skutera nie wyciagniesz, Ponieważ ma on swoją mase. Cylek wymienilem przy ok. 9 tys km, Aktualnie mam 11tys przebiegu i nic nie stuka a ni nie puka. Tylko pasek sie bardzo szybko zuzywa. Wał ok.

Ok to wymienię wariator w zimie na Malossi Multivar. Teraz muszę wymienić rolki. Jakie polecacie, wszystko seryjne, oprócz cylindra 80 ccm

Rolki dostajesz w zestawie z multivarem. 7g. I są one odpowiednie do 80cc. Dobre przyśpieszenie jak i vmax.

ps: Jaki masz cylinder? Firma? Ktory rok i jaki przebieg?

Niestety dzisiaj pooglądałem cylinder jest to WM Motor 72 ccm. Skuter to Toros Fresco rok 2013 przebieg skutera koło 6k. Cylinder dzisiaj założony. Nie orientujesz się czy on ma blokadę na wariatorze? Jedyną blokadę jaką znalazłem to był różowy kabelek. Jest też to zwężenie w filtrze powietrza, ale po jego ściągnięciu próbowałem regulować jednak prędkość się różniła na tym samym odcinku o 2-3 km. To może być nawet błąd pomiaru :)

W filtrze to nie blokada!

Wiem o tym. Tylko sprawdzałem na internecie, i wszyscy mówili że to blokada. Jednak to nic nie daje.

Ja też mam te zwezke. Ale wyjalem ja i pogorszylo osiagi. Dopiero po zalozeniu dyszy 90 bylo ok. Ale skuter palil 5l. Wiec zalozylem seryjna dysze i spowrotem zwezke i mam takie same osiagi jak na dyszy 90. A spalanie 3l. Blokada to tylko kabelek. Wiecej blokad nie ma. Cylek Wm motor? <hah> Nie lepiej było już kupić jakiś markowy cylinder? Ten cylinder jest za słaby dla tego skutera i chu**** jakość. Zapytaj się izdebskiego jakie sa cylindry za 100zł z allegro.

http://allegro.pl/cylinder-wm-motor-70-ccm-super-cena-4t-139qmb-gy6-i3633728428.html
http://allegro.pl/airsal-cylinder-kit-tlok-gy6-sport-80cc-tuning-4t-i3605855786.html

Mechanik mnie zapewniał, że oni nie montują żadnych gówien, tylko dobre firmowe cylindry. Dopiero w domu zobaczyłem jaki ,,firmowy" oni zamontowali. Gdybym wiedział o tym szybciej to bym włożył Airsala. Teraz muszę jeszcze wymienić rolki do seryjnego wario. Jakie polecisz?

Seryjne są 6g. Wsadz 4g. Bedzie lepiej na obroty wchodził. Tez na 50cc pierwsze zmienialem rolki. Vmax bedize taki sam, Ale bedzie lepiej przyspieszal.

Jest chociaz jakas minimalna poprawa mocy na tym cylindrze?

Więc dzisiaj zamówię i wsadzę mu 4 lub 4,5 g. Poprawa jest bardzo duża, na tej samej prostej gdzie zawsze osiągałem około 55-60, teraz idzie 75 :) I co dziwne licznik mi zawyża maksymalnie 2 km. Sprawdzałem go gpsem. Pod górkę gdzie zawsze toczyłem się koło 30 teraz 45-50 :) Ten cylinder i tak pewnie nie wytrzyma więcej jak 4k km, więc 2-3 miesiące po rozpoczęciu sezonu wymienie na Airsala. W zimie założę ten wariator Malossi Multivar z rolkami 7 g i myślę że skuter trochę posłuży .

U mnie też licznik jest bardzo dokładny.

Ale 45-50 pod gorke to troche malo. Ja pod taka srednia gorke wyjezdzam 55-60kmh. Na prostej vmax 75-80kmh

Zależy jaką górkę. Ja mieszkam prawie w Bieszczadach, więc tereny mam górzyste. Myślę że ten cylinder nie wytrzyma więcej niż 5k. V max mam podobny koło 75. Jakiej firmy byś polecił rolki? Muszę zobaczyć jeszcze czy nie mam zablokowanego dzwonu, bo powyżej 70 zaczyna strasznie wyć. Dzisiaj pewnie zamówię rolki.

U mnie też wyje powyżej 70kmh. W tych modelach to normalka. Blokada jest tylko na kabelku. A ty docierasz ten cylinder? :D Skoro 75kmh smigasz odrazu to ci dlugo nie pociagnie. To nie jest nicasil co po 300km mozesz dawac full :D

To tak tylko jednorazowo :) Te rolki będą ok? http://www.racing-planet.pl/tuning-skutera-rolki-wariatora-standard-rozne-wymiary-p-1913-1.html?cPath=26972_26990_27006&sessID=35fcd35380ddaa3f6e220619e823be20 rozmiar 16x13 4,5 g?