tak gaźnik możesz wyregulować po wymianie cylka… i dysze tez możesz dać po… ale mile widziana byłą by regulacja … bo teoretycnie gaźnik się reguluje po wymianie jakiej kolwiek części ja wcale nie regulwałem i było dobrze bo nie wiem jakim cudem ale dobrze był wyregulowany pod tuning… i jako seryjny a gazbox nie jest przecież taki drogi… zresztą te części teraz tak zdrożały przez ten kryzys że masakra :-/
Tzn. ceny już spadają miesiąc temu to była kompletna masakra …
Po każdym tunie trzeba regulować skuter … bo zmienia się charakterystyka pracy silnika bla bla
Jeszcze jakieś pytanka ?
Jak to po każdym ?? Jak zmieńiłem sprężynki sprzęgła, rolki i wydech to też trzeba regulować ?? Nie znam się na regulacji a każda regulacja to 50zł a za 3 regulacje bym sobie kupił gasboxa. Po wymianie wariatora też potrzebna regulacja ??? I kiedy tak mniej więcej ceny by mogły spaść ?? I tak jeszcze patrze czy nie lepszy by był ten wariator Polini Speed Control od tego malossi ??? Bo cenowo są takie same.
sprężynki i rolki to jest regulacja ;}
jeszcze dochodzi gazior …
No a jak bym założył wariator to bym tylko rolkami regulował tak ?? Czy gaźnik też muszę bo sprężyki to chyba przy sprzęgle tylko
Tzn. przy każdej wymianie części trzeba regulować obojętnie jaką część włożysz …
Niektórym wystarczy wymienić tylko rolki/tylko sprężynki
A niektórzy muszą wymienić rolki, sprężynki i regulować gaźnik
Regulujesz rolkami, sprężynkami sprzęgła, sprężyną centralną, ewentualnie jeszcze w sprzęgle Stage 6 ciężarkami a i w nim i w Polinim 2 G jeszcze naciąg sprężynek no i gazior xP czyli mieszanka, obroty, dysze, iglica…
Jak załozysz wario to spróbuj najpierw 1 g lżejsze rolki i zobaczysz. Gaźnik na obrotach i mieszance wyreguluj, ewentualnie możesz siępokusić o dysze większą o jakieś 10-15-20 rozmiarów. Jak samymi rolkami nie da rady to jeszcze centralna, ale do Multivara dają żółtą centralkę Mallosi więc ją założysz, dobierzesz rolki i powinno być dobrze
ta sprężyna centralna jest na sprzęgle tak ??
Więc jednak wario malossi jest lepszy od speed control od polini ???
Tak na chłopski rozum to jest za/pod sprzęgłem xD
http://www.youtube.com/watch?v=ksihIxLShic
Masz nawet zobrazowane ^^
Nie mi oceniać który lepszy. Sam mam Multivara i jestem bardzo zadowolony
Eh nie łap mnie za słówka no to zrobię tak :
1. Zakup wariatora malossi multivar 2000, regulacja rolkami i założenie nowej sprężyny centralnej która mam nadzieje że jest w zestawie
2. Zakup cylindra 70cc Stage6 Sport Pro Keeway i regulacja gaźnika, zamontowanie większej dyszy o 10,15, lub 20 rozmiarów w porównaniu do standardowej. I tak się zastanawiam czy nie lepiej by było kupić taki cylinder http://skuterdoktor.pl/product_info.php?cPath=8_108_142&products_id=2351 ??? wystarczył by przy nim zwykły wał ??
3. Zakup sportowego sprzęgła Polini 2G Evo II i regulacja.
4. GasBox być możę będzie wcześniej niż cylinder (razem z wariatorem)
Oceńcie czy tak będzie dobrze czy może coś zmienić, albo napiszcie jeśli zapomniałem o regulacji jakiegoś podzespołu.
I mam takie pytanko czy do tego sprzęgła jest już dzwon czy muszę jakiś kupić dodatkowo ??
Po zakupie wydechu nie regulowałem gaźnika czy trzeba to koniecznie zrobić ?? Jak tak to może macie jakiś przystępnie napisany poradnik jak regulować gaźnik w skuterze ??
A to http://skuterdoktor.pl/product_info.php?cPath=8_108_142&products_id=4840 by mi coś dało ???
Mallosi jest nawet mocny, jeśli nie chcesz wału zmieniać to koniecznie łożyska, kiedyś tam coś pójdzie (albo i nie :P) to wtedy zmienisz.
Do mallosiego dają centralkę i rolki 7 g ;]
Dzwonu nie musisz zmieniać tylko byś sprzęgło musiał kupić na 105 mm dzwon o ile się nie myle ale imo lepiej zamaist gasboxa kupić dzwon sprzęgła
Z regulacją nigdy nie wiadomo to musisz sam widzieć/słyszeć/czuć… może być taki gaźnik wyregulowany dobrze, moze byćfatalnie, a możę i wydawać siędiealnie, a mozliwe jest jeszcze bardziej zbliży się do doskonałości
Moduł da dużo, szczególnie przy cylu 70 bo seryjny odcina zapłon przy 10 tys obrotów, tlyko że takie duże obroty to nic miłego dla seryjnego wału ^^
czyli przed zakupem takie modułu przydało by się kupić wał ;/ jaki by był możliwie tani i dobry ?? A dzwon jak by miał kupować to Stage6 wincooler ??
wał się może zostać do sportowego cyla 70ccm w zupełności wystarczy tylko łożyska i simeringi i jeździsz a moduł to koniecznie musisz wymienić … ten dzwon wystarczy a możesz również dać mallosi dzwon ja mam taki i nie narzekam
i wiesz co ja mam jakoś bardziej przekonania do cyla malossi sam będę może zakładał 70ccm to właśnie malossi sport 70 :roll: i kup twardszą sprężynę bo jak mówiłem ta z wariem multivar to jest jak seryjna -.- kup hebo +90% lub Hebo +60% do 70ccm a do 50 to Hebo +50%
No to podsumowanko (kolejne ) :
:arrow: 1. Zakup wariatora malossi multivar 2000, regulacja rolkami i założenie nowej sprężyny centralnej która mam nadzieje że jest w zestawie
:arrow: 2. Zakup Cylindra 70cm Malossi -SPORT chińskie 2T sworzeń 12 mm regulacja gaźnika, zamontowanie większej dyszy o 10,15, lub 20 rozmiarów w porównaniu do standardowej.
:arrow: 3. Zakup blokady obrotów włącznik manualny żeby go nie zatrzeć na dotarciu
:arrow: 4. Zakup sportowego sprzęgła Polini 2G Evo II i regulacja i kupno Stage6 wincooler
:arrow: 5. Zakup modułu zapłonowego (CDI) odblokowany Naraku CPI/Keeway
:arrow: 6. Być może zakup wzmacnianego wału ale to się okaże
Zakupy będą dokonywane stopniowo z odstępem czasowym około 1 miesiąca
Jeśli macie propozycje co do zmiany kolejności zakupu części to napiszcie jaka kolejność była by lepsza.
Mam jeszcze takie pytanie jak by to wyglądało jak by mi mój seryjny wał nie wytrzymał ?? skuter by mi porostu zgasł czy by było coś poważniejszego ??? :->
Ta sprężyna jest akurat pod wario + wydech. Mallosi ma b. dobre centralki. Do 70 sobie potem kupi, ale na razie ta będzie cacy ;]
[ Dodano: 18-04-2009, 21:32 ]
Coś poważniejszego
Nie blokuj obrotów do docierania ! bo właśnie zatrzesz. Należy docierać na zmieńnych obrotach i również od czasu do czasu daćw pizdę, a więc blokada obrotów nie potrzebna.
Dyszędo seryjnego gaźnika będziesz nawet musiał dać większą ~90-110 nawet, najlepiej jak byś zainwestował w gaźnik 17,5 albo 19
na skuterdoktor nie ma tych sprężyn Hebo w jakim innym sklepie je znajdę ??
To ile by on mi łyknął z taką dyszą o.0 ze 5-6 litrów, a chciał bym aby spalnie nie przekraczało 4.5 max 5 litrów Dysz kupie ze 5 i będę sobie regulował która jest wystarczająca
A łożyska to jakie wziąć te http://skuterdoktor.pl/product_info.php?cPath=8_108_142&products_id=3472 czy te http://skuterdoktor.pl/product_info.php?cPath=8_108_142&products_id=4753 będą pasować do seryjnego wału ??
I czy po takim tuningu zwykły filtr wystarczy czy musi byś jakiś stożek ?? Słyszałem dużo złego o stożkowych filtrach więc nie rwę się do zakładania takiego, prędzej bym wolał wywiercić parę dziur w obudowie filtra
W sklepie z łożyskami są za bodajże 80 zł te teflonowe. Tylko bez znaczka stage 6 z SKF-u o ile dobrze pamiętam i ceny sięnei pozmieniały, tak czy siak na pewno taniej.
Wystarczy ponawiercać, aczkolwiek dobry gąbkowy stozek, często czyszczony cośtam da w osiagach a na pewno w dźwięku i wyglązie Mowa o filtrach typu Polini Airbox…
a taki stożek nie będzie miał złego wpływu na silnik ??? bo nie chciał bym żeby przez stożek silnik padł
Stożek do 70ccm jest wskazany nawet aby lepiej chodził to w 50ccm nie ma opłaty go zakładać… a przy zmianie cyla tym bardziej… da ci na mocy na pewno pod warunkiem że dobrze wyregulujesz =] i mówię ci tej białej centralki nawet nie kładź bo ona ma tę twardość co seryjna… więc pasek będzie ci się mógł ślizgać jeśli będziesz maił tun zakładaj od razu do 50ccm Hebo+15% lub TopRacing +22% a jeśli z samym wydechem i wariatorem to TopRacing+15% aha i po co ci ta blokada obrotów ?? strata pieniędzy… i jak masz zatrzeć przy docieraniu … jak nie będziesz mu dawał full gazu cały czas to się nie zatrze… przecież to ty decydujesz na jakich on ma jechać obrotach :mrgreen: I jak kolega napisał przy docieraniu trzeba jeździć na różnych obrotach… i dać czasem mu w pizde… żeby tłok się przyzwyczaił do wyższych obro. i się rozciągnął odpowiednio :roll: A stożek kupuj tylko Polini AirBox ewentualnie Malossi (chyba) E5 ale to jest to samo tyle że Polini tańszy
stożek wezmę polini airbox kupię go zaraz po zakupie cylindra, i poz zakupie cylindra i stożka kupić sprężynę Top Racing http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_644_646&products_id=2805&osCsid=80843d9783106f8029245809c5020c40 tylko czy 30% nie była by lepsza od 22% ???
I takie pytanko do czego to służy http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_644_646&products_id=3465&osCsid=80843d9783106f8029245809c5020c40 ??? daj to coś ?? bo jest tanie jak na coś co poprawia osiągi (a tak pisze w opisie) tylko czy to ma wpływ na spalanie albo na cokolwiek ?? W opisię zaworu marki Hebo w opiniach jedna osoba napisała że wreszcie skuter odpala jak jest zimny, mi też nie odpala jak zimy muszę go troszkę pokopać żeby go odpalić. Jak by taki zawór raz na zawsze z tym skończył to mogę kupić nawet Hebo za 114zł, i nie mieć obciachu przy znajomych próbując odpalić skutera przez 2minuty…
I wracając do tych łożysk to te by pasowały http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_644_646&products_id=2149&osCsid=80843d9783106f8029245809c5020c40 ??? bo chciał bym mieć już coś pożądanego a nie zamienniki, w końcu łożyska i simeringi to bardzo ważna rzecz wytrzymują 20000 obrotów więc do modułu by się przydały
albo może teflonowe http://sklep.mieloch.pl/product_info.php?cPath=1_644_646&products_id=2150&osCsid=80843d9783106f8029245809c5020c40 ??? które lepsze ???
I ten wał jak bym miał kupować to jaki polećcie jakiś dość tani mocny wał żeby wytrzymał po zakupie modułu