Witam, do kupna nowego skutera pozostał jeszcze rok, tak więc mam dwa chińczyki, w którę chce włożyć trochę groszą, żeby lepiej śmigały.
Chińczyk 1: Skuter FOX z Carefoura 50ccm odblokowany gaźnik, moduł i wariator. Przebieg: ok 5.5tys.
Chińczyk 2: Router Basa 50ccm odblokowany: moduł, tłumik, gaźnik, wymieniona dysza na większa, zdjęta blokada z filtru powietrza, ( rurka zmniejszająca dopływ powietrza ), filtr paliwa ( większy )
Przebieg: niecałe 14 tys. km
Routerem jeżdżę ja, FOX'em tata także widać, jaka jest różnica km, dojazd do pracy, a długie wypady z kolegami :< ale mniejsza z tym, którym z nich mam się zająć, router miał 2 razy wymieniany wał, raz przy 6tys nie wiadomo z jakiego powodu po prostu przestał działać -.-
a 2 raz, przy 10tys. także wał ma nie całe 4tys. przebiegu, czyli można go chyba zostawić.
Przejdźmy do sedna:
Interesuje mnie tuning:
- Cylinder 72
- Filtr Powietrza, stożek
- Dysza w gaźniku ( jaka pod jaki stożek )
- Filtr paliwa, jaki polecacie
- Tłumik, jaki i do którego skutera ?
- Sprzęgło, pasek, dzwon, sprężyna ?
- Przekładnia, czy warto zmienić przełożenia ?
- Jakie rolki wybrać, lekkie, ciężkie ? ( obecnie mam 6g w routerze i 7g w FOX'ie )
PS. Obojętne jest, który skuter powiecie, żebym wziął pod młotek, tacie jest to obojętne, także równie dobrze, mogę odblokować FOX'a wymienić, to co jest obecnie w routerze i będzie śmigać.
FOX maks. prędkość: 75 km/h na dłuuugiej prostej, z górki nie więcej niż 77km/h przy większej, chyba by się rozpadł.
Router: Z górki ok 80 km/h ( licznik trochę przekłamany +/- )
Doradźcie mi, co kupić, który tuningować, gdzie go tuningować ( samemu, czy jakiś mechanik ) wolałbym mechanika, gdyż zapłacę parę groszy i jest zrobiony, a regulacja gaźnika pod stożek to masakra z tego co mi wiadomo. Także tak jak już mówiłem, to co mnie interesuje, doradźcie, dajcie linki, podpowiedzi, cena nie gra roli, pieniądze na to przeznaczone, nie idą z mojego portfela : ) Tylko wiadomo, w granicach rozsądku, więcej niż ~ 1600zł żeby nie wyszło. Z góry dziękuję za odpowiedzi, piszcie w komentarzach, co i jak, który przede wszystkim tuningować, wg. mnie FOX'a ale mogę się mylić, piszcie, dziękuję bardzo i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.