Tuning 4t

Hej Chciałbym sobie zrobić tuning skutera (139QMB) i tu moje pytanie jakie rolki jaki wariator jakie sprzęgło. Ogólnie co mam zrobić żeby chodzić wyśmienicie a przytym też nieźle jechać. Z góry dzięki za odpowiedzi Marcin

Najlepiej jak najszybciej się tego pozbadz i kup cos markowego. Yamaha, Aprilla czy też Kymco. Poco ladowac kase w to jak potem zacznie ci się psuc??

W 4t to da Ci zmiana cylindra. Dla mnie w ogóle bez sensu jest ładować 4t do 50cc, przyśpiecha jak w rowerze… A blokady zdjąłeś? Wsadź większy filtr paliwa, wyjmij rurkę plastikową z filtra powietrza, przetnij ten różowy kabelek. A najlepiej go sprzedaj bo szkoda kasy.

Kumepl ma założoną do swojego Questa cylinder 65 i idzie mu jak seryjna 50 2t :P. 80 km/h spokojnie osiąga :P. Zamontuj sobie kit 90ccm i będzie fajnie :P.

skuter miał być tylko żeby jakoś dojeżdżać do pracy ale chciałbym z niego coś więcej wygrzebać, wiem ze 4T to badziew ale miałem okazje kupić nowke dosłownie za grosze i z niej skorzystałem. Mam Rometa 717 i tak nie znam się na tym i chciałbym wiedzieć czy bez zdjęcia blokady jestem wstanie go “ulepszyć” czy bez zdjęcia blokady ani rusz i tak czy na początek wymiana samego wariatora starczy, czekam na rzeczowe komentarze i rady pozdrawiam

Zdjęcie blokad to całkowita podstawa do dalszych dzialań? :P.

teraz pytanie odnośnie blokad bo od znajomych miałem opinie żeby najpierw zmienić wariator ewentualnie same rolki na cięższe ale żeby blokad póki co nie ruszać bo ciupiąc nim skęrce mu znacznie żywotność silnika… Jak na razie problemów Ładnych z nim nie mam mam go 2 tygodnie zrobiłem nim już ponad 900km wiec jeżdżą bardzo dużo i nie chciałbym modyfikacjami go po prostu wykończyć;) a ze się nie znam to kieruje się opiniami…

Knefel sciagnij blokady. I przejedz się na maxie zabacz ile wyciska od maxa odejmij ze 10-15 km/h i tyle morzesz jezdzic i będzie spoko. Jak niebedziesz pali gumy ryć za duzo to będzie dobrze. Tuning bez sciagniecia blokad to nie tuning.

Witam, nie chce zakładasz nowego tematu - ten jest adekwatny do mojej zaistniałej sytuacji, aczkolwiek pytanie trochę z innej beczki. Posiadam Kymco Super 8 4T, zamówiłem już części do wymiany - wariator i sprzęgło NARAKU. Moje pytanie jest takie: Jeśli do sprzęgła załóż żółte sprężynki tj. 1500 obr/min i ciętą sprężynę centralną też naraku (1500obr/min) to będzie najlepsze rozwiązanie? w ogóle czy ktoś w swoim skuterze ma taki zestaw wariator i sprzęgło naraku? pozdrawiam Znaczy trochę niejasno napisałem, bo wszystko wiem o co chcodzi tylko nei wiem jaka kupić ta sprężynę centralna, skuter wazy 110kg plus ja 65kg nie wiem czy to ma znaczenie?? no i nie wiem czy kupić jakas malossi 22% czy top racing 15% albo 22%, i wydaje mi się ze do zestawu naraku sprezyna naraku będzie najlepsza i najlepiej komponowala się ze sprezynkami sprzegla zolte do zoltego niebieskie do niebieskeigo ?? napiszcie czy dobrze mysle?

Tak blokady mam zdjęte z górki idzie mi 80km/h Więc nawet nieźle ale pod górke 35km/ a start to już w ogóle niemo o czym mówił więc doradźcie co zrobić na pewno cylinder 80cc Naraku ale co jeszcze?

Wario naraku, będą malossi, sprzęgło. To powinno pozbyć się tych twoich mułów. Dalszy tun zależy od twojej kieszeni, jednakże tun 4 t nie opłaca się zbytnio, gdyż nie wiadomo czy on to wytrzyma. Więc to co wyżej podałem myślę, że jeszcze jest dość sensownym wyborem.

a jakie rolki do tego wario Naraku? A i czy jak kupie wario naraku to sprzęgło też muszę naraku? Jaka dysza w gaźniku do 80cc? Albo nowy gaźnik?

Marcin027 napisał:

a jakie rolki do tego wario Naraku

To już samo wyjdzie w trakcie regulacji.

Marcin027 napisał:

A i czy jak kupie wario naraku to sprzęgło też muszę naraku?

Pewnie, że nie musisz. Możesz jakieś inne np s6, rms. Edit: W kwestii dyszy będą gaźnika nie jestem pewien.Myślę, że większy gaźnik do 80 ccm już raczej wartobyłoby założyć.

a jaka dysza główna do gaźnika albo nowy gaźnik co doradzicie?

dysze to bys musial w okolicy rozmiaru 100, ale chyba jednak lepiej wymieniłeś na wydajniejszy wiekszy gaźnik