Torq blizzard 50 - sprzęgło

Witam,

Mój znajomy kupił w sklepie motorower Torq Blizzard 50. Jego historia zaczęła się od odpalenia przy zakupie, silnik po chwili zdechł i już nie chciał odpalić ponownie. Po tygodniu oczekiwania silnik wciąż nie odpala. Dzisiaj motorower przyjechał sprawny (Niby coś z świecą zapłonową było nie tak) lecz pojawił się inny problem, otóż po uruchomieniu silnika (przy wciśniętym sprzęgle) i popuszczeniu sprzęgła na maksa, motorower ledwo rusza a całkowite puszczenie sprzęgła nie gasi silnika.

Co może być przyczyną takiej pracy sprzęgła? czy to normalne?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Gh0ster

Jeśli puścisz sprzęgło gwałtownie tzw , strzał ze sprzęgła to zgaśnie . Chociaż jak masz stacyjkę to gasi się kluczykiem . Odnośnie jazdy na samym sprzęgle… tak to też normalne. Po prostu po wrzuceniu jedynki i puszczeniu sprzęgła załączasz napęd i maszyna pomału jedzie ( bo masz małe obroty, jak dasz gazu to obroty się zwiększają więc jedziesz szybciej - proste ) :slight_smile:

Dzięki za odpowiedź.

Pytanie czy efekt ślizgającego się sprzęgła też jest normalny?

Pozdrawiam
Gh0ster

Ślizgające się sprzęgło nie jest normalne. To już usterka , którą trzeba naprawić :slight_smile:

Sprawdź czy puszczona dźwignia sprzęgła ma jakikolwiek luz. Jeżeli go nie ma to trzeba popuścić linkę na regulacji do momentu aż na końcu dźwigni sprzęgła będzie około 1cm luzu.

Kurcze, w nowym motorowerze sprzęgło do wymiany? Ręce opadają. Spróbuję sprawdzić w piątek osobiście co tam się dzieje.

Dzięki
Pozdrawiam

Zapewne nie do wymiany, tylko w sklepie byli tak wspaniali “mechanicy” że nie zrobili przeglądu zerowego i nic nie wyregulowali.

W instrukcji są tabelki przeglądów gwarancyjnych, i jest zaznaczone że był zrobiony przegląd zerowy. Ale wiadomo jak to w dzisiejszych czasach bywa, napiszą że zrobili a nie zrobili :frowning:

Witam. Po oględzinach motoroweru przyjrzałem się pracy sprzęgła. Przy szybkim puszczeniu silnik gaśnie, przy lekkim popuszczaniu motorower zaczyna się kulać i po chwili silnik gaśnie.
Po lewej stronie są dwie zaślepki z uszczelką, jedna jest od góry a druga na środku - a w srodku jest zębatka i łańcuch.
Czy w komorze w której znajduje się zębatka i łańcuch powinien pływać olej czy powinno być sucho?

Druga sprawa, nie widzę jak rozwiązali smarowanie skrzyni biegów, w instrukcji brak informacji na ten temat. Z mojej obserwacji wydaje mi się że smarowanie skrzyni jest tym samym olejem cl smarowanie silnika.

Trzecia sprawa biegi, jedynka bez problemu 2, 3, 4 bez problemu. Ale redukcja z 2 na jałowy lub z 1 na jałowy jest problematyczna, nie zawsze wskoczy jałowy. Czy to problem regulacji linki sprzęgła? Sprawdzałem dźwignie sprzęgła jest luz około 1 cm.

Proszę o pomoc :slight_smile:
Pozdrawiam
Gh0ster

Witam mam pytanie od niedawna posiadam Torq blizzard i nie mam pojęcia gdzie jest wlew do skrzyni biegów aby wymienić dolać oleju proszę o pomoc?

I czy posiada ktoś instrukcje obsługi do Torq blizzard 50 po polsku i może wysłać?