Toros GP500 (139 QMB) po zerwaniu paska i siłowej wymianie, nie odpala

Żeby nie przedłużać:
Pękł mi pasek w trasie, 80 km od domu, w szczerym polu. Silnik chodził sobie jeszcze chwilę na wolnych obrotach, zanim go zgasiłem. Aby założyć nowy pasek, założyłem nasadkę 14 i przedłużkę w poprzek, przy pomocy młotka uderzałem w klucz na odkręcanie. Po wielu , wieeelu ciosach nakrętka puściła. Jednak po założeniu nowego paska, rozrusznik kręcił jakby bez kompresji. Podpowiedzcie, proszę co mogłem popsuć.
Skuter mam już w pracy, na warsztacie, ale od dwóch dni, nie potrafię go uruchomić. Ratujcie, bo serce z bólu pęka!.

A mógłbyś nagrać film z tego jak wygląda próba odpalenia ??? I wysłać mi link na priv . Odratowałem dużo przypadków , ale ten wydaje się być lekko dziwny

Przeciw talerz nie jest na swoim miejscu, bendix nie wysuwa się, przeciw talerz nie jest odpowiednio dokręcony.

Im_Jurek napisał:

A mógłbyś nagrać film z tego jak wygląda próba odpalenia ??? I wysłać mi link na priv . Odratowałem dużo przypadków , ale ten wydaje się być lekko dziwny

no właśnie, lekko dziwne. Nad moją Pindyrymką pochyliło się w sumie trzech doświadczonych mechaników. Śmiejemy się sami z siebie, że chińskiemu jednocylindrowcowi nie dajemy rady.
Jak tylko nikt nie będzie widzial, nagram próbę odpalenia.

22:00. Wróciłem do domciu skuterem.
Trzy popołudnia, masa roboty, ale maszyna odpaliła. Wynikiem siłowego, nieumiejętnego odkręcania śruby trzymającej wariator, był przestawiony rozrząd. Mimo poprawnego ustawienia, silnik nadal nie chciał dać się uruchomić. Dopiero dziś, po pracy, całkiem przypadkiem, zauważyliśmy, że wraz z rozrusznikiem, kręci się tylne koło, mimo nie wielkiej przecież, prędkości obrotowej.
Po zdjęciu wariatora, okazało się, że w czasie pękania paska, ze swoich posadowień wypadły rolki, na których położenie, nie zwróciłem uwagi.
W efekcie, rozrusznik nie był w stanie uruchomić silnika, sprzężonego z całą resztą układu napędowego.
Po ustawieniu rolek w swoich miejscach, silnik ochoczo zapalił.
Aż mi wstyd, że tak dałem się zrobić.

Kolega Degename, miał nieco racji z tą przekładnią.
Dzięki za sugestie.

no i wszystko jasne - GRATULACJE !!!!

Ostatnio sam mam podobny problem i od tygodnia mam zamówić sprzęgło , na jutro dojdzie

Gdyby komuś też ciężko odpalał jak w wypadku Statorable może pomóc wymiana sprężynek sprzęgła , pasek przy ciężkich rolkach jest praktycznie na stałe zeprzężony z wario i sprzęgło staje sie jeszcze ważniejsze , a objawy sa identyczne , w takiej sytuacji można spróbować odpalać na zapych połączony z rozrusznikiem elektrycznym - działa, choć jest ciężko.