Toros Fresco zmiana cylindra - dylemat, Naraku 72 ccm czy Airsal 80 ccm?

Tak jak w temacie zdecydowałem się na wymianę cylindra bo wiadomo że Fresco to niestety mułek jest ale za to wygodny. Mam parę pytań ponieważ nie mogę się zdecydować jaki cylek kupić czy Airsal 80ccm 50mm, czy Naraku 72 ccm 47mm. Podkreślam że na razie nie chcę nic wymieniać oprócz cylindra, typu głowica i wał korbowy czy wałek rozrządu !!!

1. Czy jak wezmę Airsala 80ccm z tłokiem 50mm to czy wytrzyma mi wał korbowy bo, że głowica może zostać fabryczna to już gdzieś doczytałem bo niby tłok jest jakiś tam obniżony ???

2. Czy będzie różnica w mocy, przyśpieszeniu itp między Airsalem a Naraku ??? (bo wiadomo Airsal to 50mm tłok).

3. Czy podczas wymiany cylindra trzeba koniecznie regulować zawory, nawet jeżeli nie były przy demontaży ruszane???

4. I czy trzeba zmieniać dysze w gaźniku jak się wstawi większy cylinder???

1.Różni różnie mówią, mój Romet na seryjnym wale przejechał ok 20 tysi i dalej był cały, a miał i 72ccm chińskie, i Airsala-ten się zatarł od jazdy na kole przez poprzedniego właściciela. Tłok Airsala ma inny kształt.

2.Airsal ma ponad 80ccm, Naraku 72ccm-odpowiedz sobie sam.

3.Nie wiem jak to chcesz zrobić, bo fizycznie nie da się nie ruszać zaworów, a zmienić cylek.

4.Tak i trzeba regulować gaźnik.

odświeżam !!!

bez zmian.

No i dokonało się zamówiłem i zamontowałem Airsala 80. Montaż choć robiłem to pierwszy raz i całkiem sam, dzięki ogólnym poradnikom w necie był prosty. wszystko ładnie się spasowało, jedynie 2 tuleje nie pasują co wchodzą miedzy cylindrem a silnikiem w airsalku jakby dziury za małe, a o dziwo z drugiej strony między cylkiem a głowicą pasują i wchodza w airsalka, ale to taki szczegół. Głowica została oryginalna zaworów nie musiałem regulować bo po sprawdzeniu luzu był identyczny. Zmiana dyszy w gaźniku na 90 złożenie do kupy i.... o dziwo odpalił bez problemu jak już zassał paliwko. Teraz regulacja gaźnika docieranie zmiana paska na mocniejszy i poskładać plastyki do kupy. o efekcie co i ile to dało napiszę później !!@